Dino Rađa u Beogradu dobio ovacije: ‘Trebali smo se ranije naći, velika je čast bilo poznavati Divca i te momke’

Foto: Snimka zaslona

U beogradskoj dvorani Ljuba Tadić, inače ”Jugoslavenskom dramskom pozorištu”, premijerno je prikazan film koji govori o generaciji košarkaša koja je 1987. talijanskom “skijalištu” Bormiju osvojila juniorsko svjetsko zlato pobijedivši dvaput reprezentaciju SAD-a. Te godine seniorsko europsko košarkaško zlato Jugoslavija ipak nije osvojila, uspjelo je to Grčkoj koju je predvodio legendarni Nikos Galis. Film koji je premijerno prikazan u Beogradu zove se ”250 stepenica.” Prepuno jugo – nostalgije koja, nažalost, preplavljuje i jedan dio medija te javnosti posljednjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, autor filma je novinar Vladimir Pajić, dok je redatelj filma Vladimir Kurćubić, film je producirao PGMnetwork, a idejni začetnik bio je makedonski novinar Živko Zdravkoski.  Ovacije je prilikom izlaska na daske kazališta dobio bivši hrvatski, ali i jugoslavenski, reprezentativac Dino Rađa, koji se gledajući film prisjetio za današnje vrijeme nevjerojatnih zgoda s priprema na Igmanu (tada su igrači morali pretrčati u naslovu filma spomenutih 250 stepenica) i Staroj planini, na granici Srbije i Bugarske, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Dino se prisjetio kako je s Kukočem putovao s vlakom do Pirota u stočnom vagonu, kako je s Divcem prsluk punio stripovima umjesto utezima, kakve su sve kasete gledali na pripremama…

“Velika je čast poznavati ove momke. Od njih sam naučio puno, od Pešića sam naučio puno i neke ljude ovdje nisam vidio 30 godina. Stvarno mi je ogromno zadovoljstvo što sam ovdje. Glupi smo što se prije nismo našll”, rekao je emocija preplavljeni Dino Rađa u Beogradu.

Članovi te reprezentacije iz Bormija redom su bili: Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Aleksandar Đorđević, Samir Avdić, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica. Izbornik je bio Svetislav Pešić. Na tom prvenstvu ostalo je upamćeno da je Toni Kukoč ubacio 11 trica iz 12 pokušaja, bilo je to u utakmici s Amerikancima, o čemu je u svojoj knjizi pisao Vladimir Stanković “Bajka iz Bormija”. Iste večeri predstavljena je i spomenuta knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Srbije Saša Đorđević je pred novinarima i starim suigračima zaplakao.

Podsjetimo, Dino Rađa inače igrao je svojedobno za nepostojeću reprezentaciju Jugoslavije prijateljsku utakmicu protiv nepostojeće reprezentacije SSSR-a, također u Beogradu, točnije beogradskom Pioniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.