Vukušić o napadu na Vladu: ‘Radi se o mladiću koji je odrastao vezan uz ratne traume’

Foto: Snimka zaslona

Psihijatar Herman Vukušić gostovao je u RTL Direktu i komentirao je tragičan napad na Vladu pri čemu je nastradao na policajac na Trgu sv. Marka u ponedjeljak. Fokus razgovora bila je zabrinjavajuća reakcija javnosti na društvenim mrežama, odnosno mnoštvu komentara koji su veličali čin 22-godišnjaka koji je nakon napada počinio samoubojstvo.

> Napadač na Vladu nećak je dragovoljca HOS-a, heroja poginulog u Vukovaru…

Vukušić je na početku razgovora poželio brz oporavak ranjenom policajcu, ali i svim žrtvama koje su svjedočile događaju i sada ga nose kao traumu.

“Kada govorimo o ovom slučaju, počinitelj je dijete hrvatskog branitelja i ako se ne varam stric mu je stradao kao jedan od HOS-ovih heroja u Vukovaru. Dakle, radi se o mladoj osobi koja je odrastala vezana uz rat i ratne traume, i nadovezao bi se na kolegu Urlića, možemo govoriti o transgeneracijskom učinku traume. To je nešto s čim smo se dugo bavili i smatram da polako i na ovaj način uzima svoj danak“, rekao je Vukušić.

Zanimljiva je činjenica objavljivanja statusa netom prije samoubojstva. Postavlja se pitanje postoji li u tom činu isključivo osobni ili ipak i širi društveni kontekst?

“Svakako da ima širi kontekst i teško je špekulirati što je konkretno počinitelja, Danijela navelo na taj čin. Nemojmo smetnuti da živimo u čudnim vremenima, pogotovo građani grada Zagreba koji su uz pošast pandemije proživjeli i potres. Kolege i ja upozoravamo zadnjih nekoliko mjeseci da je opći prag tolerancije puno niži, dok je prag psiho-socijalnih frustracija puno viši. Nažalost to stvara klimu u kojoj ovakvih slučajevima ima, iako rjeđe nego drugdje”, izjavio je Vukušić.

Za psihijatra su reakcije na društvenim mrežama užasavajuće.

“Meni su takve poruke zastrašujuće kao i sam čin. Moglo je stradati puno nevinih ljudi. Reakcije na društvenim mrežama, bez obzira na empatiziranje s počiniteljem iz ovih ili onih razloga, to se nikako ne smije opravdati. Meni je drago, i zahvalan sam odgovornima, da je veoma brzo zatvoren njegov profil na Facebooku, što inače nije slučaj.

Mislim da je u slučaju Zavladava profil živio još dan ili dva i bio svojevrsni oltar tom činu i njemu kao mučeniku. Komentari su zastrašujući psihološki, emotivno, moralno, ali su i opasni jer takva klima vodi do repeticije sličnih djela”, poručio je Vukušić za Direkt.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl