Site icon narod.hr

(VIDEO) 25. kolovoza 1918. Leonard Bernstein – skladatelj i dirigent koji je postao legenda svoga doba

“Samo nekolicina skladatelja uspijeva uhvatiti korak s vremenom i postati legendom svojega doba”, rekao je dirigent John Mauceri, misleći na jednoga od najistaknutijih američkih skladatelja, pijanista i dirigenata Leonarda Bernsteina, rođenog na današnji dan 1918., a preminulog 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je omiljen i slavan kao dirigent, pijanist i skladatelj. Jedanaest godina bio je glazbeni ravnatelj Njujorške filharmonije, često je vješto izvodio solističku dionicu koncertne literature istovremeno ravnajući pratećim orkestrom. Kao skladatelj pisao je baletnu, filmsku i kazališnu glazbu, opere, komornu i solističku glazbu protkanu elementima jazzabluesarocka, popa, kabarea, židovske glazbe, klasične glazbe i njezinih tehnika suvremenog doba, pod utjecajem skladatelja kao što su Copland, Stravinski, Milhaud, Gershwin i Blitzstein.

Neka njegova djela, a osobito planetarno popularna Priča sa zapadne strane (West Side Story),premostila su jaz između klasične i popularne glazbe; isto bi se moglo reći i za njegovu Misu (Mass). Bernstein ju je napisao 1971. na zamolbu Jacqueline Kennedy, u spomen na ubijenog američkog predsjednika J. F. Kennedyja. Praizvedena je na otvorenju kulturnog središta John F. Kennedy Center for the Performing Arts u Washingtonu.

Sin rusko-židovskih roditelja iznenadio je svojim izborom – skladati glazbeno-scensko djelo temeljeno na rimokatoličkoj misi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlošku latinske mise Bernstein je dodao vlastita promišljanja i tekstove Stephena Schwartza, problematizirajući krizu vjere i kulturni slom postkenedijeve ere, opterećene morom Vijetnamskoga rata. Ma kako počeci Mise bili isprepleteni elementima rezigniranosti i beznađa, završetak nosi poruku nade i vjere koja će donijeti dobro – u čovjeku i izvan njega.

Djela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version