Fleiss: “Zubčić je sposoban za velike stvari”

fleiss
Foto: snimka zaslona

U večerašnjoj emisiji “Pekinški dnevnik” najveći dio emisije bio je posvećen alpskom skijanju, ženskom slalomu u kojem je Petra Vlhova uzela zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U emisiji je gostovala bivša hrvatska skijašica Ana Jelušić. Kaže da se danas bavi “ganjanjem djece”.

– To je nekako primarno, surađujem inače s raznim međunarodnim organizacijama, bavim se PR-om i komunikacijama, na neki način pokušavam ostati vezano uz sport, a pogotovo uz skijanje.

Nika Fleiss tri je puta nastupila na olimpijskim igrama, u Salt Lake Cityju, Torinu i Vancouveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svakom sportašu, olimpijcu, predstavljaju nešto veliko ili najveće, to je nekakav dječji san, svi sanjamo, roditelji vam o tome pričaju, treneri. Uvijek se priča o olimpijskim medaljama i onda dođe taj dan kada ostvarite normu za odlazak na OI, to je stvarno super osjećaj. Ponos do neba, tri puta sam bila na olimpijskim igrama, nikada nisam osvojila medalju, ali ostanu lijepe uspomene za cijeli život. One prve se pamte najviše, dijelila sam nastup na Igrama i s Anom i Janicom, ističe.

– Moje prve Igre, imala sam jedva napunjenih 15 godina i to je bilo isključivo stjecanje iskustva, sjećam se tih Igara i najbolje i najgore. Neke skijašice sam gledala na posterima na svojim zidovima, a onda sam pored njih stajala na startu te onda od nekih od njih bila i brža. Sve te uspomene iz Salt Lake Cityja, Janičine uspjehe, kada se svega toga sada sjetim, to mi se čini kao da sam sanjala. Onda stekneš dozu iskustva i ne uđeš u treće Igre kao ona curica od koje se ništa ne očekuje, kaže Ana Jelušić.

Nika Fleiss komentirala je navode nekih skijaša da je utrka na olimpijskim igrama “samo jedna utrka u nizu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tako ispada, to je jedna utrka ili više njih, ako nastupate u više disciplina, no one se događaju jednom u četiri godine. Vi gradite, sanjate da bi došli do mogućnosti da osvojite medalju. Za neke zaista je samo jedna utrka, ali nepravedno je riječi samo, nekima je ta utrka donijela veliku slavu koju nisu imali prije niti poslije. Postali su olimpijski prvaci i to ih je vinulo u nebesa, ističe.

Nastupi hrvatskih skijašica

Leona Popović imala je dosta problema s obzirom na zarazu koronavirusom, no u današnjem je slalomu završila kao 23., Zrinka Ljutić bila je 25., a Andrea Komšić je odustala u prvoj vožnji.

– Pripremiti se za OI nije jednostavno i kada ti se “sve zvijezde poslože”. Imala je nekakav peh, možda i situacija u glavi od prije četiri godine. Mene veseli, vidjela sam u njenim komentarima da ide u ostatak sezone čiste glave, da ono što se dogodilo danas, ne znači da je zaboravila skijati. Doza razočaranja mora postojati, ali još je uvijek mlada i nadam se da ćemo je gledati za 4 godine na Olimpijskim igrama Milano-Cortina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nika Fleiss komentirala je mladu Zrinku Ljutić.

– Mislim da je kod nje optimizam uvijek prisutan, velik je pritisak na nju stavljen, ali ovo su njezine prve olimpijske igre, pokazne igre, prvi puta se našla u svim tim velikanima. To je za nju velika čast i velika škola. Rekla je da je uživala, da je vidjela što joj nedostaje. Zrinka u svojim godinama, mislim da se možemo s njom još tri ciklusa družiti.

– Andrea Komšić nije razmišljala kako skijati već samo da izdrži bol, to je skoro pa nemoguće, nju nažalost i dalje prate pehovi, dodaje Fleiss.

– Danas je utrka bila uzbudljiva s neočekivanim rezultatom, ali ovo su na neki način trebale biti olimpijske igre Sare Hector, pokazala je to u veleslalomu i sa “zelenim prolazima” u slalomima. Išla je na pobjedu, greške se događaju, ali na neki način je ovo fer podjela veleslalomskom i slalomskog zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna priča je i Wendy Holdener, koja je završila na postolju. Ona je 32 puta dohvatila slalomsko postolje, ali još nema pobjedu.

– Mislim da je to jedan gotovo nevjerojatan podatak. Neupitno je može li ona pobijediti, ali kakva je to blokada u glavi, što se događa, ne može dograbiti najvišu stepenicu. Ima četiri medalje s olimpijskih igara i četiri sa svjetskih prvenstava, a mene bi stvarno iznenadilo kada bi netko poput nje završio karijeru i da “tu kućicu označi u svojim knjigama”.

Mikaela Shiffrin nije završila veleslalomsku vožnju, a niti slalomsku.

– Treba biti realan i vidjeti što je do sada napravila, imala je tešku prošlu godinu, ove godine pak odlično skija, ne treba joj uzimati za zlo “da je podbacila, da je najveći gubitnik”, mislim da to nije fer. Mislim da može uzeti Veliki globus, dodaje Fleiss.

Slična je situacija i s Marcom Odermattom, koji je bio sedmi u spustu, nije završio superveleslalom.

– Ostaje veleslalom za njega, pritisak je ogroman, očekivala se “berba medalja”. Ostala je ta jedna prilika, on je apsolutni predvodnik za veliki kristalni globus. Mislim da ga je ta forma za cijelu sezonu zapravo koštala fokusa za olimpijske igre, vidjet ćemo kako će biti, kako će se nositi s razočaranjem u brzim disciplinama.

Zubčić favorit

Filip Zubčić je također favorit za medalje u veleslalomu.

– On u ovoj sezoni samo dvije vožnje nije odradio kako je htio u veleslalomu. Pokazuje jako dobro skijanje u slalomu. Od njega se isto svake godine očekuje sve više, on je kadar i sposoban za velike stvari. Hoće li se sada doći nagrada za sve to, ja se zaista nadam da hoće.

Ana Jelušić komentirala je svoju kćer koja ima tri godine, odlično skija pa se logično postavlja pitanje može li se nešto od nje očekivati u budućnosti.

– Ona skija isključivo iz roditeljskih sebičnih razloga zato što roditelji vole skijati. Ja sam nakon dugo vremena, kada se oprostiš od karijere, treba proći neko vrijeme da nađeš opet kvalitetan odnos s tim sportom. Sada polako pronalazim ljubav prema samom sportu i prema provođenju vremena na terenu, a sada to trenutno rade djeca koja uživaju barem kao što sam i ja nekada, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.