Donji Kraljevec u subotu domaćin velike međunarodne speedway utrke

Na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu, jedinom hrvatskom specijaliziranom stadionu za speedway, sezona međunarodnih utrka započinje u subotu kvalifikacijskom utrkom za Svjetsko prvenstvo “Grand Prix”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači iz 11 zemalja, Švedske, Danske, Češke, Poljske, Rusije, Latvije, Slovenije, Australije, Velike Britanije, Ukrajine i Hrvatske borit će se za prvih sedam mjesta jer će se samo sedmorica najboljih plasirati na polufinalne utrke u Italiji i Latviji.

Trening vožnja počet će u 14 sati, glavna utrka u 19 sati, a pripremljen je i popratni zabavni program. Organizatori zato kažu da ovaj događaj pridonosi razvoju turizma i dobar je primjer sprege sporta, turizma i zabave, odnosno okupljanja mladih i starih, te čitavih obitelji s djecom, kako iz Hrvatske, tako i iz zemalja udaljenih tisućama kilometara.

Ulaz za djecu do 14 godina je besplatan, dok se cijene ulaznica kreću od 50 do 120 kuna, stadion se otvara u 17 sati, a u 18:15 bit će za odane navijače upriličen susret s vozačima, kada će se moći dobiti i njihov autogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion Milenium slavi ove godine desetu obljetnicu postojanja, a međunarodni suci, vozači i organizatori speedway natjecanja iz cijelog svijeta na svim su se ranijim tiskovnim konferencijama bez izuzetka izjašnjavali o stadionu Milenium kao mjestu gdje su ponajbolji uvjeti natjecanja.

“Stadione je teško ocijeniti, jer su različiti, ali je naš sigurno jedan od tri najbolja u Europi, posebno zato jer je građen namjenski za speedway”, rekao je Zvonimir Pavlic, vlasnik stadiona, te je najavio da će na tribinama sa 6.500 sjedećih mjesta biti u subotu mnogobrojna publika iz inozemstva, posebno iz Slovačke, Češke i Poljske.

Njegov sin Jurica Pavlic vozi za poljski klub “Grudziadz”, a vozio je i u švedskoj ligi za klub “Elit Vetlanda”, te u britanskoj Elite ligi za “Swindon Robins”. Povremeno nastupa za domaći klub “Unia” iz Goričana, te je prošlu sezonu bio pobjednik lige dviju država Hrvatske i Slovenije. Prošle je sezone bio u ukupnom poretku sedmoplasiran u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o natjecateljskim očekivanjima za svog sina, Zvonimir Pavlic, nekadašnji trostruki prvak Jugoslavije u speedwayu, rekao je da je “Jura u dobroj formi”, ali će i konkurencija biti jaka”.

“Jura je svjetska klasa, ali u speedwayu uspjeh ovisi koliko o vozaču toliko i o motoru. Naši su mehaničari dobri, a trudimo se da dobijemo najbolje tunere, mehaničare samo za motore, koji trebaju znati što je sada ‘in’ u motociklističkoj sportskoj industriji, uključujući nove materijale za pojedine dijelove. Sada surađujemo s tri tunera, ali nemamo samo svog, predanog baš Juri. Kad mu i to osiguramo na svjetskoj razini onda će sigurno doći i rezultati na svjetskoj razini”, rekao je Pavlic.

Na pitanje može li to malo pojasniti, Pavlic je otvoreno rekao “nismo još došli do vrhunskog motora, a to je moguće samo ako je vrhunski tuner uz vozača, jer oni su svojevrsni konstruktori, podese motor tako da mu performanse odgovaraju za svaku stazu posebno, tako da dobrog vozača svaka staza drži”, rekao je Pavlic i usporedio to s formulom 1 za koju svi znaju koliko vozačima znači za koji tim vozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz domaćeg Juricu Pavlica vozit će još Linus Sundstroem, Peter Ljung, Piotr Pawlicki, Przemek Pawlicki, Andžejs Lebedevs, Andriy Karpov, Kyle Newman, Justin Sedgmen, Aleksander Čonda i Žiga Kovačič.

Vozači koji prođu kvalifikacije voze polufinala u Terenzanu u Italiji i Rigi u Latviji krajem lipnja, a najbolji će voziti Challenge početkom rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.