EP u taekwandou: Prvi dan tri medalje za Hrvatsku

Čak tri odličja za Hrvatsku, najviše od svih, prvog dana Europskog seniorskog prvenstvu u taekwondou, koje se održava u Bakuu u Azerbajdžanu. Marina Sumić je u svom trećem finalu na najvećim smotrama stigla i do trećeg srebra, Mateja Kunović je osvojila broncu, a Vedran Golec je plasmanom u finale osigurao srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska i svjetska viceprvakinja u kategoriji do 62 kg Marina Sumić osvojila je svoje treće srebrno odličje na najvećim smotrama pobjedama protiv Britanke Booth Rachelle 8:2 i Bjeloruskinje Viktorye Belanouskaye. Dramatično je bilo u četvrtfinalu u kojem je rezultat bio 6:6 da bi Sumić u posljednjoj sekundi pogodila u oklop protivnicu i osigurala treće odličje i treće polufinale prvog dana turnira. Sumić je u polufinalu svladala Njemicu Rabiu Guelec 12:6 i donijela Hrvatskoj prvo finale da bi zlato izgubila doslovno u posljednjoj sekundi primivši udarac u glavu od Švicarke Nine Klaey, s kojom je dosad imala skor sedam pobjeda i samo jedan poraz.

Mlada 18-godišnja Mateja Kunović je turnir otvorila slavljem protiv Srpkinje Jovane Petrović 11:2 da bi u četvrtfinalu kategorije do 46 kilograma svladala prvu favoritkinju prvenstva Nijemicu Suemeyye Manz koja ima čak pet svjetskih i europskih medalja u karijeri. Mlada Karlovčanka je slavila rezultatom 7:5 i to joj je drugo odličje nakon bronce na svjetskom juniorskom prvenstvu. U polufinalu na koncu nije imala dovoljno sreće, te je sa 7:8 za dlaku ostala bez ulaska u treće hrvatsko finale prvog dana.

Vedran Golec je u teškoj kategoriji (+87 kg) Hrvatskoj donio i prvu mušku medalju. U prvom kolu pobijedio je domaćeg borca Jeyhuna Hasanlija 9:5, u osmini  finala je srušio drugog nositelja i jednog od najvećih favorita Slovenca Ivana Trajkovića sa 6:4 da bi u dramatičnoj borbi protiv Srbina Relje Prosenice stigao do bronce. Prosenica je bodovno vodio 10:7, ali je pri tome zaradio čak deset opomena zbog padanja na pod ili izlaska izvan tatamija što je značila i automatska diskvalifikacija reprezentativca Srbije. Meč je inače bio u egalu 6:6 kada je Prosenica dobio devetu opomenu što je Golecu minutu i pol prije kraja borbe bio jasan povod da krene na sve ili ništa i pokuša Prosenicu srušiti na pod ili izbaciti izvan tatamija. U polufinalu nova drama za Goleca koji je sa 6:5 pobijedio Nijemca Volkera Wodzicha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nama su još tri dana i čak 12 reprezentativaca koji nestrplivo očekuju svoj nastup na EP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.