Gazzetta: ‘Teret godina pritišće tri kralja, tu moramo ugristi Hrvatsku’

Foto: fah

Hrvatska večeras od 21 sat u Leipzigu igra odlučujuću utaimicu Europskog prvenstva protiv aktualnog prvaka Europe Italije. Hrvatskoj igra samo pobjeda, s dva prolaz u osmini finala u domeni je puke teorije, dok je Italiji dovoljan jedan bod za drugo mjesto i siguran plasman u osminu finala. Talijani vrlo vjerojatno mogu proći i s tri boda, dakle, porazom od Vatrenih. Teško je vjerovati da će, kakva god bila, Italija igrati na minimalan poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić iznenadio?

Medijski prostor danas je uglavnom zagušen vijestima iz Leipziga te nagađanjima oko sastava, kako Hrvatske, tako i Italije. Dalić je navodno donio odluku, a ona je mnoge iznenadila s obzirom kako prema tim nagađanjima Hrvatska će igrati s Marcelom Brozovićem. Bivši igrač Intera najkritiziraniji je hrvatski nogometaš nakon prve dvije utakmice te osvojenog samo jednog boda, dobar dio kritičara smatra kako Broz jednostavno nije spreman za jednu ovakvu razinu natjecanja. Naravno, sve oko sastava bit će i službeno poznato neposredno pred utakmicu tako da je ovo što se sada piše u sferi spekulacija. Zabavno, ali ne mora biti i relevantno.

Gazzetta o susretu u Leipzigu

Veliki tekst o sudaru starih znanaca Hrvata i Talijana napisala je talijanska Gazzetta dello Sport, kojoj nije primarno ”umiranje u ljepoti” već korist od igre kakvu Italija može ponuditi. Drugim riječima, Talijani pošto poto žele proći, nevažno pritom na koji način i s kakvom igrom.

“Za Hrvatsku iz momčadi ispadaju Dimarco, Pellegrini, Frattesi i Scamacca. Ulaze Darmian, Cristante, Cambiaso i Retegui. Spalletti ovako pojašnjava zašto za Hrvatsku poseže za promjenama: “Manje ljepote, više pragmatičnosti.”, navodi Gazzetta te nastavlja dalje analizirajući potencijalni sastav Italije za susret s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Umjesto da na centru Jorginha upari s kreativnim Fagiolijem, izbornik je odabrao mišićavu stijenu Cristantea, kako bi zaustavio kvalitetu hrvatskih ofenzivnih veznjaka. Umjesto Dimarca igrat će Darmian, koji je defenzivniji.

Cambiaso će formalno biti naprijed, ali više bek nego krilo. Retegui je odabran za napad jer bolje igra presing i više se žrtvuje bez lopte nego Scamacca. S tim novim duhom i starom taktikom 4-2-3-1, Italija će pokušati proći skupinu pod sloganom “Nismo lijepi, ali smo se kvalificirali”

I Talijani, kao i neki u Hrvatskoj, našu su reprezentaciju proglasili starom. Je lu to dovoljan motiv hrvatskim ”starcima” za posljednjim ples prije mirovine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni talijanski medij ipak s dosta poštovanja piše o uspjesima Vatrenih te korektno opisuju spektakularne godine Dalićeve ere.

”Od finala SP-a 2018., do finala Lige nacija 2023., Hrvatska je ispisala povijest. Divna generacija umjetnika je na posljednjem plesu, ali ne želi napustiti podij zbog gola kojeg im je Albanija zabila u 95. minuti. Hrvati će večeras igrati s dušom među zubima.

Sve do zadnjeg treninga sakrivali su Brozovića. Iskusni su i pametni. Modrić i dalje ima visoku klasu, ali tijekom cijele sezone La Lige odigrao je samo četiri kompletne utakmice. Ima 38 godina. Zato je Spalletti podignuo 11 godina mlađeg Barellu u ofenzivu, kako bi on snagom i intenzitetom navalio na Modrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo u prve dvije utakmice kako teret godina pritišće tri kralja, Modrića, Brozovića i Kovačića. Stara Hrvatska neće skočiti na nas kao Španjolska i tražit će odmor. Tu je moramo ugristi. Idemo, dečki, to se može napraviti i mora se napraviti. Ništa vam ne fali. Izbrišite sve strahove, igrajte kao prvaci Europe.

Pobijedite, remizirajte, samo izbjegnite bolnu potragu za trećim mjestom koje vodi dalje. Poletimo prema Berlinu. Tamo nas čeka jaka Švicarska, koja je zaustavila Njemačku. No, u Berlinu i s Gigijem Buffonom uz momčad, tko nas može zaustaviti?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.