Engleski klubovi ispisali povijest i pokorili nogometnu Europu: Sva četiri kluba u finalima europskih klubova iz iste zemlje

Foto: fah

Prvi put u povijesti u finalu Lige prvaka i Kupa UEFA/Europske lige igrat će sva četiri kluba iz iste zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu snage će odmjeriti Liverpool i Tottenham, a u finalu Europske lige 29. svibnja u Bakuu će igrati Arsenal i Chelsea.

Osim što sva četiri kluba dolaze iz Engleske, čak tri su iz Londona.

Četiri kluba iz iste zemlje nastupila su i u finalima kupova 1990. godine, no tada su se igrala tri natjecanja – Kup prvaka, Kup Uefa i Kup kupova. Te sezone četiri predstavnika u finalima imali su Talijani koji su osvojili sva tri kupa. U elitnom razredu sastali su se Milan i Benfica, u Kupu Uefa igrali su Juventus i Fiorentina, a u Kupu kupova Sampdorija i Anderlecht, a slavili su Milan, Juve i Sampa. Bila je to i jedina godina kada su sva tri euro-kupa otišla u istu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je startala Liga prvaka 1993. godine u četiri navrata se dogodilo da u finalima Lige prvaka i Kupa UEFA/Europske lige igraju po tri kluba iz iste zemlje, dva puta je to uspjelo Talijanima, a dva puta Španjolcima.

Prvi put tri predstavnika iz iste zemlje igrala su u finalima 1995. godine. U finalu Lige prvaka igrali su Ajax i Milan, a u finalu Kupa Uefa Parma i Juventus. Europsku krunu osvojio je Ajax, dok je u Kupu Uefa slavila Parma.

Tri godine kasnije ponovo su tri kluba s ‘čizme’ stigla do finala. U završnom susretu ‘Champions league’ Real Madrid je pobijedio Juventus sa 1-0, dok je u talijanskom okršaju u Kupu Uefa Inter sa 3-0 porazio Lazio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su tri predstavnika imali 2014. godine. U finalu Lige prvaka igrali su Real Madrid i Atletico Madrid, dok su finale Europske lige dohvatili Sevilla i Benfica. Naslovi su otišli Realu i Sevilli.

Prije tri godine u polufinalima su bila istra tri španjolska kluba (Real Madrid, Atletico, Sevilla) i jedan Engleski (Liverpool). I rasplet je bio identičan. U finalu Lige prvaka Real je bio bolji od Atletica, dok je u finalu Europske lige Sevilla slavila protiv Liverpoola.

NAJVIŠE KLUBOVA IZ ISTE ZEMLJE U FINALIMA LIGE PRVAKA I KUPA UEFA/EUROPSKE LIGE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GODINA LIGA PRVAKA KUP UEFA/EUROPSKA LIGA

2019. Liverpool, Tottenham Arsenal, Chelsea

2016. REAL, Atletico SEVILLA, Liverpool

2014. REAL, Atletico SEVILLA, Benfica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1998. REAL, Juventus INTER, Lazio

1995. AJAX, Milan PARMA, Juventus

NAPOMENA: velikim slovima ispisana su imena osvajača kupova te sezoneengleski klubovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.