Dalić o svom ugovoru s HNS-om, podcjenjivanju FIFA-e, Luki Modriću…

dalić
Foto: fah

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić razgovarao je s Lovorkom Magdićem s HRT-a o nizu aktualnih tema, novom ugovoru, kampu HNS-a, statusu Luke Modrića, razlogu zbog kojeg je odbio glasati u anketi FIFA-e, završnici Lige nacija…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako mu izgleda bronca u Kataru s odmakom?

– Mislim da mi nismo svjesni idugo nećemo biti svjesni što smo napravili u zadnjih pet godina, posebno u Kataru i u Rusiji. Ovo posljednje je bilo fenomenalno, da Hrvatska s jednom dosta novom reprezentacijom, s 18 novih igrača opet napravi jedan sjajan pohod, rekao bih obrani ono što je uradila prije četiri godine. S obzirom na sve ono što nas prati, s obzirom na naše uvjete i infrastrukturu, opet je Hrvatska bila fantastična, osvojila je treće mjesto. Slično kao i prije četiri godine, oept nas je zaustavio taj penal protiv Argentine, napravili bi više da nije bilo tog penala.

No ne smijemo biti nezadovoljni, svi naši ciljevi su znatno premašeni. Mi smo s Francuskom sjajno igrali, dogodila su se ta dva gola, protiv Argentine isto jako dobrih pola sata, potpuno kontroliramo utakmicu, onda se desi taj jedanaesterac koji okrene utakmicu u drugom smjeru. No to je nogomet, osvojili smo medalju, razveselili cijelu Hrvatsku, imali sjajan doček i završili godinu jako, jako uspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica s Brazilom primjer kako slabiji može dobiti jačeg

Utakmica s Brazilom ostat će u posebno sjajnom sjećanju…

– Ta utakmica za nas je bila najlakša, Brazil je bio favorit za naslov, sjajna, moćna i brza momčad, puna kvalitetnih igrača, odigrali smo s njima utakmicu koja je za proučavati. To je primjer kako reprezentacija koja je lošija po kvaliteti može dobiti, koja je na nižem nivou, može dobiti na način da ima posjed lopte, da radi ono što najbolje zna. Mi smo to činili, sakrili smo loptu i činili ih nervoznima i brzopletima. Oni ne znaju igrati protiv ekipe koja čuva loptu. Tu je bila ključna prevaga. Penali nisu lutrije nego koncentracija i karakter.

Kako se Dalić nosi s prigovorima u stilu “opet su imali puno sreće”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nema potrebe osvrtati se na to, mi se moramo veseliti našim uspjesima.

Ugovor meni ništa ne znači

Dalić je obnovio ugovor s HNS-om iako je imao izdašnijih ponuda…

– Meni ugovor ništa nije značio ni prvoga dana ni sada. Rekao sam predsjedniku da imam motiv i energiju za voditi Hrvatsku. Dok se tako osjećam, tako će biti. Uvijek će biti ponuda, neće one izostati ni kasnije. Svjestan sam toga da je ovo za mene još jedna stepenica, napravili smo sjajne stvari, teško je to sve ponavljati, ali pokušat ćemo. Imam sjajan odnos s igračim, stožerom i ljudima koji vode Savez, to treba iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači za hrvatsku izabranu vrstu kamp HNS-a u Velikoj Gorici?

– To je odavno trebalo biti. Po našoj infrastrukturi mi smo napravili svjetska čuda. Mi nemamo svoj kamp, sad smo na primjer bili sedam dana u Splitu, sjajna atmosfera, ali nisu to uvjeti da igrači hrvatske reprezntacije treniraju, to nije ono što imaju svaki dan i ono što zaslužuju. Onda je i puno ljudi, puno gužve oko nas, a kad imaš svoj kamp imaš svoj mir, možeš se koncentrirati. Sjajna je stvar da se to pokrenulo, to je sjajna stvar.

Nadam se da će se Luki ostvariti želja

Luka Modrić oduševio je u posljednjoj utakmici Reala i Barcelone, ima li naznaka o njegovoj budućnosti?

