(FOTO, VIDEO) Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu elitne skupine: Rusija svladala Švedsku tek u raspucavanju, Finska minimalno protiv Bjelorusije

Foto: fah

Hokejaši Rusije svladali su u Koelnu Švedsku sa 2-1 u raspucavanju na otvaranju Svjetskog prvenstva elitne skupine, dok je istovremeno u Parizu Finska sa 3-2 nadigrala Bjelorusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani su protiv favoriziranih Rusa vodili od 15. minute pogotkom Eliasa Lindholma i sve do 44. minute imali tri boda. No, tada je Sergej Andronov pogodio za izjednačenje i konačan rezultat u osnovnih 60 minuta utakmice. U petominutnom produžetku, u kojem reprezentacije igraju “3 na 3”, brojne su se prilike redale na jednoj i drugoj strani, ali su vratari, Šveđanin Viktor Fasth i Rus Andrej Vasiljevski, u svim situacijama izlazili kao pobjednici pa je o drugom bodu odluka pala u raspucavanju.

Vasiljevski je nastavio tamo gdje je stao u produžetku te zaustavio pokušaje Lindholma, Ekman-Larssona i Nylandera pa je pogodak Artemija Panarina Rusiji donio drugi bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni svjetski doprvaci Fincu su u Parizu već nakon pet minuta vodili 2-0 pogocima Aha i Osale. Bjelorusi su se vratili golovima Šarangoviča (39) i Koviršina (45). No, Finska je ipak odnijela tri boda golom Savinainena u 50. minuti. Bjelorusi su u završnih pet minuta čak četiri minute igrali s igračem više, ali nisu uspjeli izboriti produžetak.

Osim Švedske i Rusije, u skupini A kojoj je domaćin Koeln, za prva četiri mjesta koja vode u četvrtfinale borit će se SAD, Njemačka, Slovačka, Italija, Latvija i Danska. Parišku skupinu B, uz Finsku i Bjelorusiju, čine aktualni svjetski prvaci Kanađani, Česi, Francuzi, Slovenci, Švicarci i Norvežani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice u skupinama igraju se svakodnevno od 5. do 16. svibnja. Četvrtfinala će biti odigrana 18. svibnja. Od polufinala, koja su na rasporedu 20. svibnja, sve će utakmice biti igrane u LANXESS Areni u Koelnu. Utakmica za broncu i finale na rasporedu su 21. svibnja.

S prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva kojem je domaćin bila Rusija, zlato brane Kanađani, srebro Finci, a broncu Rusi, a te su nacije i u najužem krugu favorita za odličja i ove godine. Kao najveće konkurente valja im pribrojiti Češku, Švedsku i SAD, a za mjesta u četvrtfinalu trebali bi konkurirati Nijemci, Švicarci, Slovaci i Danci.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Slovenska reprezentacija je bez svog kapetana Anžea Kopitara iz Los Angeles Kingsa te joj je osvnovni cilj izboriti opstanak u elitnom razredu. Za to je potrebno izbjeći posljednje mjesto u skupini B. U skupini A bi u niži rang mogla preseliti predzadnja momčad, što će se dogoditi u slučaju da posljednji budu Danci, koji će biti domaćini SP-a sljedeće godine. Naime, Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) odlučila je da domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva ima zaštićeni status i ne može ispasti iz elitne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.