Diskriminacija majki u vrhunskom sportu: Zašto Serena ne može biti nositeljica?

Foto; Instagram

Serena Williams, osvajačica 23 pojedinačna Grand Slama, vratila se poslije rođenja djeteta na teniske terene, prvo u Indian Wellsu, a zatim i u Miamiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Miamiju je zbog zaštićenog rejtinga u glavnom turniru, ali nije niti jedna od 32 nositeljice, koje će se uključiti tek od drugog kola. WTA ima pravila koja vrijede za sve – zbog zaštićenog rejtinga ima 12 mjeseci izravan ulazak na osam turnira (uključujući dva Grand Slama), ali ne može na njima biti nositeljica. Rejting je zaštićen u slučaju ozljede, pa tako i u slučaju porodiljnog, iako se radi o odsutnosti zbog sasvim drugog razloga.

Upravo to je kritizitirao direktor turnira u Miamiju, James Blake.

“Pravila oko nositelja u ženskom tenisu su kazna za igračice poput Serene Williams koje se vraćaju poslije porodiljnog dopusta i trebala bi se promijeniti. Pravila bi onome tko uzima stanku zbog trudnoće trebala olakšati ždrijeb. Serena je osvojila ovu titulu toliko puta da je zaslužila povlašten status”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije napustila tenis zbog ozljede ili zato što je izgubila motivaciju. Trebali bi slaviti što ima dijete. Trebalo bi postojati razdoblje kad se tenisačica vrati nakon rođenja djeteta u kojem bi bila nositelj”, dodao je.

Šef WTA Steve Simons svjestan je takve nepravde, pa kaže kako će pravila oko nositelja biti i dalje preispitivana jer podržavaju igračice koje se vraćaju na Tour nakon trudnoće.

Serena će tako u Miamiju u prvom susretu igrati protiv Naomi Osake, koja je prošlog vikenda slavila upravo u Indian Wellsu. Ako odnese pobjedu igrat će protiv četvrte tenisačice svijeta Eline Svitoline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.