Češki izbornik pohvalno o Vatrenima: ”U Hrvatskoj žive krasni ljudi, možete ponoviti uspjeh sa prošlog SP-a!”

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija će na Europskom prvenstvu iduće godine igrati u jakoj skupini, protiv Engleske, Češke, dok će trećeg protivnika saznati naknadno, mogu to biti Škotska, Srbija… No, u svakom slučaju svjetski doprvaci su, uz Engleze, favoriti za prolaz u osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Sportske novosti izbornik Češke, Jaroslav Šilhavy, govorio je s puno poštovanja o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, između ostaloga smatra kako Vatreni mogu i na Euru 2020. ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su osvojili povijesno drugo mjesto.

No, prvo pitanje je bilo je li odlazak s Češkom na Europsko prvenstvo najveći uspjeh Šilhavya kao trenera?

”Osvojio sam dva naslova prvaka Češke i cijenim to, ali to što smo se kvalificirali na Europsko prvenstvo malo mi više znači. Zato što je momčad igrala za sve češke navijače”,  kazao je je izbornik drugog protivnika Hrvatske na Euru, s kojim igramo u Glasgowu 19. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Češka u skupini treća po kvaliteti te je li Hrvatska bolja od Engleske? Gdje vidi Hrvatsku na Europskom prvenstvu?

”Engleska i Hrvatska su favoriti skupine, ali pokušat ćemo iznenaditi i kvalificirati se među posljednjih šesnaest.”

Koji bi rezultat Češke na Euru bio zadovoljavajući za češkog izbornika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prvi korak mora biti napredovanje do zadnjih 16. Svi to želimo i učinit ćemo sve za to.”

Kakva je prava Češka, ona koja je izgubila od Engleske na Wembleyju 5:0 ili ona koja je u Pragu pobijedila Englesku 2:1?

”Druga bi opcija bila sjajna, ali moram reći da je stvarnost negdje u sredini. Da, možemo pobijediti Englesku, ali moramo imati dobar dan. Tada možemo iznenaditi, kao što smo to napravili protiv Engleske nedavno, u listopadu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Češka danas nema igrače u najvećim svjetskim klubovima?

”To je komplicirano pitanje koje bi zahtijevalo duži odgovor. Ali mogu reći da je Češka mala zemlja i nemoguće je trajno imati velike generacije igrača. Možda moramo pričekati, ali trenutni igrači nisu loši. Neki od njih će možda ubuduće igrati u velikim klubovima. Vidjet ćemo.”

Je li izbornika Češke iznenadio plasman Vatrenih u finale Svjetskog prvenstva?

”Ne, nisam se iznenadio. Hrvatska ima sjajne igrače i dobru momčad.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Hrvatska na ovom Euru ponoviti nastup i rezultat sa Svjetskog prvenstva ili neće? U što vjerujete više?

”Hrvatska definitivno može ponoviti taj uspjeh.”

Češki izbornik nije želio imenovati favorite Europskog prvenstva, ali je ipak spomenuo kako su Hrvatska i Engleska u skupini glavni favoriti.

Prisjetio se i posljednje utakmice Hrvatske i Češke na Euru 2016. kada su Češka i Hrvatska igrale 2:2, Hrvatska je, podsjetimo, vodila 2:0, a onda su, nakon nemilih scena na tribinama, Česi izjednačili u završnici, nije im pomoglo, Hrvatska je s prvog mjesta prošla skupinu.

”Sjećam se da je češka momčad odigrala fantastičnu završnicu. Bilo je neriješeno 2:2, a naša reprezentacija je tim rezultatom sačuvala šansu da se plasira u osminu finala, što je bilo najvažnije.”

Koje hrvatske igrače češki izbornik najviše cijeni?

‘Luka Modrić osvojio je Ballon d´Or prošle godine i to govori sve. Izražavam poštovanje prema njemu. Sviđa mi se.”

Kako vam je izgledala Hrvatska u ovim kvalifikacijama, u nešto drugačijem sastavu od onog sa Svjetskog prvenstva? Ponudila je niz novih imena.

”Stil igre je vrlo sličan. Kao što rekoh, Hrvatska ima sjajne igrače koji nastoje doći do uspjeha na svakom natjecanju.”

Kakav je dojam ostavio na vas Zlatko Dalić?

”Upoznali smo se nedavno na izvlačenju skupina za Europsko prvenstvo. Izgleda kao skromna osoba koja se ponaša vrlo prirodno.”

Od trenera izbornik Češke najviše cijeni trenera Liverpoola, Nijemca Jürgena Kloppa, koji je s Liverpoolom osvojio i Ligu prvaka prošle sezone, a u ovoj sezoni juri nezaustavljivo prema naslovu u Engleskoj.

Postoji li neka država u kojoj biste posebno željeli raditi kao trener?

Najzanimljivija zemlja za nogometaše i trenere je, naravno, Engleska. Ali tamo je zahtjevno dobiti posao, malo kome to uspije jer čovjek mora biti na vrhu.”

Koga očekujete kao četvrtog protivnika u skupini? Škotsku, Norvešku, Srbiju ili Izrael?

”Nemam kristalnu kuglu da bih to mogao reći. Tko god od njih dođe bit će težak suparnik.”

Jeste li ikad bili u Hrvatskoj? Možda turistički?

‘Bio sam u Hrvatskoj nekoliko puta u devedesetim godinama. Dolazio sam upravo turistički i to u Istru. Hrvatska je prekrasna zemlja u kojoj žive krasni ljudi”, zaključio je izbornik češke nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.