Dalić: ‘Pokušat ćemo najbolje i tražiti pobjedu protiv Francuza’

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju je upisala prvu pobjedu u Ligi nacija, svladavši u teškim uvjetima na Maksimiru Švedsku 2:1, a već u srijedu Vatrene čeka novi dvoboj u ovom natjecanju, susret sa svjetskim prvacima Francuzima, također na Maksimiru. Za emisiju Stadion s izbornikom Zlatkom Dalićem razgovarao je Robert Jelečević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prospavane noći jesu li se slegnuli dojmovi nakon utakmice sa Šveđanima?

– Najvažnija su bila tri boda koja smo mi osvojili. Gledao sam snimku utakmice, igrali smo dobro sat vremena, kao što sam ranije rekao, kasnije smo imali pad u igri koji su Šveđani iskoristili, ali najvažnija su tri boda. Imali smo problema u fazi obrane, više nismo bili dovoljno agresivni, nismo imali presing kao u prvom poluvremenu, ali bilo je teško očekivati da ćemo moći raditi presing cijelu utakmicu. S te strane moram biti zadovoljan s tri boda i okrenuti se Francuzima.

Malo ste sve iznenadili odabirom igrača i početnom postavom, igrom bez klasičnog napadača, koja je bila zamisao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Htjeli smo postaviti igru bez klasičnog napadača, to su kod nas trojica, Budimir, Petković i Čolak, htjeli smo pojačati vezni red sa četiri klasična vezna koji će čuvati loptu i imati posjed lopte, i s dva brza špica, Brekalo i Perišić, i na taj način napraviti višak i otvoriti prostor. To smo i napravili, i na kraju krajeva, dali smo dva gola na takav način, preko Perišića koji je sjajno sprintao i probio stranu. To je ono što smo htjeli, pokušati na jedan drugi način…

Sami ste detektirali pad u drugom poluvremenu, jeste li detektirali uzrok?

– Dečki su bili i malo umorni, ovo je bila druga utakmica u par dana, imali su prije toga prvenstvo, malo i teren, visoki ritam, pogotovo tih prvih 60 minuta, jako agresivno, visoki presing, puno trčanja i malo su pali. Kasnije smo to malo iskorigirali, uveli Bradarića Kramarića u igru, bilo je kvalitetnije i bolje i s te strane moram biti zadovoljan, ali i tražiti rješenja koja će nam pomoći da tako više ne bude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ste zadovoljni učinkom Melnjaka Uremovića?

– Jako sam zadovoljan, bilo je jako dobro. Filip je pokazao standardnost i agresivnost i vidi se da igra u Rusiji konstantno, igra poziciju desnog beka i sretni smo jer smo dobili rješenje na toj poziciji. Melnjak je igrao dobro, ali je zadnjih pola sata malo pao.

Situacija s ozljedama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Barišić je sad dobro, nismo htjeli s njim riskirati, preskočio je te dvije utakmice, ali sad je u potpunosti spreman i bit će spreman za Francuze. Što se Kramarića tiče, on ima taj problem koji osjeća, koji ga muči i to je ono što sve nas muči. Nismo uspjeli da odigra obje utakmice, vidjet ćemo za Francuze što će biti. Nisam ga mislio staviti ni protiv Švedske, ali kad je rezultat bio 1:1, išli smo na pobjedu, uveo sam ga, on je zabio i u ovom trenutku je možda naš igrač u najboljoj formi, golgeterskoj, ali neću ulaziti u rizik, ako on neće moći igrati, nećemo riskirati protiv Francuza. Trebamo ga čuvati za kasnije, a i da se u klub vrati zdrav.

Najavili ste dosta promjena za utakmicu protiv Francuske?

– Naravno da ne možemo ispratiti taj ritam s istom ekipom, bit će težak teren, a moramo paziti i na igrače. U sedam dana tri utakmice je zahtjevno. Pokušat ćemo najbolje, ali rezultat ne smije patiti, moramo tražiti pobjedu protiv Francuza. Bili smo bolji od njih i u finalu SP-a i u Ligi nacija, ali smo ipak izgubili 4:2. Oni su ekipa koja te kazni za svaku pogrešku i moramo biti oprezni.

– Probat ćemo dobiti tu utakmicu, mislim da će biti ljepše vrijeme i da će ljudi konačno moći doći na stadion a da ne kisnu, jer  ovo što je bilo protiv Švedske je bilo žalosno za sve nas. Ja bih svima koji su jučer bili tu, koji su kupili kartu, dao besplatnu kartu da dođu ponovo i da konačno pobijedimo Francuze. Svaka im čast, jer doći i kisnuti dva sata, smrzavati se, to je za svaku pohvalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.