Američki treći put: Reakcije sportaša brutalno nesklonih Trumpu

epa08923720 Police stand outside the East Front of the US Capitol at dusk as a curfew begins after pro-Trump protesters stormed the grounds leading to chaos, in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Various groups of Trump supporters have broken into the US Capitol and rioted as Congress prepares to meet and certify the results of the 2020 US Presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kako smo već pisali veliki broj pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa sinoć je upao u zgradu Kongresa u Washingtonu. Naime, radi se o prosvjednicima koji su uvjereni, a u što je uvjeren i Trump, da su predsjednički izbori u SAD-u zapravo ”pokradeni”. Kako je objavila policija u Washingtonu smrtno su stradale četiri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji neskloni Trumpu ovakve prosvjede nazivaju ”Trumpovom ruljom” i ”pobunjenicima”, dok su ne tako davno anti Trump prosvjede, koji su također bili nasilni, u kojima su stradavali ljudi, uključujući i policajce, u kojima se pljačkalo trgovine, nazivali demonstracijama. U Americi je zapravo na djelu pokušaj stvaranja trećeg puta, mimo Republikanske i Demokratske stranke, u kojem će se smjeru sve odvijati pokazat će vrijeme, no definitivno je nevjerojatno ovo što se događa u zemlji koju mnogi smatraju kolijevkom zapadne demokracije.

Što o svemu kažu sportaši, koji su mahom bili protiv Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, i koji, dakako, samim time i nisu objektivni?

Trener Philadelphia 76ersa Doc Rivers  se zapitao kako bi policija reagirala u ovoj situaciji da su zgradu Kapitola napali crnci.  Odgovor smo već dobili prije nekoliko mjeseci, kada su nasilni prosvjednici divljali diljem SAD-a… No, pustimo to zasad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i Stephen Curry, košarkaš Golden State Warriorsa, i on za sve krivi Trumpa te smatra kako je za sve kriva njegova retorika koju koristi od završetka izbora. Podsjetimo, predsjednik Trump osporava rezultate izbora.

Jedna od poznatijih američkih gimnastičarki Simone Biles tvrdi:

“Sramim se, ali nisam iznenađena. Gade mi se, ali nisam iznenađena. Tužna sam, ali ne i iznenađena. Ljuta sam, ali ne i iznenađena. Bez riječi, ali ne i iznenađena”, napisala je Biles na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isaiah Thomas, poznati je američki košarkaš koji trenutno ne igra nigdje pa ima vremena za tvitanje, on je poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema bi već pucali u glavu. Ovo je ludost”.

Košarkaš Dwayne Wade također također je sve komentirao:

“Crnce se zaustavlja na cesti i često se dogodi da ne prežive to zaustavljanje. Ne možemo spavati u svojim krevetima a da nas se ne ubija. Ne možemo džogirati a da nas ne ubijaju. Ne možemo hodati cestom s kapuljačama na glavama a da nas netko ne ubije, ali oni mogu raditi sve ovo?”.

Igrač američkog nogometa Richard Sherman, koji nastupa za San Francisco 49-erse, napisao je:

“Nisam mislio da će Amerikanci ikad pustiti teroriste u Kapitol bez borbe. Ovo je tužan dan.”

Stan Van Gundy . trenutni trener New Orleans Pelicansa u NBA-u:

“Gledam kako neki tipovi razbijaju prozore na Kapitolu i provaljuju u zgradu. Svi moramo ustati protiv toga. Sad kažu da je neka žena upucana u prsa. Odmah prekinite ovo!”, napisao je Gundy na Twitteru.

Košarkaš Cleveland Cavaliersa Kevin Love:

“Sramotno je ovo što se događa na Kapitolu. Blatantan primjer nejednakosti prema tome kako policija tretira one koji izazivaju nerede.”

Marcos Gonzales, bejzbolaš Seattle Marinersa:

“Ovo je sramotno. Svaka zemlja u svijetu gleda ovo i smije nam se kako raspadamo. Mi bismo trebali biti primjer demokracije. Jako sramotno. Moramo bolje od ovoga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.