Dalić: Luku nije moguće zamijeniti, ali i drugi igrači moraju preuzeti odgovornost

epa09308094 Croatia's head coach Zlatko Dalic before the UEFA EURO 2020 round of 16 soccer match between Croatia and Spain in Copenhagen, Denmark, 28 June 2021. EPA/Stuart Franklin / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je u Moskvu, gdje je u srijedu protiv Rusije očekuje prvi od triju vezanih rujanskih ispita (Rusija, Slovačka, Slovenija) u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, rado se prisjeća lijepih moskovskih uspomena i povijesnog srebra, ali svjestan je činjenice da se u nogometu ne živi od stare slave.

“Tri su godine prošle od Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali to je sada iza nas. Lijepo je doći ovdje i prisjetiti se svega što smo doživjeli, ali naš novi zadatak je kvalifikacijska utakmica protiv Rusije, fokusirani smo isključivo na to”, kaže Zlatko Dalić, koji je još jednom objasnio izbor igrača za dvoboje s Rusima, Slovacima i Slovencima.

“Stojim iza ovog popisa, odabrao sam igrače koji igraju u svojim klubovima i u formi su. Ne bih govorio o imenima i posebno objašnjavao zašto nekoga nisam zvao, ali nitko nije otpisan ili prekrižen. Ako oni kojih sada nema budu u formi i ako budu igrali u svojim klubovima, možda opet budu s nama. Ovo je momčad za koju vjerujem da može polučiti dobar rezultat u ove tri utakmice. Koliko će nam bodova biti dovoljno za Katar? Prema nekoj mojoj računici, za prvo mjesto će nam trebati 20 ili 21, što znači da ih u sedam idućih utakmica moramo uhvatiti još 14, 15. U ovom je trenutku najvažnije neporažen se vratiti s gostovanja kod glavnih konkurenata u borbi za prvo mjesto u skupini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je uoči rujanskih utakmica najprije zbog ozljede aduktora ostao bez kapetana i najboljeg igrača, Luke Modrića, a onda je, zbog istog razloga, barem za prvu utakmicu ostao lišen usluga i Ante Budimira.

“Luku je nemoguće zamijeniti i nadomjestiti, ali zato svi ostali igrači moraju preuzeti veću količinu odgovornosti, oni iskusniji pogotovo. Luku se ne može zamijeniti jednim igračem, već svi drugi moraju preuzeti više odgovornosti. Bit će nam teško bez Luke i njegove pomoći, ali na to se moramo privikavati. Neće Luka s nama biti vječno, vjerujem da ćemo ga zamijeniti kao momčad, jer njega ne možemo mijenjati po onoj šahovskoj “figura za figuru”. Vezna linija? Vidjet ćemo, tu su Brozović, Modrić, Pašalić i Vlašić, među njima ćemo tražiti rješenja. Opet, u dobroj formi je i Ivanušec, vezna linija nam ne smije i neće biti problem. Naravno, Luku je teško zamijeniti, ali nisam u strahu, vjerujem u ovu momčad”.

Nekolicina hrvatskih reprezentativaca ovih se dana bavi klupskim transferima, što potencijalno može predstavljati problem uoči važnih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, to je problem, njihove glave su u transferima, imaju puno upita i informacija, teško im se koncentrirati i to nas brine. Srećom, Vlašić je svoje završio, on je na putu iz Londona prema Moskvi, ali svi oni moraju zaboraviti transfere i okrenuti se utakmici s Rusijom. Moj će današnji sastanak s igračima biti usmjeren u tom pravcu, znam da su to njihove karijere i život, ali nas sada zanima samo Rusija”.

Kad je o Rusiji riječ, momčad je doživjela značajne promjene u odnosu na onu koja je protiv Hrvatske igrala četvrtfinale svjetske smotre.

“Rusi igraju drukčije nego 2018. ili na ovogodišnjem Euru, što je i logično s obzirom na to da imaju novog izbornika. Prije su težili preskakanju igre, dugim loptama tražili Džjubu. Karpin gaji drukčiji stil, traži pas igru u formaciji 4-3-3. Pripremili smo se na to, puno sam razgovarao s Olićem, Ćorlukom i Pletikosom, Rusi nas neće iznenaditi. Njima je ova utakmica jako bitna, dopustili su da na tribinama bude 20 tisuća gledatelja, čeka nas težak posao, ali vjerujem da ćemo odgovoriti agresivnošću, borbenošću i energijom”, zaključio je izbornik Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.