Dalić: Ova utakmica je za nas na razini finala s Francuskom

Foto: fah

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u petak od 16 sati slijedi najveći test na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, četvrtfinalni dvoboj s Brazilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilci su prvi favoriti za naslov prvaka, što bi im bila šesta titula u povijesti, ali i prva u zadnjih 20 godina. Odigrali su sjajno u osmini finala protiv Južne Koreje i slavili s 4:1, dok se Hrvatska namučila protiv Japana, prošavši tek nakon jedanaesteraca.

 

– Mislim da smo napravili vrlo veliku stvar s ulaskom u četvrtfinale, ali bez obzira na to, želim još više. Znamo da nas čeka možda najveća utakmica na turniru, protiv jednog od najvećih favorita. Uvijek su oni favoriti, ali na ovom SP-u su to baš s pravom. Mi moramo biti pravi, dati maksimum, odigrati našu najbolju utakmicu i onda imamo šanse. Da se samo zadovoljimo da smo tu, onda će biti teško, no mi vjerujemo u svoju snagu i tako ćemo se sutra postaviti na terenu, rekao je Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbornik Dalić objasnio je prvo jednu svoju izjavu:

– Samo bi nešto objasnio što je bilo u medijima u vezi izjave o umjetničkom klizanju. Nisam mislio ništa loše, pohvalio sam klizanje jer to je težak sport u kojem se ocjenjuje dojam. Nisam mislio ništa lošega, ima još sportova koji se ocjenjuju po dojmu.

Jesu li svi igrači spremni i planira li izbornik promjene?

– Nije bilo puno vremena za pripremu, danas ćemo trenirati i pripremiti se. Sosa je trenirao, nećemo raditi puno promjena. Plasman među osam s gotovo novom reprezentacijom je sjajan uspjeh. No igrat ćemo pošteno, pokušati se izboriti za nešto bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igraju li i dalje Vatreni utakmice starih i mladih na treningu?

 

– I dalje postoje utakmice starih i mladih, tradicija je tu, ali sad starci pobjeđuju, rekao je uz osmijeh Modrić.

Može li Lukino znanje o Casemiru i Viniciusu pomoći Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Vini je odličan dečko, imamo super odnos, u nevjerojatnoj je formi i otkad je došao u Real jako je puno napredovao. Sutra nas očekuje težak zadatak zaustaviti ga. Sigurno ću svojim suigračima pomoći nekim detaljem o tome kako ga lakše neutralizirati, ovdje se svatko bori za svoju zemlju.

Kojoj našoj utakmice će sutrašnja biti najsličnija?

– Ovo će za nas biti najzahtjevnija utakmica, ako uspoređujemo možda bi usporedili s finalom u Moskvi protiv Francuske. Od 11 utakmica 10 smo prošli kako treba, a izgubili smo od Francuza. Mislim da je Hrvatska jedina manja država koja je nakon uspjeha na jednom SP-u ponovila to i na drugom, možda jedina u povijesti koja je nakon finala na sljedećem SP-u došla među osam, kaže Dalić.

– Slažem se s izbornikom, ono finale protiv Francuske je slična utakmica, to je taj rang, nadovezao se Modrić.

Što misli Dalić o plesu Brazilaca nakon gola?

– To njih uveseljava, oni imaju svoju narav i karakter, oni na to imaju pravo. To je njihova nacija i to lijepo izgleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misli li Dalić da je ovo jača momčad Hrvatske od one iz 2018. godine?

– Ovo je nova reprezentacija s 18 novih igrača koji nisu igrali tad i to se ne može uspoređivati. Ona generacija je 10 godina igrala skupa, ti igrači su igrali u najvećim svjetskim klubovima. Ova momčad je drukčija, treba nam vremena, no sreća im je da su ostala šestorica iz Rusije s kojima mogu rasti. Ovi dečki imaju pred sobom još puno utakmica da se dokazuju. Ovi dečki imaju kvalitetu.

Što je ključ za sutra?

– Igrao sam nekoliko puta s Brazilom, nismo ih još pobijedili, ali nadam se da će se ta tradicija promijeniti. Brazil ima fenomenalne igrače na svim pozicijama, tako da ćemo morati biti vrlo agresivni, trkački na pravom nivou, ne dati im da se razigraju, to će biti vrlo važno, kaže Modrić.

