Dalić otkrio što ga je najviše pogodilo u slučaju Borne Sose

Foto: snimka zaslona

Mladi hrvatski nogometaš Borna Sosa ipak neće igrati za Njemačku. Lijevi bek Stuttgarta ovih je dana izrazio želju da igra za njemačku reprezentaciju, ali zbog FIFA-inih pravila, to neće biti moguće, potvrdio je to danas i Oliver Bierhoff. Direktor njemačke reprezentacije rekao je da su željeli da Sosa zaigra za Elf, ali to neće biti moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve se, u razgovoru za HRT, osvrnuo i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

– Žao mi je što se sve to skupa događalo, Borna je mlad čovjek i mladi ljudi griješe. Očito je imao krive savjetnike, i puno se toga spekuliralo. Najmanje u priči bio je nogomet. Za mene je hrvatska reprezentacija vrh moje sportske karijere, ti kad obučeš hrvatski dres, ti si tako silno ponosan, nema ljepše stvari i mislim da tako mora biti i kod svih drugih. Borni opraštam tu situaciju, ja sam vjernik i katolik i mislim da trebam oprostiti greške, ali sad je on na potezu da napravi prvi korak i da se odluči hoće li igrati za hrvatsku reprezentaciju te da dobrim igrama zasluži poziv, rekao je Dalić te nastavio:

– Nikad nisam nikome zatvorio vrata hrvatske reprezentacije, kažem da je on na potezu, tako je trebao biti i Kalinić ili netko drugi. Jer tko sam ja da zatvorim vrata hrvatske reprezentacije bilo kome. Isto tako, neću nikoga moliti da igra za reprezentaciju. Ljudski je pogriješiti, treba se ispričati, treba se odlučiti da igra za Hrvatsku i to je to. Bilo je tu mnogo drugih stvari, najmanje nogometa, i žao mi je da to tako bilo. Hrvatska nije velesila koja se može odricati igrača samo tako. Moramo čuvati te svoje igrače, ali moramo znati da igranje za reprezentaciju mora biti čast, ponos i zadovoljstvo te kad se odlučiš za Hrvatsku, da je to – to. Ako netko to ne osjeća, onda mi je žao zbog toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi nisu vjerovali da bi Njemački nogometni savez krenuo u ovu “akciju” bez da ranije nisu provjerili sva pravila i propise.

– Malo je čudno da je Njemački savez koji slovi kao poslovni, oni su primjer svima nama i da naprave takvu grešku. Mi najviše sami sebe vrijeđamo, omalovažavamo, ali puno veći savezi i države griješe i rade takve greške, ja to ne mogu razumjeti da su napravili takvu grešku i uopće se upustili u to. Kad uzimaš igrača koji nije rođen u tvojoj državi i za mlađe selekcije, što to uopće znači, po meni to uopće nema nikakvog smisla i to je s njihove strane ogromna greška. Ja to nikad ne bih napravio na taj način nešto, jer drugo je klub, ali za reprezentaciju moraš igrati srcem, a ne zbog novaca, rekao je Dalić te otkrio i što ga je najviše pogodilo:

– To je ono što je mene najviše pogodilo, da se ta jedna cijela igra prebacila na moja leđa, da ja to nisam prepoznao i vidio što uopće nije točno. U ožujku je razgovarano s Bornom Sosom, rečeno mu je da je u krugu reprezentacije i da će dobiti poziv i igrati protiv Malte. A onda zbog višeg interesa hrvatskog nogometa, tko sam ja da uskratim mladoj reprezentaciji da napravi povijesni rezultat i da ne dam Igoru Bišćanu sve igrače koji mogu igrati u mladoj reprezentaciji. Zbog toga nije dobio poziv. Svaki put kad je igrala mlada reprezentacija igrala je i A reprezentacija. Nije bilo prostora, tako bi inače mogli napraviti i svi igrači mlade reprezentacije, i Gvardiol i Majer i Moro i svi drugi i otići igrati u drugu reprezentaciju. To uopće nije točno, bio je na popisu, i da mi njega nismo prepoznali. Žao mi je što su se spekulacije oko toga vodile, da ga Hrvatska nije prepoznala – to nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kao što je već naglasio, on neće zatvoriti vrata reprezentacije mladom 23-godišnjaku.

– Neće biti samo moja odluka, već i Saveza, ovo nije bila banalna situacija. Ja mu opraštam, ali on mora napraviti prvi korak, i Savez treba iza toga stati, objasnio je Dalić te pozvao na smirivanje tenzija među navijačima:

– Mi smo ponosan i prkosan narod, ali ne smijemo vrijeđati nikoga, moramo biti ponosni, dostojanstveni i poštovati tuđe odluke. Molim sve da oko toga imaju drugačiji stav, dosta je negative u Hrvatskoj, ajmo gledati pozitivno i nadam se da će nogomet ponovno donijeti sreću svoje narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.