(VIDEO) Drago Pilsel tvrdi: ‘Da nije bilo katolika, ne bi bilo ustaškog pokreta’

Foto: Snimka zaslona

Aktualna događanja oko zabrane mise zadušnice na Bleiburgu na N1 je komentirao Drago Pilsel koji je iznio neke bizarne tvrdnje po pitanju Katoličke crkve u Hrvata i ustaškog pokreta. Naime, Pilsel je sasvim ozbiljno ustvrdio kako “da nije bilo katolika, ne bi bilo ni ustaškog pokreta.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad Palić kaže da se HBK distancirala od ustaštva – on ne govori istinu. Ja nisam čuo ni vidio da se HBK distancirala od Vlade Košića i Valentina Pozaića kada su rekli da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba uvesti u redovnu upotrebu oružanih snaga. Nisam čuo nikoga iz HBK da se distancirao. Ono što treba je da HBK proizvede dokument sličan Barmenskoj deklaraciju. U šest točaka njemački kršćani se distanciraju, kaju i objašnjavaju u čemu je bio problem kada su podržavali nacizam. Da nije bilo katolika, ne bi bilo ustaškog pokreta. Ustaški pokret je osnovan na Kaptolu broj 4, da se razumijemo. Masa ljudi iz Katoličke akcije, iz pokreta koje Alojzije Stepinac diže kao pomoćni biskup i onda kao naslovni, kada je naslijedio Antuna Bauera – svi ti kadrovi postaju funkcioneri ustaškog pokreta. Nama treba dokument koji će potpisati svi biskupi – kažite što je ustaštvo bilo, potpišite to”, tvrdi Pilsel.

Što govore činjenice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, o ulozi katolika i Katoličke crkve u Hrvata u Drugom svjetskom ratu, s naglaskom na blaženog Alojzija Stepinca na nedavnom predstavljanju svoje knjige ‘Alojzije Stepinac – Pillar og Human Rights’ govorila je židovska povjesničarka Esther Gitman.

> (VIDEO) Dr. sc. Gitman na predstavljanju knjige: ‘Nadbiskup Stepinac spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas’

“Stepinac je rano shvatio da nacistička Njemačka ima kontrolu te da je Pavelić lutka koja ispunjava njihove naredbe. Vođama NDH izrazio je svoju zabrinutost upozoravajući ih da su njihove nehumane politike protiv Židova i drugih poprimile totalitarni karakter koji prijeti nanijeti veliku štetu hrvatskom narodu i Katoličkoj crkvi u godinama pred njima. Rekao je: „Zbog zlobnog ponašanja Pavelićeva režima, hrvatski će narod snositi punu odgovornost za ustaško ponašanje, kao i za rast komunizma. (…) Stepinac je osuđivao nacizam, fašizam, komunizam i nečovještvo ustaša, a tijekom ratnih godina pridržavao se jedne maksime: stvarno postoji samo jedna rasa, a to je Božja rasa. Unatoč tomu, Stepinac je shvatio da je njegova najsvetija dužnost, kao predstavnika Katoličke crkve, da podigne svoj glas protiv ustaškog ponašanja”, među ostalim je naglasila dr. sc. Gitman koja je doktorirala na temu blaženog Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.