Braća Mamić dovedeni u policiju na Oranicama

Foto: fah

Nakon uhićenja na granici s Hrvatskom braća Zdravko i Zoran Mamić dovedeni su oko 16 sati u policijske prostorije u zagrebačkom naselju Oranice odakle će na razgovor u Uskok koji će potom odlučiti hoće li za njih ponovno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raniji prijedlog za istražni zatvor Uskok je povukao nakon informacije o njihovu uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da njihovo pritvaranje, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, traže i zbog opasnosti od bijega. Oni su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”. Ponovno su se predomislili u subotu nakon saznanja da ih Uskok želi pritvoriti.

Mamići će tijekom poslijepodneva biti odvedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici nakon čega će tužiteljstvo odlučiti hoće li ih s novim zahtjevom za pritvaranje voditi pred sutkinju istrage Ernu Dražančić koja treba donijeti konačnu odluku o istražnom zatvor. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.

Uhićeni na granici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Zdravko i Zoran Mamić u subotu su uhićeni na granici s Hrvatskom, nakon što je Uskok i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

“Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti”, priopćeno je u subotu iz Gradskog nogometnog kluba Dinamo.

Mamići su, dodaje se, zaustavljeni na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost”, stoji u priopćenju glasnogovornice Dinama Sandre Špičić.

Uskok tražio pritvor i za Vrbanovića i za Mamiće

Osim za izvršnog direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, Uskok je u subotu zatražio isražni zatvor i za braću Zdravka i Zorana Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbanović je oko 11 sati doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da mu se, zajedno s Mamićima, odredi istražni zatvor.

Njegovo pritvaranje tužiteljstvo traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića traže zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

Iako su obaviješteni o istražnom ročištu, na sudu nisu došli odvjetnici braće Mamić. Prihvati li sud Uskokov prijedlog, za Zdravkom i Zoranom Mamićem će se raspisati europski uhidbeni nalog, a moguća je i interpolova tjeralica.

U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić izvijestio je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je u petak, prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci, naveo da je cijeli slučaj “običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju.

Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Zdravko i Zoran Mamić u petak predvečer objavili su da se u Zagreb iz Slovenije, gdje je Dinamo na pripremama, ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.