‘Clasico del Pacifico’ i tko je izmislio ‘škarice’

Nogometaši Čilea plasirali su se u finale Copa Americe nakon što su noćas u polufinalu u Santiagu pobijedili Peru sa 2:1, a dvoboji žestokih rivala poznati su i pod nazivom “Clasico del Pacifico”, a traju od 1935. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, političke razmirice imaju dužu povijest. Počelo je “Ratom za Pacifik” (1879-1883) između Čilea na jednoj, te Perua i Bolivije na drugoj strani. Također, Čile i Peru dugo su vodili pravnu bitku zbog granice na moru.

Na nogometnom polju Peru je uspješniji kad je u pitanju Copa America, jer je dva puta bio prvak (1939, 1975), dok Čile još niti jednom nije slavio naslov prvaka Južne Amerike, ali je četiri puta bio drugi (1955, 1956, 1979, 1987).

Raul_Toro_y_Lolo_Fernandez

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nastupa na svjetskim prvenstvima, Peru je onemogućio Čile da se plasira na SP 1978., a isto je učinio Čile nogometašima Perua u kvalifikacijama za SP 1974.

Čile je posljednjih godina uspješnjiji glede nastupa na SP-a, 2010. i 2014. bio je u osmini finala, dok se Peru nije plasirao na SP od 1982. godine.

Čile i Peru spore se i oko toga tko je izmislio “škarice”. Čileanci tvrde da je njihova zemlja domovina “škarica”, i da su one prvi puta izvedene u jednoj utakmici 1914. i zato ih zovu “La Chilena”, dok Peruanci tvrde da su “škarice” nastale u peruanskoj luci Callao krajem 19. stoljeća i zovu ih “La Chalaca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.