(FOTO) Prije 26 godina poginuo je Dražen Petrović – jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan prije 26 godine u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen je bio košarkaši i ljudski uzor, sportski Mozart, no nažalost, poginuo je u 29. godini, u naponu igračke karijere.

Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu. Bilo je to petog lipnja 1993. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Nikad prežaljeni košarkaški genijalac ostavio je neizbrisiv trag, ne samo u hrvatskoj košarci, već u svjetskim razmjerima. Živio je za košarku i za sport. Bio je i ostao istinska legenda, nadahnuće generacijama i simbol hrvatskoga sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draženovim odlaskom otišla je i najljepša epizoda hrvatske košarke koja se do današnjih dana nije oporavila.

“Uživao sam igrajući protiv Dražena. Bio je velik igrač, borben i samouvjeren. Kad god bismo se sučelili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti,” kazao je o Draženu legendarni Michael Jordan.

Sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka Zoran Slavnić ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastup za reprezentaciju na Olimpijskim igrama 1984., kada je tadašnja Jugoslavija osvojila broncu, značio je i kraj njegove šibenske karijere. Iste godine seli se u redove Cibone i s Vukovima osvaja dva naslova europskog prvaka. Nakon četiri zagrebačke godine seli se u Real Madrid, u čijem dresu je već u prvoj sezoni osvojio naslov španjolskog prvaka, španjolski kup i titulu u Kupu pobjednika kupova. U finalnom susretu protiv Snaidera Caserte postigao je čak 62 koša.

Nakon Šibenika, Zagreba i Madrida, Draženu je Europa postala premala i s titulom najboljeg europskog košarkaša preselio se u NBA ligu, u redove Portlanda. Tamo se našao u situaciji u kojoj nikada nije bio. Grijao je klupu uz mizernu minutažu. Izdržao je dvije sezone, a zatim je otišao u New Jersey Netse gdje je pokazao svu raskoš svog talenta. U dresu Netsa profilirao se u jednog od vodećih šutera NBA lige.

Uslijedio je i najveći uspjeh hrvatske košarke – srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni i nezaboravni finale protiv jedinog pravog ‘Dream teama’. Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je prometna nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dražen je tip igrača kakvog volim. Igrao sam protiv njega mnogo puta, bio je fantastičan šuter i odlično je koristio blokove suigrača. Znate, upoznao sam mnogo ljudi, koji su mu bili bliski i svi do jednog su mi govorili da je on najbolji momak na svijetu. Kad pričam o Draženu, sjetim se Barcelone 1992. gdje je Hrvatska imala doista dobru momčad, no činjenica je da smo mi imali najjaču moguću momčad,” dodao je Larry Bird, legenda Boston Celticsa i član Dream Teama 1992.

Dražen je dobio svoj Dom košarke i muzej u Zagrebu, a veliko priznanje stiglo je i iz NBA kada je uvršten u Kuću slavnih. Njegov dres s brojem 3 umirovljen je u dvorani Netsa.

“Dražen je bio rođeni pobjednik po svemu. Bio je velik igrač, ali i velik čovjek. Stradao je na vrhuncu karijere, taman je trebao odigrati svoje najbolje utakmice,” dodao je Chuck Daly, posljednji Draženov trener u New Jersey Netsima.

Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. poklonio je Olimpijskom muzeju u Lausannei spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja. Nagradu koja nosi njegovo ime HOO je ustanovio 2006., a namijenjena je mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar” 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine. U Šibeniku je 22. listopada 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama. Istoga je dana otvoren i Spomen muzej koji je na inicijativu Biserke Petrović uređen u Draženovom stanu na obližnjem gradskom predjelu Buale.

U Šibeniku obilježena 26. godišnjica smrti Dražena Petrovića

U Šibeniku je obilježena 26. godišnjica tragične smrti košarkaške legende Dražena Petrovića i to na prigodnom skupu kod njegovog spomenika na Baldekinu.

Izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko- kninske županije, sportskih klubova i udruga te Zajednice sportova Grada Šibenika i Šibensko- kninske županije položili su cvijeće uz Draženov spomenik, a potom i kod Draženovog koša u Preradovićevoj ulici.

“Privilegija je bila živjeti u Draženovo vrijeme, biti dio publike koja je uživala u košarci koju je on igrao. Ja za Dražena imam običaj reći da je imao 100 posto talenta i 300 posto rada. Imao je sreću što je živio tu blizu. U jutarnjim satima od 6 do 7 bio je najčešće sam u dvorani, borio se sa svojim stolicama, preprekama koje je postavljao. Nakon toga u 7 sati išao je kući, a moj kolega profesor iz fizike i matematike dolazio bi mu držati repeticije, ali ne da bi Dražen imao dvojku, već peticu“ kazao je na Baldekinu Miro Kotarac, nekadašnji Draženov trener, a danas trener Škole košarke ‘Dražen Petrović.

Naglasio je kako je Dražen svojim primjerom dokazao da se može biti vrhunski sportaš, jedan od najbolji u svijetu, te u isto vrijeme biti odličan u školi.

„Dražen je završio i osnovnu i srednju školu s odličnim uspjehom, upisao je pravni fakultet i da ga nije zadesilo ono što ga jek zadesilo, on bi sigurno danas bio diplomirani pravnik i bio bi visoki dužnosnik. Ne bi bio trener to sam siguran, još kao mali je rekao ‘šjor Miro neću nikad biti trener’“ ispričao je Kotarac.

Gradonačelnik Željko Burić kazao je kako je Dražen je primjer kako se izuzetnim zalaganjem uz neosporan talent isplati za nešto žrtvovati.

„Na nama koji smo ostali i koji smo preuzeli odgovornost za ovaj grad zadatak je prenijeti, pogotovo na vas djecu koja dolazite, spomen na Dražena“ kazao je.

I dožupan Šibensko-kninske županije Nikola Blažević kazao je da je zadatak svih čuvati uspomenu na Dražena.

“Mislim da mi nećete zamjeriti kad kažem da nakon svih ovih godina od Draženove smrti možemo manje osjećati tugu, a više ponos i radost što smo bili dio tog vremena i da baštinimo ono što je Dražen ostavio svima nama. Prilika je ovo da se prisjetimo svih divnih sportskih trenutaka kada je Dražen u ovoj dvorani postizao i po 40 koševa i kada je ova dvorana bila puna, a posebno trenutka kada je 1992. godine s našim reprezentativcima, hrvatskim ‘dream teamom’, igrao u finalu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Na nama ostaje da čuvamo tu uspomenu i da se ponosimo Draženom gdje god stignemo, i u Hrvatskoj i u svijetu“, kazao je.

U sklopu obilježavanja godišnjice smrti Dražena Petrovića, u organizaciji OKK Dražen Petrović od 6. do 9. lipnja u Šibeniku će se održati međunarodni košarkaški turnir za dječake rođene 2003. godine i mlađe pod nazivom ‘Sjećanje na Dražena’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.