Je li Modrić gledao poraz Brazila od Kameruna?

– Nisam imao priliku gledati utakmicu Brazila s Kamerunom, no Brazil nije u tom susretu igrao s najjačom ekipom. Nije to mjerilo, no sigurno je pokazatelj da ih se može pobijediti.

Očekuje li Hrvatska nove produžetke?

– Ako dođe do toga, ta zadnja utakmica s Japanom nam je dala veliko samopouzdanje. No svaka utakmica je za sebe, vidjet ćemo što će biti, ali spremni smo za sve.

Kako bi Dalić usporedio dvoboj s Argentinom 2018. i s Brazilom sutra?

– Možda su slične utakmice, ali Argentinu smo tad imali u grupnoj fazi, a ovo je utakmica na ispadanje. Primijenit ćemo sličan recept za suziti prostor Neymaru, ali mislim da on ima bolju podršku suigrača nego što je imao Messi prije četiri godine.

Brazil smatraju velikim favoritom sutra?

– Uvijek favoriziraju velike ekipe, ali mi smo puno puta pokazali da ne pobjeđuju uvijek favoriti. Mi cijenimo svaku reprezentaciju i njihove kvalitete, ali cijenimo i sebe, odgovorio je Modrić.

Je li Hrvatska izvukla pouke iz poraza Srbije?

– Gledali smo tu utakmicu. Mislim da je Srbija igrala sjajno sat vremena, no onda su postali nervozni kad su počele neke situacije. Dok Brazil nije zabio ta je utakmica bila skoro ravnopravna. Brazil se nakon gola razigrao, a Srbija nije mogla pratiti taj ritam i pala. Mi to ne smijemo napraviti, moramo biti disciplinirani, vraćati se u našu formaciju. Srbija je igrala zaista dobro dok nije primila gol, konstatirao je hrvatski izbornik.

Hoće li se Modrić pomladiti i i nastaviti igrati za Vatrene?

– Mogu ponoviti da stvarno ne razmišljam o budućnosti. Vidjet ćemo dokad ću biti tu. Sto posto sam koncentriran na ovo Svjetsko prvenstvo, bit će vremena za razmišljanje o budućnosti. Nemam neku taktiku za pomlađivanje kao što je bilo za rast. Ako imaš ti, javi mi, odgovorio je Luka novinaru.

Što možemo sutra očekivati od Vatrenih?

– Mi igramo kako igramo, nekad je to dobro, nekad manje dobro. No uvijek damo maksimum. Vidjet će se sutra kakva će biti Hrvatska. Mi smo spremni, dat ćemo maksimum i vjerujem da možemo napraviti veliku stvar, kaže Modrić.

Brazilu je jaka strana direktni napad, kako ćemo to braniti?

– Brazil je najbolja momčad na ovom SP-u, brža, energičnija i raznovrsnija od drugih, mogu doći sa svih strana. Oni koriste sve šablone, ne znaš otkud dolazi opasnost. Ako im damo previše prostora, raširimo se i damo im prostor i vrijeme, nemamo šanse. No mi želimo pokušati uzeti loptu. Moramo se dobro postaviti, ne ispadati iz sistema i bloka, stalno igrati kao momčad. Bitno je ne dati im prostor, jer oni kad prime loptu teško je.

Zašto je Dalić zamijenio Modrića dosta rano u susretu s Japanom?

– Nije bilo rano, bila je 100. minuta. Razgovarali smo, ja i Luka se uvijek dogovaramo, nisam odlučio na svoju ruku. Mi smo zaista puno pretrčali, morao sam osvježiti ekipu i morao sam raditi zamjene. Prošli smo i ispalo je dobro. Luka će uvijek igrati dok god može. Sutra će Luka biti odmorniji nego da je igrao 120 minuta, smatra Dalić.

Sutra igra protiv dosta suigrača iz Reala, kakav je to osjećaj?

– Veselim se igranju protiv bivših i sadašnjih suigrača. Prijatelji ćemo biti prije i poslije utakmice, ali na terenu se svatko bori za svoju državu i za sebe, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.