Breakdance postaje olimpijski sport

Foto: fah

Breakdance bi na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine mogao biti olimpijski sport, a osim njega, organizatori su, želeći olimpijski program učiniti zanimljivijim mlađoj publici, uključili i surfanje, slobodno penjanje te skateboard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor ovih disciplina odgovara željama organizatora da “se poveže sa sportovima prisutnim diljem svijeta s ciljem da se Igrama da urbanija, prirodnija i više umjetnička dimenzija”, istaknuo je Tony Estanguet, šef organizacijskog odbora Igara Pariz 2024.

Ova četiri sporta tek treba potvrditi Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u prosincu 2020., a ako dobiju “zeleno svjetlo” bit će pridodani programu u kojem je već 28 sportova.

Breakdance, akrobatski ples proizašao iz hip-hop kulture, prvi bi se put trebao pojaviti na Igrama 2024., dok su preostala tri sporta već dobila pozivnicu za Igre u Tokiju 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Breakdance se pojavio na Igrama mladih u Buenos Airesu 2018. u obliku dvoboja (“borbi”), a ta je disciplina pridružena Svjetskoj federaciji sportskog plesa (WDSF). Kandidati se mogu kvalificirati slanjem videosnimke.

MOO i organizacijski odbor olimpijskih igara objavili su da će gornja granica broja sportaša koji će se moći natjecati u Parizu biti 10.500, čime će biti ograničeni izgledi kolektivnih sportova. Ovi novi sportovi trebali bi u Pariz dovesti 248 sportaša.

Također, lokacije gdje bi se provodila natjecanja u breakdanceu, skateboardu i slobodnom penjanju još nisu određene, kazao je Tony Estanguet. Što se tiče surfanja, koji će se na OI prvi put pojaviti u Tokiju 2020., poznata su dva kandidata: Biarritz (jugozapad) i Lacanau (jugozapad).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan proračun predviđen za Olimpijske igre sada raste do 6,8 milijardi eura od čega su 3,8 milijarde, koje dolaze od MOO-a, sponzora i prodaje ulaznica, namijenjene organizaciji natjecanja, te tri milijarde eura, od kojih 1,5 milijardu osiguravaju francuske vlasti za gradilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.