– Luka je sam rekao “nemojte me to više pitati”, treba ga pustiti da sam odluči. Čekat ćemo ga, on će sam odlučiti, to će biti njegova osobna odluka. Naš kapetan je velika snaga, velika energija, ono što on pokazuje u njegovim godinama je na ponos i čast njemu. Neću oko njega trošiti niti jednu riječ. Nadam se da će mu se ostvariti želja i da će ostati u Realu, on to zavređuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dalić nije glasao u FIFA-inom izboru?

– Ono što je FIFA pokazala prema Hrvatskoj zaista je podcjenjivanje. Mi smo europska reprezentacija, uz Francusku, koja je dva puta bila u polufinalu, imamo dvije medalje sa svjetskih prvenstava, mi smo u zadnje dvije godine najbolji u Europi po rezultatima, mi pokazujemo što je nogomet, Hrvaska je nogomet. FIFA propagira u svom logu i motu da brinu o nogometu, pa onda brini o Hrvatskoj, da tako mala država može napraviti tako sjajne stvari. Onda je moraš podržati i potaknuti. Sad kad je bio izbor za predsjednika FIFA-e opet nisu Hrvatsku spomenuli, a govorili su o svim drugim reprezntacijama. Ne mogu dozvoliti da nas podcjenjuju i omalovažavaju nas i naše rezultate.

Mi smo to napravili i zaslužili na terenu. To je jednostavno bio moj osjećaj, zato nisam htio glasati. Ne može biti da Livaković nije bio među prvih pet vratara na svijetu, da Gvardiol nije najbolji mladi igrač na svijetu, pa na kraju krajeva da i ja kao izbornik nisam bio među tri-četiri najbolja izbornika. FIFA mora početi poštivati Hrvatsku.

Kiks u Splitu s Walesom Vatreni su ispravili na gostovanju kod Turske u Bursi?

– Desi se takva utakmica, mi smo neke utakmice dobili u zadnjim minutama, sjetite se Brazila i Rusije, uvijek se to nekako izbalansira. Šteta za tu utakmicu, nismo na vrijeme dali drugi gol i desilo se to što se desilo. No možda je to baš pomoglo da se u Turskoj postavimo s pravim gardom. Imali smo i u Turskoj problema u prvih10-ak minuta, gdje smo sami sebi napravili problem s površnim pasovima u sredini. Srećom je Livaković to obranio, tu smo imali malo sreće, kasnije smo uspostavili kontrolu i zasluženo pobijedili.

Imamo fascinantan učinak u gostima

Slijedi Nizozemska i završnica Lige nacija, a Hrvatska je postala majstor za gostujuće utakmice?

– Mi smo u zadnjih osam utakmica u gostima svih osam pobijedili, to je fascinantan podatak. Gol-razlika 19-2, to je nestvarno. Nisam ni ja za to znao. Bit će to velika utakmica, velik izazov za nas, nma pritiska, idemo pokušati napraviti najbolje, napraviti još jedan iskorak u Ligi nacija. To natjecanje je za mene bilo veliko iskušenje, velika borba. U prve dvije sezone imali smo zaista teških trenutaka, ali izvukli smo se i došli do finala, što je sjajno. Izgleda da moraš proći kalvariju da bi došao do onoga što želiš.

Dalić je već više od 2000 dana hrvatski izbornik, što bi rekao da mora sažeti to razdoblje, a da ga nitko ništa ne pita?

– Prošlo je 2000 dana, 72 utakmice, više od pet godina. Sjajno razdoblje, bilo je teških trenutaka, ali ne može biti uvijek onako kako želiš. Sjajan period za mene, ponosan sam na sve što smo napravili, ponosan na moj stožer. Nije lako u Hrvatskoj pet godina biti izbornik, imati iza sebe 72 utakmice. Imamo sjajne dečke, dobro smo ih selekcionirali i oni za Hrvatsku daju sve od sebe. Imamo veliki motiv, ali tu je i kvalitetan rad, sve skupa se posložilo, zaključio je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.