Dinamo ulaže u nogometnu budućnost, odlaze zvijezde, dolaze mladi igrači, no, sadašnjost je Liga prvaka!

Foto: GNK Dinamo

Kako se ljeto bliži kraju, a s njim i ljetni prijelazni rok,  tako je pravo vrijeme za svođenje računa, naime, zagrebački Dinamo uglavnom je zvijezde prodavao, “anonimce” koji će možda jednog dana postati vrhunski igrači kupovao, što je vjerojatno pogrešna taktika ako se želi u Europi polučiti neki ozbiljniji rezultat. Dugoročno, moglo bi biti isplativo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prodaje dvije glavne zvijezde  modri su se pristojno okućili, za Marka Roga Dinamo je povukao oko 16 milijuna eura, dok je od prodaje Marka Pjace u Juventus zagrebački klub zaradio 23 milijuna eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do zaključka da se radi o gotovo 40 milijuna eura bez transfera golmana Eduarda u Chelsea. Bez nekih drugih odlazaka, koji se najavljuju danima, primjerice odlazak u Tursku Soudanija, Dinamo je zaradio više od 42 milijuna eura, ako tome dodamo novac od Lige prvaka dolazimo do respektabilne sume.

Foto: GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo

Naravno, jedan dio novaca od transfera čelni ljudi ulažu u mlade igrače, skauti Dinama krstare prostorom jugoistočne Europe, pa i šire, van europskog kontinenta, u potrazi za mladim igračima od kojih onda Dinamovi treneri, s više ili manje uspjeha, stvaraju zvijezde. Naravno, takva je politika kluba opravdana, financijski isplativa, međutim, nije dovoljna za kvalitetni europski rezultat. U HNL-u Dinamo može biti prvak i s rezervnom momčadi, u Europi treba drugačiji pristup, koji traži iskusnije i kvalitetnije igrače. Dobrim rezultatima u Europi se može zaraditi i bez prodaje. Svaku pobjedu u Ligi prvaka Uefa bogato honorira.

Plasmanom u Ligu prvaka Dinamo je postao bogatiji za 15 milijuna eura, što je novac koji je trebao biti uložen u pojačanja, ali u pojačanja koja će odmah predstavljati pojačanje, a ne kroz koju godinu kad treneri obave svoj dio posla. Očito u Maksimiru još kalkuliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo

Dinamo je ovog ljeta u klub doveo trojicu mladih talentiranih nogometaša, pred kojima je, stručnjaci tvrde, velika budućnost, radi se o Ivanu Fioliću i Dini Periću iz Lokomotive te i Amiru Rrahmaniju iz Splita. Naravno, ulog je to u budućnost, međutim, što je ostalo sadašnjosti? Liga prvaka kreće vrlo brzo, a prijelazni rok broji svoje posljednje sate. Bez sadašnjosti ni budućnost ne može biti okupana suncem.

Foto: GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo

Iako se radi o mladim igračima, ipak su neke zvijezde koje su Dinamo ovog ljeta napustile, ili će tek napustiti, mlađe ili istih godina. Dakle, ne radi se o tinejdžerima. Primjerice,  Ivan Fiolić vezni je igrač rođen 29. travnja 1996. godine u Zagrebu, u Dinamovoj nogometnoj školi prošao je mlađe kategorije, dok je s druge strane Dino Perić mladi nogometaš koji je NK Osijek stigao u nogometnu školu Dinama, u juniorsku momčad da bi otišao na posudbu u Lokomotivu, koju neki smatraju, možda pomalo i nekorektno, filijalom Dinama. Perić je doista zablistao u Lokomotivi te se od njega očekuju velike stvari u skoroj budućnosti. Talent je neosporan, sad ipak sve ovisi o Periću i koliko je on spreman raditi. Riječ je o stoperu koji bi jednog dana mogao biti osvježenje i za vatrenu obrambenu liniju predvođenu Vedranom Ćorlukom i Dejanom Lovrenom, što hrvatskoj reprezentaciji  treba s obzirom na nerijetke propuste u obrani, ali i na godine. Ćorluka je već zagazio u četvrto desetljeće života.

Treći “dragulj”, kako mu mediji tepaju, koji je stigao u Dinamo stariji je godinu od Marka Pjace i dvije godine od Marka Roga, odnosno tri od Ante Ćorića i nije, dakle, više tako mlad, s obzirom da je u tim godinama brazilski Ronaldo na SP-u u Francuskoj 1998. stvarao čuda i doveo svoj Brazil do finala. Govorimo o donedavno kapetanu Splita Amiru Rrahmaniju, koji je potpisao profesionalni ugovor s Dinamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo

I on je po vokaciji obrambeni igrač, dakle stoper, koji je karijeru započeo u beogradskom Partizanu, za koji je odigrao 66 utakmica i postigao tri gola, a onda se uputio prema Splitu za koji je odigrao 40 utakmica i zabio jedan pogodak. Zanimljivo da je Rrahmani do sada igrao za U-21 reprezentaciju Albanije, dok će karijeru nastaviti u dresu reprezentacije Kosova. Sigurno Rrahmani zbog toga nije mogao imati budućnost u Srbiji, s obzirom na neprijateljsku atmosferu koja u toj državi vlada prema Kosovu i građanima Kosova, kao neovisne i međunarodno priznate države.

Foto: GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo

“Dinamo je najveći klub u Hrvatskoj i stvarno mi je iznimna čast biti ovdje”, rekao je Rrahmani nakon potpisivanja ugovora s Dinamom.

Dakle, modri dovode mlade igrače, ulažu u budućnost, međutim, u ovom trenutku, ono što ne želi reći trener Zlatko Cico Kranjčar, plavima trebaju dva do tri gotova igrača, sposobna da se odmah uhvate u koštac sa Sevillom, Juventusom i Lyonom…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.