Europske igre: Mladi hrvatski parasportaši se vratili iz Finske sa 16 medalja

Foto: fah

Mladi hrvatski parasportaši koji su na Europskim igrama (EYPG) u Finskoj osvojili čak 16 medalja pri čemu deset zlata, vratili su se u domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 30. lipnja do 3. srpnja u finskim gradovima Pajulahtiju i Helsinkiju održane su šeste Europske igre mladih parasportaša na kojima je nastupilo više od 550 natjecatelja iz 27 zemalja, među kojima i 14 mladih hrvatskih sportaša s invaliditetom.

Mladi hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja pri čemu 10 zlata, srebro i pet bronci zauzevši sjajno četvrto mjesto na ljestvici osvajača medalja.

Najuspješnija naša predstavnica

Najuspješnija hrvatska predstavnica u Finskoj bila je 15-godišnja plivačica Emma Mečić koja je osvojila četiri zlata (100 i 400 slobodno, 100 leđno i 200m mješovito).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sretna sam, bilo je super u Finskoj. Osvojila sam četiri zlata te postavila seniorski rekord na 100m slobodno, ” kazala je jedna od junakinja Igara na novinarskoj konferenciji održanoj u hotelu Aristos u Buzinu.

Mečić živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom.

“Nije bilo dvojbe oko izbora reprezentacije, uvijek Hrvatska,” dodala je sa smiješkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajna je bila i plivčica Marija Badrov, također sa četiri medalje – jednim zlatom (100 leptir), srebrom (50 slobodno), te dvije bronce (100 slobodno i 100 leđno).

“Moglo je i bolje, ali moram biti zadovoljna. Nakon brojnih odgoda i korona zabrana bilo je ovo natjecanje na kojem smo se napokon mogli družiti, to nam je pomoglo da prije natjecanja nema toliko stresa. Stvarno je bilo super,” dodala je 14-godišnja dugoselska paraplivačica.

Stolnotenisač Borna Zohil je osvojio dva zlata, pobijedio je u pojedinačnoj konkurenciji, te ekipno sa Španjolcem Alejandrom Diaz Tiradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije bilo lako, stolnoteniski turnir je bio iznimno snažan, a na putu do zlata imao sam šest mečeva. Ovo je za mene bilo jedno veliko iskustvo,” kazao je 15-godišnjak iz Pomera kraj Pule.

Još uspješnih sportaša

“Zlatna” je bila i judašica Jelena Brešković.

“U Finskoj je bilo odlično što se tiče rezultatskog dijela, ali zbog komplikacija s avio kompanija naša se prtljaga izgubila. Srećom, uskočila je finska trenerica koja mi je posudila kimono. Borila sam se s finskom zastavom na leđima, ali medalja je stigla u Hrvatsku,” kazala je 19-godišnja Jelena čija je šest godina starija sestra Lucija hrvatska paraolimpijka.

“Lucija stalno šalje poruke, “šera” na Facebook, Instagram, presretna je. Nadam se da ćemo zajedno nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za dvije godine,”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatne medalje osvojili su i judaš Jasmin Ćatić, te atletičar Massimo Iveta u bacanju koplja.

“Sretan sam i ponosan, želim se zahvaliti svima koji su bili uz mene,” dodao je Iveta. Dodajmo kako je Miriam Salopek bila brončana u skoku u dalj, baš kao i boćar Pavao Ružić u pojedinačnoj konkurenciji, te stolnotenisač Nino Baša.

Dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Josip Držaić čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na sjajnim rezultatima i četvrtom mjestu na ljestvici osvajača medalja. Naglasio je kako su mladi parasportaši dobili odlično natjecanje u kojem se mogu boriti sa svojim vršnjacima, što je važno za njihov napredak i karijeru.

Europske paraigre mladih

Europske paraigre mladih organiziraju se od 2011. godine, a EPYG 2022. je bilo šesto izdanje manifestacije i najveće do sada.

Prve i druge Europske igre održane su u Brnu 2011. i 2012. godine. Hrvatska je bila domaćin EPYG 2015. godine u Varaždinu gdje je nastupilo 223 sportaša iz 22 zemlje. Potom su Igre bile 2017. u Liguriji, a peto izdanje u finskom Pajulahtiju 2019. godine, gdje je održano i ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.