HNL može do dva predstavnika u Ligi prvaka, evo kako!

Foto: fah

Ovaj tjedan kreće nova sezona Lige prvaka (LP) i Europske lige (EL). Lani su naši predstavnici napravili dobru osnovu pa nakon dugo godina imamo realnu šansu napasti 15. mjesto na UEFA-inoj ljestvici nogometnih saveza i tako dobiti dodatno mjesto u Ligi prvaka za sezonu 2017/2018. I dalje bi imali 3 predstavnika u Europskoj ligi, pa bi pola HNL-a ostvarilo plasman u UEFA natjecanja, izvještava portal Nogometplus.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koeficijent saveza računa se tako da se za svaku pobjedu dobiju 2 boda, a za neriješen rezultat bod. Bodovi osvojeni u pretkolima se prepolavljaju. 4 bonus boda dobije se za plasman u skupine LP i još 5 za plasman u 1/8 finala LP, a 1 bonus bod za svako kolo od 1/4 finala LP i EL. Zbroj osvojenih bodova dijeli se s brojem predstavnika koje savez ima u natjecanjima i dobije se koeficijent za tu sezonu. Primjer je Olympiacos koji je osigurao plasman u skupine LP i tako osvojio 4 boda što podijeljeno s 5 predstavnika daje 0,8 za grčki koeficijent.

tablica1
Iz tablice je jasno da trebamo prestići Rumunje i Austrijance, a da nas u isto vrijeme ne prestignu Cipar, Poljska i Izrael. Koliko god je važno da ostvarimo najmanje isti rezultat kao prošle sezonu, jednako je važno da konkurencija ostvari lošije rezultate, ističu novinari s portala Nogometplus.

Austrijanci u natjecanje kreću tek od drugog pretkola. U prvom pretkolu Rumunji i Izraelci imaju po jednog, a Poljaci i Ciprani po dva predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su utakmice prvog pretkola koje su nam zanimljive (igraju se 02.07.):

tablica2
Kazahstansko prvenstvo je u tijeku, a Ordabasy je 5. nakon 18 kola sa 7 pobjeda i 8 remija. Osim dugog putovanja Beitaru će problem biti i to što im prvenstvo kreće tek 22.08. pa je pitanje u kakvoj su formi.

Kruoja se nakon 15 kola A Lyge nalazi pri dnu sa samo 3 pobjede i 4 remija pa Jagiellonia ne bi trebala imati većih problema ostvariti prolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostala prvenstva još nisu krenula i nemamo uvid u formu klubova, ali Ciprani također kreću s ligom 22.08. pa bi i oni mogli imati problema s formom na početku sezone.

Da bi ponovili rezultat od prošle sezone trebamo imati najmanje 2 predstavnika u skupinama Europske lige. Plasman u skupine bitno će olakšati ukoliko naši klubovi budu nositelji u zadnjem pretkolu. Tablica prikazuje utakmice klubova koji kreću u natjecanje od prvog pretkola i imaju bolji koeficijent od naših predstavnika. Ljubičasto su označeni klubovi s boljim koeficijentom od Rijeke i Hajduka, a crveno samo od Hajduka. Rijeku od statusa nositelja dijeli 6, a Hajduk 12 mjesta.

tablica3
Lahti trenutno zauzima 8. mjesto u Veikkausliigi (12 klubova igra trokružno). Nakon 15 kola imaju 3 pobjede i 7 remija. S druge strane, Elfsborg dijeli drugu poziciju nakon 13 kola Allsvenskan lige (16 klubova igra dvokružno) s 8 pobjeda i 3 neriješena rezultata. Ispadanje Elfsborga bi bilo iznenađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odds dijeli 5. mjesto nakon 13 kola Tippeligaen s 5 pobjeda i 6 remija i Sheriff bi mogao imati problema. Eventualno ispadanje Rosenborga ili West Hama ne bi bilo iznenađenje nego senzacija, smatraju na portalu Nogometplus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.