Zdravko Mamić sve optužbe nazvao konstrukcijama i lažima

Zagreb, 15.7.2015 - Čelnici Dinama Zdravko i Zoran Mamić te izvršni direktor Hrvatskoga nogometnog saveza Damir Vrbanović u 18 sati su izašli iz istražnog zatvora nakon što su položili jamstvo i obećali da neće ometati kazneni postupak. foto HINA/ Dario GRZELJ/ iš

Čelnici Dinama Zdravko i Zoran Mamić te izvršni direktor Hrvatskoga nogometnog saveza Damir Vrbanović u 18 sati su izašli iz istražnog zatvora nakon što su položili jamstvo i obećali da neće ometati kazneni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac istrage poslijepodne im je ukinuo istražni zatvor nakon što su ranije uplatili milijunske iznose jamčevine i obećali da tijekom istrage neće ometati kazneni postupak.

Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić izjavio je novinarima da je sud toj trojici odredio jamstvo u zamjenu za istražni zatvor bez ikakvih mjera opreza. Dodao je da okrivljenici ne smiju utjecati na svjedoke, ali da im nije izrečena nikakva zabrana komunikacije.

Zdravko Mamić odmah se obratio okupljenim novinarima. Zahvalio se ljudima koji su s njim bili u ćeliji te osoblju zatvora za koje je rekao da su “posebni ljudi”. Hrana je, dodao je, grozna – i takve se stvari moraju popraviti, citirao ga je HRT .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je ružno kad se ne da šansa drugoj strani da se brani. Optužbe koje mi se stavljaju na teret su konstrukcije i laži”, rekao je.

Dodao je da nije gledao derbi s Hajdukom, ali ga je gubitak dva boda uzdrmao. “Da sam bio vani, bilo bi pet komada”, rekao je.

Upitan od strane novinara namjerava li opet ponoviti transfere poput onog Modrićevog i Lovrenovog, povišenim tonom kazao je da je mučki provaktor te da ga uopće ne zanima istina. Odvjetnica ga je u nekoliko navrata pozvala sa strane, no on je rekao kako se želi obratiti medijima: “Neću se svađati s vama, ti si jako bezobrazan i mučki provokator. Tebe ne zanima moje pravo, bezobrazniče jedan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnicima Dinama Zdravku i Zoranu Mamiću te izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću sudac istrage poslijepodne je ukinuo istražni zatvor nakon što su ranije uplatili milijunske iznose jamčevine i obećali da tijekom istrage neće ometati kazneni postupak.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima da su svi okrivljenici obećali da neće utjecati na svjedoke, a Zdravko Mamić dao i obećanje da neće ponoviti kazneno djelo.

Ročište je održano nakon što su Zdravko i Zoran Mamić, te Damir Vrbanović sudu dostavili uplatnice prema kojima su uplatili određene jamčevine. Zdravko Mamić je u zamjenu za slobodu uplatio sedam milijuna kuna, njegov brat Zoran četiri milijuna, a Vrbanović milijun kuna. To su veći iznosi nego što su oni ranije ponudili sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je sudac ukinuo rješenje o određivanju istražnog zatvora, okrivljenici će biti odvedeni u Remetinec gdje moraju proći kroz formalnu proceduru napuštanja izlaska iz zatvora i zatim će biti pušteni da se brane sa slobode od Uskokovih optužbi prema kojima su oštetili Dinamo za najmanje 117,8 milijuna kuna i državu za barem 12,2 milijuna kuna brane sa slobode.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar, koji je također obuhvaćen istragom, nije se žalio jer je, prema neslužbenim podacima, Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Inače, braća Mamić su prvotno za obranu sa slobode nudili kuću pod hipotekom čija vrijednost je procijenjena na 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage taj je prijedlog odbila. Nakon što im je određen istražni zatvor, Mamići su u žalbi naveli da nude jamčevinu od ukupno 7 milijuna kuna, 5 za Zdravka, a 2 za Zorana Mamića.

Što se tiče Damira Vrbanovića, on je prethodno ponudio jamčevinu od pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno je vijeće iznose jamčevina povećalo, a Mamići i Vrbanović bit će pušteni iz istražnog zatvora kad prikupe novac za jamčevinu, polože ga na račun suda te daju obećanje da neće kršiti odredbe.

Mamići iz Remetinca na Maksimir

Nekoliko sati nakon puštanja iz istražnog zatvora u Remetincu čelnici Dinama braća Zdravko i Zoran Mamić došli su na stadion Maksimir kako bi uživo pratili prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka između Dinama i luksemburškog Fola Escha.

Izvršni predjsjednik Dinama Zdravko Mamić i donedavni trener Zoran Mamić, kao i izvršni direktor Hrvatskoga nogometnog saveza Damir Vrbanović u srijedu popodne su izašli iz istražnog zatvora u remetincu nakon što su položili jamstvo i obećali da neće ometati kazneni postupak.

Braću mamić je sat prije početka utakmice ispred stadiona dočekao pljesak zaposlenika Dinama, ali i povici negodovanja brojnih BBB-a, koji su ispred zapadne tribine stadiona bučno protestirali zbog puštanja iz zatvora braće Mamić, ali su ipak odlučili da neće nazočiti utakmici.

Zdravko Mamić se pet minuta prije početka dvoboja pojavio u svečanoj loži stadiona, a dočekan je zvižducima i uvredama sa istočnog dijela stadiona, na kojem utakmici nazoči oko šest tisuća gledatelja, kao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i izbornik Niko Kovač. Uvrede Zdravku Mamiću čule su se i tijekom prvog poluvremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.