Speedway: Jurica Pavlic plasirao se u polufinale Grand Prixa

Jurica Pavlic, hrvatski speedway vozač, plasirao se u polufinalnu utrku za Grand Prix 2016. kao petoplasirani u konkurenciji 18 vozača iz 11 zemalja u kvalifikacijskoj utrci održanoj u subotu na stadionu “Milenium” u Donjem Kraljevcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednik prve kvalifikacijske utrke je Piotr Pawlicki iz Poljske, a njegov stariji brat Przemislaw Pawlicki osvojio je drugo mjesto. Trećeplasirani je Andrij Karpov iz Ukrajine, četvrti je Šveđanin Leon Madsen, peti Jurica Pavlic, šesti Šveđanin Linus Sundstrom, a sedmoplasirani još jedan Šveđanin Peter Ljung, koji se za tu poziciju izborio tijesno u dodatnoj vožnji protiv Latvijca Andzejsa Lebedevsa.

“Nema sumnje da su današnji vozači pokazali veliku spremnost za daljnja natjecanja”, rekla je direktorica kvalifikacijske utrke Daria Pavlic.

Publika je zdušno navijala za najkvalitetnije, a domaći ljubitelji speedwaya, kao i uvijek, za svog ljubimca Juricu Pavlica. Njegov speedway klub “Unija” i stadion “Milenium” bili su 2010., 2011. i 2013. godine domaćini po jedne od Grand Prix utrka, a cilj im je organizirati Grand Prix i ubuduće jer je to, kako je rekla Daria Pavlic, “najviši rang natjecanja u speedwayu u organizaciji svjetske međunarodne motociklističke organizacije FIM-a”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Speedway je jedan od najuzbudljivijih motociklističkih športova. Motori koje vozači voze su vrlo specifičini jer nemaju ni kočnice ni brzine, već samo kvačilo i gas. Utrke se sastoje od 20 vožnji u kojima se natječu po četiri vozača u četiri kruga na stazi ovalnog oblika, koja po Pravilniku o stazama FIM-a može varirati od 250 do 400 metara. Staza u Donjem Kraljevcu dugačka je 305 metara, a specifična je po tome što uz veću zastupljenost drobljenog kamena ima i glinu te vrlo dobru drenažu, te je vozači hvale jer spada među one gdje se ponajbolje iskazuje vještina.

“Mnogo je speedway stadiona na kojima je staza takva da prečesto u utrkama pobjeđuju oni koji najbolje startaju, a na našoj stazi česta su pretjecanja, i po nekoliko njih u jednoj vožnji, što se pokazalo i danas, a što doprinosi atraktivnosti”, rekla je Pavlic za Hinu.

Ustvrdila je također da je staza brza i sigurna, iako su u prve dvije vožnje pala trojica vozača, od kojih su svi nastavili vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosada su održane 54 najrazličitije utrke svjetskih i europskih prvenstava svih vrsta, teških ozljeđivanja nije bilo. Rekord staze je 58,34 sekundi na Grand Prix utrci 2010. godine, a večerašnji rekord postavio je Jurica Pavlic, vožnjom od 60.85 sekundi, s tim da je vozio 5 od ukupno 20 večerašnjih vožnji, i osvojio dva treća, jedno drugo i dva prva mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.