Francuzi presjekli: PSG prvak, Lyon nakon 23 godine bez Europe

epa08389411 (FILE) - Paris Saint-Germain players greet supporters after the French Ligue 1 soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and FC Metz at the Parc des Princes stadium in Paris, France, 10 March 2018 (re-issued on 28 April 2020). The French Ligue 1 and Ligue 2 2019-20 seasons are going to be cancelled as French prime minister Edouard Philippe announced on 28 April 2020 that there will be no professional football in the country until at least September due to the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON *** Local Caption *** 54187983

Paris St. Germain službeno je prvak Francuske, objavila je Francuska liga (LFP) u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstvo u Francuskoj i službeno je danas okončano, a PSG je u trenutku prekida imao 12 bodova prednosti pred drugoplasiranim Olympique Marseilleom.

LFP je također odredio da je Lorient pobjednik drugoligaškog natjecanja.

– Odlučili smo da će biti dva ispadanja  i dva promaknuća, rekao je izvršni direktor lige Didier Quillot. To znači da Amiens i Touluse ispadaju u drugu ligu, a Lorient i Lens se uspinju u elitni razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Možda će biti žalbi, ali naša odluka je na čvrstim temeljima, smatra Quillot.

On je dodao da LFP ima vremena do 25. svibnja da javi UEFA-i koji klubovi idu u europska natjecanja.

S obzirom da je PSG-u priznat naslov, izvjesno je da će drugi Marseille i treći Rennes u kvalifikacije Lige prvaka, dok je malo manje jasno tko će u Europsku ligu, jer u nju obično idu četvrta momčad prvenstva, te pobjednici Kupa i Liga-kupa. Kako se ta dva natjecanja neće završiti, a PSG je u oba finalist, u kvalifikacije Europske lige vjerojatno će četvrti Lille, peti Reims i šesta Nica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PSG-u je ovo treći uzastopni naslov prvaka, a deveti ukupno u povijesti. Najveći gubitnik ovakvog raspleta je svakako Lyon, koji je nakon više od dvadeset godina ostao bez nastupa u nekom od europskih klupskih natjecanja pod ingerencijom UEFA-e, zadnji put je bez Europe Lyon ostao davne 1997. godine.

Ova odluka LFP-a bila je praktički jedina moguća nakon to je prije dva dana Vlada odlučila kako u Francuskoj neće biti sportskih natjecanja do rujna. Liga je izgubila 110 milijuna eura od televizijskih prvaka.

Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je televizijsku kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020. godine. Ukupna vrijednost ugovora je bila 762 milijuna eura, prenosi francuski sportski dnevnik L’Equipe, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.