Site icon narod.hr

(VIDEO) Ministarstvo kulture objavilo natječaj za razvoj publike u kulturi

Foto: Fah

Ministarstvo kulture objavilo je u ponedjeljak Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu, koji se zasad organizira kao pilot projekt i u okviru kojega će se osigurati pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je Nina Obuljen – žena koju su mediji nametnuli kao ministricu kulture

“Kroz intervjue s dionicima s područja kulture te različite studije i istraživanja uočili smo da je u Hrvatskoj veliki broj kulturnih djelatnika iznimno angažiran u različitim projektima koji se bave razvojem i poticanjem publike, no sadašnji sustavi javnog financiranja, državni i na razinama gradova, rijetko ih prepoznaju kao kategoriju i u velikom broju iznimno vrijedni napori se financiraju vlastitim sredstvima ili sredstvima iz drugih izvora”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare.

> Hasanbegović: Poznato je kojim krugovima pripada Nina Obuljen; ja ostajem vjeran Bogu i narodu koji me izabrao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako se pitanje razvoja publike postavlja kao ključno, ne samo u financijskoj perspektivi Europske unije ili kroz projekt Kreativna Europa, već i u kulturnim politikama većine europskih država, pa i u Hrvatskoj. “To je još jedan od razloga zbog kojeg je toj temi treba dodatni poticaj”, ustvrdila je.

> Pogledajte tko je na simpoziju pod Radmanovim pokroviteljstvom raspravljao o budućnosti Hrvatske i stanju u kulturi

Putem natječaja se planira potaknuti najbolje projekte, no istovremeno prikupiti informacije o tome što su kulturnim djelatnicima prioritetna područja koja treba poticati, te slijedom toga u narednim godinama oblikovati natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša je ideja da natječaj bude za nekoliko mjeseci odmaknut od rezultata Javnog poziva za financiranje programa u kulturi, tako da se sredstva mogu koristiti kao komplementarna i da se kroz poziv dodatno uloži kako bi se privukla publika”, dodala je.

> Željko Maršić: Opasni politički tereti Nine Obuljen

Nakon što će biti usvojena Nacionalna strategija poticanja čitanja, planira ju se jednim dijelom financirati iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a razmatra se mogućnost i da se projekt “Ruksak (pun) kulture” isto financira iz tog fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sigurno je da ćemo kroz ovaj pilot natječaj vidjeti koje su još potrebe u području kulture koje bismo u sljedećim godinama mogli na taj način sufinancirati, a što osigurava dugotrajnije projekte i projekte s puno većim budžetima”, napomenula je Obuljen.

Prijave se podnose od 18. rujna do 20. listopada, a razmatrat će ih posebno stručno povjerenstvo te uputiti prijedlog ministrici kulture koja će donijeti odluku o izboru programa. Najniži iznos će biti 20 tisuća kuna, a najviši 50 tisuća kuna, a programi će se provoditi od 1. prosinca do 1. rujna iduće godine.

Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju djelatnosti u kulturi, dok se predloženi programi mogu odnositi na sva područja kulture i umjetnosti – izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost (naročito programi poticanja čitanja), kulturnu baštinu i film te programe međunarodne kulturne suradnje.

> Nina Obuljen Koržinek i njezin suprug – kojemu je šefica – posjeduju umjetnine vrijedne 850.000 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticat će se projekti koji, među ostalim, nastoje povećati vidljivosti kulture u tehnološko-medijskom prostoru na inovativan i kreativan način ili povećanju sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, djece, mladih i starijih.

“Važno nam je i da se pokuša omogućiti mobilnost umjetnika i kulturnih sadržaja da oni budu dostupni i tamo gdje su kultura i umjetnika manje prisutna zbog dislociranosti i slabije prometne povezanosti”, ustvrdila je voditeljica programa Maja Zrnčić.

> Na temelju kojih je kriterija Plenković odlučio da će Obuljen biti bolja ministrica od Hasanbegovića?

Dodala je da će se posebna pozornost posvećivati interdisciplinarnim programima koji nastoje povezati kulturu i umjetnost s drugim područjima društvenoga djelovanja.

Uz prijavnicu koja se može preuzeti na internetskoj adresi Ministarstva kulture predlagatelji su dužni dostaviti, među ostalim, detaljan opis programa s pregledom svih predviđenih aktivnosti, kalendar održavanja i provedbe aktivnosti, pregled predviđenih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version