(FOTO) Veliki posao, nazočan i hrvatski veleposlanik u Kini: Dinamo potpisao sporazum o strateškoj suradnji sa Chengdu Sports Industry

Foto: fah

Izvršni direktor Nogometnog kluba Dinamo Tomislav Svetina u ponedjeljak je u kineskom Chengduu potpisao okvirni sporazum o strateškoj suradnji s tvrtkom Chengdu Sports Industry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanom potpisivanju prisustvovali su i hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović uz Dinamovog direktora marketinga, prodaje i komunikacija Tomislava Rukavinu, direktoricu za međunarodnu suradnju Amru Peternel te zamjenika voditelja Nogometne škole Anđelka Ivanjka.

Chengdu, centar pokrajine Sichuan koji je u svijetu poznat kao središnjica za očuvanje kineskog simbola – divovskih panda, željan je priznanja i u nogometnim krugovima. To ni ne čudi s obzirom na to da je ‘najvažnija sporedna stvar na svijetu’ u Kini poprimila sasvim novu dimenziju.

Kineski nogometni san: 50 milijuna nogometaša i 70 tisuća igrališta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski predsjednik Xi Jinping, koji je nedavno ponovno izabran za glavnog partijskog sekretara, veliki je obožavatelj nogometa. On je osobno potaknuo i potvrdio ambiciozan plan Kineskog nogometnog saveza iz 2015. koji se tiče nogometnih reformi i razvoja na državnoj razini.

Xijeva vizija nogometa dugoročna je i usmjerava se na generacije koje dolaze, odnosno radi se o velikom projektu s obzirom na to da se nacionalna momčad u ovome trenutku nalazi tek na 83. mjestu FIFA-ine ljestvice.

Nogometni san kineskog vođe tiče se uspostavljanja najmanje 50.000 škola diljem zemlje do 2025. koje će imati jak naglasak na nogomet što će biti velika prekretnica u odnosu na samo 5000 koliko ih je bilo otvoreno prije dvije godine. Kina bi tako do kraja 2020. trebala imati čak preko 70.000 nogometnih igrališta, a oko 50 milijuna Kineza, uključujući 30 milijuna učenika i studenata, već tada bi se redovito trebali baviti nogometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ne čudi što je prije dvije godine, tijekom državnog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i prilikom susretom sa Xijem Jinpingom – upravo nogomet bio jedna od središnjih tema.

‘Tada smo obećali da ćemo učiniti sve da pokažemo know how s naše strane te je Xi Jinping na to pozitivno odgovorio. Iz tog razloga ovo što se događa danas ima mnogo širi okvir od samog sporta, odnosno ima dimenziju međuljudskih razmjena pri čemu obje strane nose veliku odgovornost. Prvenstveno zbog mladih ljudi koji će trenirati u ovim nogometnim školama, zbog Chengdua koji u ovom trenutku nema klubove ni u prvoj ni drugoj kineskoj ligi te zbog odnosa između dviju zemalja,’ istaknuo je veleposlanik Koharović.

U proteklih 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine ostvarena je značajna suradnja u svim važnijim sektorima, no prema Koharovićevim riječima, sporta i sportske suradnje se na toj razini ipak još nismo dotakli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ostali kineski klubovi, posebice prvak Guangzhou Evergrande (aktualni prvak kineske Superlige s najvećom i najskupljom nogometnom akademijom u zemlji), trebali bi se pribojavati nadolazećih godina zbog dobrog posla kojeg će Dinamo obaviti u Chengduu,’ dodao je.

Dinamovi treneri uskoro u Kini?

Tomislav Svetina je održao desetominutnu prezentaciju o povijesti Dinama s naglaskom na dugogodišnji rad u razvoju nogometnih talenata koji igraju u najvećim europskim klubovima što je kineskoj strani, između ostalog, jedna od najprivlačnijih stavki u mogućoj suradnji.

‘Najponosniji smo na našu nogometnu akademiju koja je jedna od najboljih u Europi i svijetu. Prošle su godine naši nogometaši iz generacije 2003. osvojili najprestižniji turnir u Europi – Nike Premier Cup. To je drugi put da je taj naslov došao u naš klub te se nadam da će ta generacija jednom imati prilike posjetiti Kinu i vaš grad,’ poručio je Svetina dodajući kako je se Dinamo nalazi na drugom mjestu europske ljestvice najproduktivnijih kubova čijih 67 nekadašnjih nogometaša igra u klubovima diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj potpis je u ime kineske strane stavio proslavljeni kineski nogometaš Gao Jianbin. On je krajem 90-ih bio najbolji kineski vratar kojeg je teška ozljeda koljena spriječila u nastavku karijere te odlasku na SP 2002. – jedino izdanje na koje se kineska nacionalna vrsta ikada kvalificirala.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Zanimljivo je da je Gao veliki dio iste godine proveo na rehabilitaciji u Hrvatskoj gdje su ga liječili Stanislav Peharac i Boris Nemec. Važnu ulogu pri dolasku na liječenje imao je hrvatski trener Miloš Hrstić koji je Gaov nekad matični klub Sichuan Guancheng vodio tijekom 1998. i 2000. kada je ta ekipa iz Chengdua ostvarila svoj najbolji rezultat u povijesti – treće mjesto u kineskoj Superligi.

‘Unatoč ružnom povodu, moj boravak u Hrvatskoj ostao je u lijepom sjećanju te otad maštam o ostvarenju sportske suradnje. Trebalo je proći više godina, no uvjeren sam da će se to čekanje isplatiti,’ istaknuo je Gao.

Nekoć nogometaš, a danas poduzetnik, Gao je najviše vezan uz sektor nekretnina te se povezao s tvrtkom Chengdu Sports Industry, osnovanoj prije desetak godina i čiji se djelovanje veže uz organiziranja sportskih manifestacija i natjecanja, razvoja i investicija u sektoru sporta uz razvoj sportskog turizma te prodaju sportskih proizvoda.

‘Voljeli bismo da nam treneri iz Dinama što prije dođu u Chengdu. No, iako je jačanje razvoja nogometa i nogometnih akademija naš važan cilj, zbog kojeg smo u goste i pozvali predstavnike jedne od najboljih nogometnih akademija u Europi, nogomet nije jedina stavka na koju bismo se usmjerili. Sportski turizam i sportska medicina svakako imaju veliki potencijal,’ dodao je Gao.

Nakon svečanog potpisivanja održan je i sastanak s visokim predstavnicima nadležnih institucija za sport, turizam, kulturu i zdravstvo Chengdua, a delegacija iz tog grada ovim povodom dolazi u Zagreb već krajem idućeg mjeseca kada će se održati novi krug sastanaka i razgovora o daljnjem razvoju suradnje i mogućih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.