Borba za trofej na Rujevici: Prvo finale Kupa Rijeke i Dinama davne 1994.

Zagreb, 15.05.2024. - Prva finalna utakmica Hrvatskoga nogometnoga kupa Dinamo - Rijeka na stadionu u Maksimiru. Na slici pokal Hrvatskog nogometnog kupa. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Večeras od 18 sati na Rujevici Rijeka i Dinamo igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa Hrvatske. Podsjetimo, u prvoj utakmici na Maksimiru rezultat je baš kao i igra bio 0:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo finale Rijeke i Dinama davne 1994. godine

Ako bi iz toga izvlačili zaključke neki će reći kako je Rijeka bliža pobjedi budući da odlučujući susret igra na svom terenu. Međutim, većina medija, trenera, bivših igrača, ”analitičara”, tvrdi kako je Dinamo zapravo u prednosti, Dinamo je u naletu, kad su se Modri zahuktali nitko ih nije uspio zaustaviti, ostvarili su impresivan niz pobjeda. Hoće li to uspjeti Rijeci s obzirom kako im za trofej treba pobjeda na Rujevici, bilo u regularnom dijelu bilo kroz jedanaesterce? Dinamu bi odgovarao remi s postignutim pogotkom, ukratko i 1:1 Modrima bi bilo dovoljno za TROSTRUKU krunu, prvu nakon 2011. godine. Naime, Modri su već osigurali novu titulu, a na početku sezone osvojili su i Superkup svladavši Hajduk.

Ako bi momčad Željka Sopića trijumfirala većeras na Rujevici bio bi to sedmi Kup trofej za Riječane, dok je Dinamo daleko uspješniji budući kako je u svojoj povijesti osvojio čak 16 kupova. Zanimljivo da je Dinamo svoj prvi Kup u neovisnoj Hrvatskoj osvojio sad već jako davne 1994. godine. Naime te godine, pod vodstvom legendarnog Miroslava Ćire Blaževića, Dinamo je u dvostrukom sudaru osvojio Kup upravo protiv Rijeke. Na Maksimiru je bilo 2:0 za Dinamo dok je na Kantridi Rijeka slavila s 1:0. Nisu Riječani tada bili daleko od trofeja s obzirom da su dosta rano zabili za vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Dinamove pobjede bila bi to 13. dvostruka (zanemarimo Superkup, koji mnogi tretiraju kao revijalno natjecanje) kruna zagrebačkog kluba, Rijeci je takav podvig pošao za rukom tek jednom, 2017. godine kada je riječku momčad vodio aktualni slovenski izbornik Matjaž Kek.

”Rijeka bolja od Dinama”

Zanimljivu najavu uoči uzvratne utakmice finala Kupa imao je predsjednik Rijeke Damir Mišković koji tvrdi kako je zapravo Rijeka bolja od Dinama.

”Ova sezona je bila više nego dobra. Još sam u srpnju prošle godine rekao da imamo ekipu za naslov. Ali, pali smo u posljednjih nekoliko tjedana. Od toga ne treba bježati. Drago mi je da nosimo pozitivan rezultat iz prve utakmice Kupa, ali razočaran smo što nismo osvojili prvenstvo. Razočaran sam jer imamo odličnu ekipu, igrače, stožer… Da je Dinamo bolji od nas, u redu, dali bismo im ruku i čestitali. Mislim da je Rijeka bolja, ali tako se poklopilo. To je sport”, rekao je Mišković na tiskovnoj konferenciji na Rujevici te je dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije to nikakvo posebno razočaranje, ali je točno da osjećam komade jala i tuge. Čeka nas utakmica, utakmica svih nas. Igrača, navijača i moramo pobijediti Dinamo. Uvjeren sam da će dečki dati sve od sebe i da će tako biti.”

Uzvrat finala Kupa na Rujevici najavio je i trener Dinama Sergej Jakirović

“Ovo je baš pravo finale jer nema kalkulacija. Neće biti iznenađenja jer se poznajemo i ja volim reći da će odlučiti raspoloženje igrača taj dan. Malo smo se osvježili, svi su igrači na dispoziciji i napravit ćemo sve da osvojimo Kup. Bit će teško, kao i svaka utakmica na Rujevici, ali cilj je dati gol jer bi to bila velika prednost s obzirom na pravila”, kaže Jakirović.

Jakirović tvrdi kako nisu vježbali izvođenje jedanaesteraca, dakle, ne očekuje da će se sve riješiti u jednom maratonu. A kakvu zapravo Rijeku očekuje na Rujevici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Očekujem da će nas stisnuti i da nas stresiraju, što iziskuje i određeni rizik. Imamo i mi svoj plan, a Rijeku očekujem maksimalno motiviranu…”

Željko Sopić, trener Rijeke, također očekuje pobjedu. Drugim riječima, umjereni optimizam na sve je strane.

”Normalno da ćemo danas puknuti koji jedanaesterac na treningu. Nećemo igrati na 0:0. Na Maksimiru smo igrali jako dobro do zadnje četvrtine. Imali smo dobre šanse, a nešto se i pitalo Dinamo, naravno. Pripremit ćemo se na sve moguće detalje i mogućnosti. Nama igra samo pobjeda. Moji dečki su mladi i imaju veliku želju. Moramo poboljšati realizaciju. Nećemo igru prilagođavati nikome”, rekao je u svojoj najavi utakmice Sopić.

Na kraju krajeva ipak odlučuju igrači, njih će se najviše pitati, drugi čimbenik je, naravno, sreća, do trofeja se teško dolazi ako nemate barem ”zrnce” sreće. Uostalom, u prvoj utakmici na Maksimiru obje momčadi pogađali su vratnice. Dakle, nedostajao je poneki centimetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.