HND i Zbor sportskih novinara : Huliganizam spriječiti stalnim ukazivanjem i utjecajem na svijest najmlađih

Zagreb, 06.10.2015 - Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva na konferenciji za novinare govorili su o novim primjerima cenzure, napadima na novinare i drugim oblicima pritisaka kojima je cilj onemoguæiti novinare da rade svoj posao. Na fotografiji Saša Lekoviæ, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) najoštrije su u utorak osudili napad na dvojicu grčkih novinara, koji su doputovali u Zagreb pratiti utakmicu nogometne Lige prvaka između Dinama i Olympiacosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND i HZSN priopćili su da je napad izveden u samom gradskom središtu, u Preradovićevoj ulici, u “najpodlijoj huliganskoj maniri”. “Divljaci pokrivenih lica okružili su dvojicu kolega (Dyonisios Verveles i George Stasinopoulos), jednoga bacili na pod, a drugoga stisnuli uz parkirani automobil. Na svu sreću, izvikivanjem riječi ‘press’ grčki kolege su vjerojatno izbjegli teže ozljede, jer su se maskirani napadači odmah povukli, a nakon ukazane prve pomoći kolege su pušteni bez ozljeda”, navode u HND-u i Zboru sportskih novinara.

Ističu kako to svejedno ne umanjuje ukupni dojam o Zagrebu i Hrvatskoj kao nesigurnim odredištima, posebno kad su sportski događaji u pitanju. Poznato je, kažu, da je UEFA, u dogovoru s klubovima, odobrila odluku o nedolasku gostujućih navijača, svjesni da bi uz grčke huligane Zagreb pohodili i “njihovi beogradski pandani”. “No, ni to, očito, kao ni policijska brza intervencija nije bilo dovoljno da se huliganizam i barbarstvo na zagrebačkim ulicama spriječi”, stoji u priopćenju.

HND i HZSN tvrde kako su i zbog ovog događaja više nego spremni sudjelovati u radu Nacionalnoga vijeća koje se bavi problemom nereda na sportskim događajima i oko sportskih terena, “jer jedino odgojem i stalnim ukazivanjem na ovakve negativnosti u društvu može se utjecati na svijest onih najmlađih, koji će uskoro postati navijači i pratiti hrvatske sportske klubove i pojedince”. “Novinari i novinarska profesija spremni su za to”, zaključuju u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.