Dinamov prosinac: Mogu li plavi uspjeti u onome u čemu dosad nisu?

Foto: fah

Nogometaši Dinama nakon poraza od Atalante u Milanu od 2:0 i dalje imaju relativno dobre šanse za nastavak europske priče i u proljeće. Naime, u prosinac Modri ulaze s nadom da ipak, nakon uspona i jednog, ali bolnog, pada u Ligi prvaka, mogu izboriti europsko proljeće, pa čak i osminu finala najjače nogometne lige u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Dinamo ove godine ponoviti sve ono u čemu su uspjeli prošle sezone, kada su nakon gotovo pola stoljeća izborili proljeće u Europi? Pobjeda protiv moćnog Manchester Cityja u posljednjem kolu na Maksimiru rješava sve… Naravno, osminu finala Lige prvaka Modri više nemaju u svojim rukama, ali nastavak europske priče kroz Europsku ligu – da.

Kad je Croatia igrala Ligu prvaka, kasnih devedesetih, u skupini su bili i Ajax, Porto i Olympiakos, Croatia je bila druga, no, tada je, nažalost, samo pobjednik skupine išao dalje.

U međuvremenu je Dinamo prolazio bolna školovanja ispadajući od Branna, Temišvara, PAOK-a, Černomoreca, Ludogoreca, Astre, primavši porcije poput devet komada u dvije utakmice protiv Salzburga, ili pak ispadao iz kombinacija za prolazak već u listopadu. Sve do prošle godine, kada je Nenad Bjelica prekinuo 49 godina dugo prokletstvo proljeća. No, nije se odlučivalo u zadnjem kolu, zagrebačka je družina brige riješila ranije, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo nikad do prošle sezone nije prošao skupinu u Europi, a šest je puta odluka padala u posljednjem kolu.

1998. Dinamo – Olympiakos 1-1

Na zaleđenom Maksimiru (na stadionu je temperatura tog 9. prosinca dosegla -19 stupnjeva Celzijevih!) Dinamu je trebala pobjeda s dva gola razlike za ulazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je išao samo pobjednik šest skupina i dva najbolja druga. Ajax i Porto ispali su iz utrke, a okršaj hrvatskog i grčkog prvaka izravno je odlučivao.

Pred 30.000 gledatelja Joško Jeličić dao je nadu golom u 35. minuti, ali ju je ugušio Giannakopoulos u 64. golom za remi.

Dinamo je završio drugi s osam bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1999. Marseille – Dinamo 2-2

Sezonu kasnije Dinamo je u zadnje kolo ušao bez šansi za proljeće u Ligi prvaka, ali mu je trebala pobjeda u Marseilleu da kao treći prezimi u Kupu Uefe.

I bilo je to jedno od šokantnijih ispadanja u povijesti kluba! Jer Dinamo je dvaput vodio golovima Edina Mujčina i Mihaela Mikića, Mika je za 2-1 pogodio u 84. minuti, ali je Kaba Diawara u 89. bacio u očaj navijače. Još jednom…

“Plavi” su s pet bodova završili posljednji, iza Manchester Uniteda (13), Marseillea (10) i Sturma (6).
2004. Stuttgart – Dinamo 2-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te je sezone u Uefinoj ligi Dinamo zapravo šansu za europsko proljeće prokockao u pretposljednjoj utakmici, kada je u Maksimiru protiv Heerenveena do 84. minute vodio 2-0, pa ispustio bodove jer završilo je 2-2.

Zato mu je u zadnjem kolu trebala pobjeda u Stuttgartu kako bi zbog bolje gol-razlike preskočio Heerenveen i prošao. No, Lončarevićeva momčad nije bila ni blizu pobjedi protiv Lahma, Babbela, Hleba, Cacaua, Kuranyja i društva koje je vodio Matthias Sammer.

Stuttgart i Benfica sa po devet, te Heerenveen sa sedam bodova su prošli, a Dinamo sa četiri i Beveren bez boda su ispali.

2008. Udinese – Dinamo 2-1

Opet je Dinamo u zadnje kolo Uefine lige ušao sa šansama za prolazak, ali vrlo malima. Jer trebala mu je pobjeda u Udinama.

I “plavi” nisu bili blizu jer Quagliarella je zabio već u petoj minuti, a Obodo je u 77. povisio na 2-0. Dinamo je tek smanjio autogolom Motte i ostao je zadnji na tablici s tri boda. Udinese (9), Tottenham (7) i NEC Nijmegen (6) su prošli, Spartak Moskva (4) i Dinamo (3) su ispali.
2009. Dinamo – Temišvar 1-2

U zadnje, šesto kolo Europske lige Dinamo je ušao sa šansama za prolazak, ali nije ovisio samo o sebi. Trebala su se ostvariti dva uvjeta, na kraju nije ni jedan.

“Plavi” su u Maksimiru – bez publike zbog huliganskih izgreda – trebali pobijediti Temišvar. Koji su u Rumunjskoj razbili 3-0. No, u Zagrebu su izgubili 2-1.

A i da su pobijedili, ne bi prošli, jer u drugom je susretu rasterećeni Ajax trebao kod kuće pobijediti Anderlecht. No, Belgijci su na Amsterdam Areni slavili 3-1 uz dva gola Lukakua, pa su prošli Anderlecht i Ajax (po 11), a ispali Dinamo (6) i Temišvar (5).

2010. Dinamo – PAOK 0-1

Navijačka je groznica narasla, Vahid Halilhodžić vratio je vjeru Zagrepčana u Dinamo nakon Zajecove blamaže u pretkolu Lige prvaka protiv Šerifa.

Dinamo je srušio Villarreal i Club Brugge i u zadnjem mu je kolu Europske lige trebala domaća pobjeda protiv PAOK-a. Ali nije išlo, pred krcatim Maksimirom čvrsti Grci pobijedili su 1-0.

Villarreal (12) i PAOK (11) su prošli, Dinamo (7) i Brugge (3) su ispali.

Ovaj put zadnje kolo odlučuje o prolasku skupine Lige prvaka. Suparnik je najjači dosad – Manchester City. Ali vjera je i dalje velika…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.