Devastiran mural posvećen stradalom vojniku Josipu Briškom, Banožić osudio incident

Foto: Facebook

Na vinkovačkom groblju nepoznati počinitelji devastirali su mural posvećen Josipu Briškom, hrvatskom vojniku koji je stradao u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pišu novosti.hr, natpisom neprimjerenog sadržaja oskvrnula se uspomena na preminulog vojnika i to tako da su nepoznati počinitelji na zidu groblja napisali “Sirajuddin Haqqani“.

Riječ je o aktualnom ministru unutarnjih poslova nove talibanske vlade u Afganistanu, a koji je poznatiji kao vođa “Haqqani mreže”, zloglasne gerilske skupine koja je izvela neke od najkrvavijih napada tijekom dvadesetgodišnjeg rata u Afganistanu, često koristeći bombaše samoubojice. Sirajuddina Haqqanija traži i FBI, a američki State Department nudi 10 milijuna dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do njegovog uhićenja.

Podsjetimo, Josip Briški je preminuo od ozljeda koje je zadobio u napadu na hrvatsko vojno vozilo u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Tamo je bio kao pripadnik hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Uprave tvrtke GTG Vinkovci potvrđuju kako su ovaj slučaj prijavili policijskim službenicima PU vukovarsko–srijemske koji su izašli na teren i odradili očevid te da je istraga u tijeku.

Iz Ministarstva obrane su priopćili da ministar Mario Banožić najoštrije osuđuje devastaciju murala.

– U ime Ministarstva obrane i svoje osobno ime najoštrije osuđujem svaki oblik devastacije, posebice posljednjeg slučaja uništavanja murala na vinkovačkom groblju posvećenog skupniku Josipu Briškom, hrabrom hrvatskom vojniku poginulom u Afganistanu. Ovakav čin popraćen ispisivanjem imena talibanskog ministra traženog zbog više terorističkih napada apsolutno je neprihvatljiv i neprimjeren kako za Grad Vinkovce tako i za cijelu Hrvatsku, izjavio je Banožić, inače Vinkovčanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovakvi incidenti šire mržnju i netrpeljivost i ne smiju se ignorirati. Ovim putem izražavam žaljenje cijeloj obitelji Briški, navodi se u priopćenju iz MORH-a.

– Uz pomoć svih nadležnih institucija poduzimaju se sve potrebne mjere i postupci kako bi se utvrdio počinitelj i mural što prije sanirao, zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.