Armand Duplantis zauvijek promijenio svijet atletike: ‘Skakao sam s motkom po vrtu iza kuće’

epaselect epa08677140 Armand Duplantis of Sweden celebrates winning the Men's Pole Vault competition at the IAAF Pietro Mennea Golden Gala Diamond League Meeting at Stadio Olimpico in Rome, Italy, 17 September 2020. Having broken the world record indoors twice this season, the Swedish star eclipses Sergey Bubka's 26-year-old outdoor mark in Rome. He cleared 6.15m with his second attempt. EPA/GIUSEPPE FAMA

Armand Duplantis (20), mladić koji je zauvijek promijenio svijet atletike nakon što je u povijest zakopao i ponajveću legendu sporta Sergeja Bubku (56).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preskočio je 6.15 metara, što je najbolji rezultat u povijesti na otvorenom. Taj je rekord još od 1994. držao Bubka.

“Nikome ne mogu zamjeriti što očekuje da ću imati ludu karijeru poput Bolta. Nikad nisam očekivao da ću se naći u toj poziciji, samo sam skakač s motkom i moja disciplina je čudna i posebna. Nevjerojatno mi je da je barem nakratko postala centralni događaj atletskih natjecanja. Ako sam uspio u tome, ostvario sam svoje snove”, kaže, prenose 24sata.

Rođen je 10. studenoga 1999. u Lafayetteu u Louisiani. Otac Greg Duplantis bio je američki skakač s motkom s osobnim rekordom 5,80 metara. Trenirao je Armanda i ostale članove obitelji od djetinjstva. Njegova majka Helena Hedlund bila je švedska sedmobojka, a nakon odlaska na studij u SAD igrala je i odbojku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
epa08677147 Armand Duplantis of Sweden in action during the new Pole Vault world record (6,15 mt) at the IAAF Pietro Mennea Golden Gala Diamond League Meeting at Stadio Olimpico in Rome, Italy, 17 September 2020. Having broken the world record indoors twice this season, the Swedish star eclipses Sergey Bubka’s 26-year-old outdoor mark in Rome. He cleared 6.15m with his second attempt. EPA/GIUSEPPE FAMA

“Armand se ne sjeća toga, no kao dijete skakao je na fotelju, a motku mu je glumila metla. Pokazivao je veliku sklonost skoku s motkom, igrao je i bejzbol i nogomet. No bio je vrlo sitan”, prisjetio se otac.

“Bilo mi je sasvim normalno nakon škole otići odraditi nekoliko skokova, kao što je nekom drugom bilo normalno ganjati loptu. Zbog toga sam danas tu gdje jesam. Zaljubio sam se u sport vrlo rano i postao dobar u njemu u vrlo ranoj dobi, prije nego što sam postao brz i jak. Kada se to dogodilo, moji rezultati su eksplodirali”, objasnio je.

“Bio sam tako lagan da nisam mogao saviti motku pri skoku. Kad sam imao sedam godina, naručili smo posebne motke kako bih mogao trenirati”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.