Aleksander Čeferin za Guardian: ”Neće virus trajati zauvijek, uvjeren sam da će se navijači vratiti na tribine prije nego što mislimo”

Foto: fah

Čelni čovjek UEFA-e, Aleksander Čeferin, najavio je povratak navijača na tribine nogometnih stadiona. Naime, u razgovoru za The Guardian Čeferin je kazao da će se navijači vratiti na tribine puno prije nego što mislimo, a izrazio je uvjerenje da će se odgođeno Europsko prvenstvo iduće godine odigrati nesmetano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Čeferin je i sam htio sebe donekle prikazati žrtvom pandemije te je govorio o ”neprospavanim noćima” zbog odluka koje je morao donijeti zbog pandemije koronavirusa, koja polako jenjava te više i nema potrebe za nacionalnim stožerima i svakodnevnim predstavama pred novinarima. Najavio je Čeferin i promjene u financijskom fair playu, a spomenuo je i uvođenje poreza na luksuz.

Na ne baš suvislo pitanje novinara Guardiana bi li se kladio u milijun dolara da će se Euro iduće godine održati nesmetano Čeferin je bio optimističan:

Da. Ne vidim zašto ne bih. Ne mislim da će virus trajati zauvijek. Mislim da će se situacija promijeniti brže nego što mnogi misle”, kazao je čelni čovjek UEFA-e uz obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Situacija je ozbiljna, ali se smiruje i svi smo puno oprezniji. Znamo više o virusu nego prije, a ja sam po prirodi optimist. Ne sviđa mi se apokaliptični pogled da moramo pričekati drugi, treći ili peti val. Svi će jednog dana umrijeti, ali moramo li se o tome brinuti danas? Mislim da ne. Mi smo spremni i slijedit ćemo preporuke vlasti, ali osobno sam apsolutno siguran da će se dobri stari nogomet s navijačima vratiti vrlo skoro.”

Čeferin ne misli da će pandemija koronavirusa zauvijek promijeniti nogomet, kako neki, pa i u Hrvatskoj, posljednjih dana žele sugerirati uvjeravajući nas da je antifašizam uz cjepivo najveća tekovina 20. stoljeća.

“Mislim da se ništa neće promijeniti zauvijek. Ovo je novo iskustvo i kad se riješimo ovog prokletog virusa, stvari će se vratiti u normalu. Nogomet se nije promijenio ni nakon Drugog svjetskog rata, neće se promijeniti ni zbog virusa. Puno ljudi je reklo da svijet više neće biti isti. Možda je to istina, ali ja se pitam zašto svijet nakon virusa ne bi bio bolji? Zašto ne misliti da ćemo biti pametniji ili konačno razumjeti koliko smo krhki i nezaštićeni od prirode? Uvijek ima lekcija koje treba naučiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz intervjua Slovenca na čelu UEFA-e može se naslutiti kako jedan čovjek vlada krovnom europskom nogometnom organizacijom i kako samo on, naravno, u skladu s time, demokratski donosi odluke. Tvrdi kako na početku pandemije nije mogao dugo zaspati zbog brige zato što će mnogi klubovi izgubiti milijune i milijune dolara, kao i zbog odgode Eura te zbog budućnosti mnogih klubova…

“Odluku o odgodi donio sam ujutro i onda konačno zaspao na nekoliko sati.”

O financijskom fair playu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji se ne pridržavaju pravila uvijek će biti kažnjeni, ali i mi uvijek razmišljamo o tome kako popraviti ta pravila i prilagoditi se novim vremenima, bude li potrebno. To se neće dogoditi skoro, ali razmišljamo o moderniziranju financijskog fair playa kako bi se stvorila ravnoteža u kompetitivnosti. Razmatramo i o svojevrsnom porezu na luksuz, ako bude moguće. Ima tu puno ideja, ali u ovim teškim vremenima prestali smo razmišljati o promjenama u budućnosti. Sad trebamo izravnati brod i blizu smo toga. Kad se stvari smire, vratit ćemo se starim zadaćama.”

Komentirao je predsjednik UEFA-e i sve veće priče o navodnoj pohlepi igrača te ogromnim plaćama koje najveće nogometne zvijezde imaju.

“Ne mislim da su igrači pohlepni. Tržište određuje cijene i ako vam netko ponudi 20 milijuna po sezoni, sumnjam da ćemo reći da ne želimo biti pohlepni i radije tražiti 200.000. Ali vidjet ćemo kako će tržište odgovoriti na krizu i hoće li cijene pasti. Ali nije pošteno reći da su igrači pohlepni ili preplaćeni jer i oni donose velik prihod, a nogomet je industrija koja plaća vrlo visoke poreze, pa tako i igrači. Zato ne mislim ni da su igrači pohlepni ni da klubovi moraju biti mudriji jer tržište odlučuje kako će se cijene kretati.”

Čeferin i dalje stoji iza ideje o pokretanju trećeg jakosnog europskog natjecanja te je uvjeren da se neće odgađati predviđeni početak za 2021. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.