Dinamo protiv Dinama: Odlaskom Marka Pjace mijenja se način i sustav igre!

Foto: fah

Dinamo večeras igra važnu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka protiv imenjaka iz Gruzije, modrima nedostaju “tek” dva koraka  do novog plasmana u najjaču svjetsku klupsku nogometnu ligu. Prvi su na redu Gruzijci iz Tbilisija, zagrebački Dinamo je ipak favorit, unatoč činjenice da je Maksimir napustio najbolji igrač i jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa Marko Pjaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je o Pjaci riječ, bolje rečeno razlika je u novom igraču Juventusa. Naime, Pjaca je protiv Vardara, u utakmici koju su modri dobili teškom mukom, pokazao zašto je bio najbolji igrač Dinama prošle sezone i zbog čega je dogurao do reprezentacije. Pjacinim odlaskom nastala je praznina koju nije moguće nadomjestiti jednim igračem iz razloga što Dinamo nema nogometaša “na lageru” koji bi u ovom trenutku mogli nadoknaditi odlazak 21-godišnjeg nogometaša. Dinamo igrača Pjacinih kvaliteta više nema, barem ne zasad.

Svjestan je toga i trener Zlatko Kranjčar koji je bio primoran promijeniti sustav igre kako bi ga približio igračima koje ima na raspolaganju, bez onoga koga nema mora se i na kraju krajeva može.

Foto: fah
Foto: fah

Protiv Dinama iz Gruzije Kranjčar će izvesti sastav koji je i ranije najavljivan kao “standardan” u novoj sezoni. Eduardo – Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Pivarić – Antolić, Machado – Ćorić – Soudani, Henriquez, Rog. Pjacinim odlaskom mladi Ante Ćorić dobiva veću ulogu u momčadi, vraća se Pivarić koga nije samo Kranjčar čekao kao ozebli sunce nego i izbornik Ante Čačić, s obzirom na probleme na lijevom boku s kojima se Vatreni bore već  godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav igre trebao bi biti izuzetno napadački postavljen, što, naravno, ne znači da će modri napasti svim sredstvima i ostaviti Eduarda na streljani.  Naime, sustav 4-2-1-3 naoko je ofenzivan i uglavnom momčad igra u takvoj formaciji kada je svjesna da je superiorna protivniku, no, isto tako takav se sustav može iz ofenzive lako pretvoriti u pravi bunker, dovoljno je da se pomaknu linije i protivnik vas zatvori na vašoj polovici.

Naime, tri napadača u momčadi ne jamče puno ako nema suradnje s veznim redom i odgovora obrane.  Ante Čačić je na Europskom prvenstvu u Francuskoj igrao s jednim klasičnim napadačem, Marijom Mandžukićem, pa je ipak Hrvatska stvarala prilike za gol kao na tekućoj vrpci,  Indikativno je da se u takvim prilikama zapravo najmanje nalazio Marijo Mandžukić, dok su protivnički gol iz drugog plana ugrožavali Brozović, Modrić, Rakitić, Srna… u prekidima Vida, Ćorluka.

Zanimljivo je da će Armin Hodžić, inače dobrim dijelom standardan u HNL-u, svoju priliku čekati s klupe. Oni koji malo bolje razumiju nogomet, ili barem tako misle, vide razlog u tome u činjenici da iskusni trener ne želi početi utakmicu pretkola Lige prvaka s dva relativno neiskusna igrača u momčadi, iako Hodžić ima 22 godine. Ukratko, ovakva”analiza”, barem glede Hodžića, nekih medija možda ipak i ne drži vodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo će protiv Dinama iz Tbilisija napasti, naravno, ne bezglavo, jer to od njega očekuju navijači, ali i zbog činjenice da su modri kvalitetnija ekipa.Dvije utakmice ne traju vječno.  Koliko se taktiziranje isplati, čak i kada su najveći ulozi u igri, pokazala je utakmica između Hrvatske i Portugala u osmini finala Europskog prvenstva. Nažalost, Hrvati su to osjetili na svojoj koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.