Bišćan: Nikad nismo bili na Olimpijskim igrama, to bi bio značajan uspjeh

Foto: fah

Izbornik U-21 hrvatske nogometne reprezentacije Igor Bišćan vratio se u Zagreb i razgovarao s novinarima o jučerašnjem uspjehu i izborenom plasmanu na Europsko prvenstvo 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jedan lijep uspjeh, nastavili smo kontinuitet nastupa mladih na europskim prvenstvima što je dokaz da se dobro radi u Savezu. Svašta smo prošli u kvalifikacijama, doveli smo nastup na Euro u pitanje, borili smo se s Danskom, ali na najduži i najteži mogući način došli smo do tog Eura. Zbog načina na koji smo to uspjeli sam stvarno sretan. Pokazali smo karakter i duh zbog kojeg smo to izvukli na kraju. Možemo biti sretni zbog tog rezultata, rekao je Bišćan te otkrio kako je proživao te cijele kvalifikacije i posljednju utakmicu s Dancima koja je riješena tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

– Nije lako, posebno utakmica s Norveškom, misliš da se to tebi neće dogoditi, da vodiš u sudačkoj nadoknadi, a onda izgubiš sve. Onda se uvuče nervoza u tebe, a izvukli smo onda Dance, koji su bili najbolja ekipa u dokvalifikacijama. Nije bilo lako, posebno na to kako smo krenuli u utakmicu, ali dečki su glavni u tome. Počeli smo se nametnuti i stvarati šanse, nešto je moralo ući. U produžecima smo bili blizu gola, mogli smo ga i primiti, bilo je napeto, no vjerovali smo u sebe na jedanaestercima. Kotarski je obranio dva, to obično mora biti dovoljno za pobjedu. Dobili smo puno kvalifikacijama – karakternu skupinu igrača koji mogu biti uspješni kada vjeruju u sebe. Uvijek sam imao vjeru i u nas i te dečke. Ti dečki su vrijedni svog tog stresa i brige, oni daju maksimum od sebe, a to je sve što možeš tražiti od njih.

Pogodio je izbornik s izmjenama u drugom poluvremenu, ti igrači su bili koji su donijeli živost i preokret u konačnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Trener mora imati i dozu sreću, ali izmjene se rade po osjećaju i zbivanjima na terenu. Zato imamo i 22, 25 igrača, zvali smo više igrača. Imali smo puno igrača koji nisu u idealnom stanju, znali smo da neke možemo i izgubiti zbog stanja već nakon prve utakmice. Isticali smo od prvog dana da svi imamo svoju ulogu, dečki su to shvatili, ponašali se kao grupa u kojoj treba biti zavidna razina zajedništva, kazao je Bišćan.

Neki mladi igrači već su participirali u seniorskoj selekciji.

– Luka Sučić je glavni kandidat za A selekciju, neću sugerirati izborniku, ali redovito komuniciramo. Josip Šutalo je potvrđeni član A reprezentacije, Luka ima kvalitetu za A reprezentaciju, izbornik i stožer će uzeti ono što misle da se vrijedi uzeti. A reprezentacija je prioritet, svi u nižim kategorijama smo tu da damo doprinos seniorskoj reprezentaciji, a onda izbornik odlučuje, kazao je Bišćan.

Za kraj se osvrnuo na Europsko prvenstvo koje se igra od 21. lipnja do 8. srpnja 2023., a igrat će se na osam stadiona u pet gradova. U Rumunjskoj će se utakmice igrati u Bukureštu i Cluj-Napoci, te u gruzijskim gradovima Tbilisiju, Batumiju i Kutaisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Uvijek je cilj da dostojno predstavimo naš nogomet i reprezentaciju. Ne bi bilo realno tražiti da ponove neki uspjeh i poprave od prijašnjih generacija. Ova generacija je možda i najmlađa od svih u ovim kvalifikacijama. Imamo igrače koji su dvije, tri godine mlađi od vršnjaka od drugih reprezentacija. Takvih je desetak igrača, to nije mala stvar. Teško je procijeniti za što smo sposobni tamo. Najrealnije je ići tamo ambiciozno, ali ne i staviti prevelike ciljeve jer bi možda bilo prerano za sve jer imamo mnogo mladih igrača, rekao je hrvatski izbornik.

Tri najbolje reprezentacije s EP-a plasirat će na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Francuska kao domaćin OI već je osigurala nastup.

– Idealan scenarij bio bi borba za Olimpijske igre, znači polufinale, Hrvatska nikad nije bila na Olimpijskim igrama, to bi bio specifičan i značajan uspjeh za nas. Treba se spremiti, to je vrh nogometa, visoki nivo, dobre su reprezentacije i na kraju ćemo vidjeti koliko smo konkurentni, zaključio je Bišća, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.