Hoće li Platini natjerati za isti stol Šukera i Baldasara?

Opasno se zakuhalo u odnosima države i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Ne samo zbog spora između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s jedne i Kuće nogometa s druge strane, a sve zbog nalaza sportske inspekcije kojima se nalaže zbog nepravilnog licenciranja izbaciti iz Prve lige zagrebačke klubove, Lokomotivu i Hrvatski dragovoljac. U tom sporu Uefa je stala na stranu saveza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je splitski gradonačelnik poslao dopis predsjedniku Uefe s pitanjem može se li Split kandidirati za Europsko prvenstvo 2020. godine unatoč tome što je HNS kandidaturu ovoga grada u startu odbio. Još davno prije ministar sporta Željko Jovanović dao je otvorenu podršku Splitu za ovu kandidaturu upravo iz razloga što je HNS istu zanemario, pratkički odbacio.

Tako je borba državnih institucija i HNS-a dobila novu dimenziju, puno dublju i opasniju. Očito je da nogometni djelatnici koji sada vode Savez ne uživaju niti najmanju podršku državnih struktura. Na dugotrajnom bojištu otvaraju se svakim danom novi rovovi i uistinu je rijetko sresti zemlji u Europi gdje je nogomet toliko daleko od države, ili obratno.

Istina, Uefa u svojim pravilima i istupanjima ne dozvoljava uplitanje politike u nogometne izbore, odluke, pravila i zakona. U tom kontekstu valja gledati i nedavno pismo i Uefe i Fife u kojem se jasno navodi da je “Pravilnik o licenciranju interni Uefin pravilnik i da ga država nema pravo niti ocijenjivati niti odmjeravati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svaka država ima svoje zakone kojih se i matični nogometni savezi moraju pridržavati i očito se na tom horizontu stvari različito tumače. HNS ima potporu Uefe, a nema države i spor je neizbježan. Kao što je neizbježno i politikanstvo u cijelom prijeporu i očito je da u ovom sukobu gubi i država i hrvatski nogomet.

Najnovije pismo splitskog gradonačelnika Ive Baldasara u kojem ozbiljno optužuje aktualnog predsjednika HNS-a Davora Šukera za ignoriranje splitske kandidature zacijelo je dosad najveća i najopasnija bojišnica u sukobu između ministarstva i vodstva hrvatskog nogometa. Uistinu, biti će zanimljivo vidjeti odgovor iz Uefe, hoće li krovna europska nogometna organizacija i dalje stajati na strani saveza ili će razmisliti o splitskoj ponudi i natjerati obje strane za stol, a Uefa za istim biti kao promatrač.

Iako se u HNS-u trude dokazati kako nema sukoba s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta istina je posve drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nema nikakvog rata između HNS-a i ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a Fifa i Uefa su sve rekle kad je u pitanju odnos između Saveza i resornog ministarstva, i za mene je to zakon, riječi su Davora Šukera.

Ministar Željko Jovanović s druge strane odgovara;

– “Neumjesna uplitanja Vlade u hrvatski nogomet ” ne mogu prestati, jer ih nikad nije ni bilo! U Hrvatskoj svi sportski savezi, pa i HNS moraju odmah prestati lažno optuživati Vladu i početi ponašati se u skladu sa Zakonom o sportu i poštovati rješenja Sportske inspekcije! Zaključno, neumjesno prozivanje Hrvatske Vlade i miješanje u poštivanje hrvatskih zakona od birokrata iz HNS-a, FIFA-e i UEFA-e mora odmah prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranački kolega Željka Jovanovića, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uključio se u prijepor očito u trenutku kad to ministarstvu najviše odgovara, s pismom Platiniju. Uz rečenicu koja neugodno dira predsjednika HNS-a Davora Šukera.

– Napravili smo se da dođe do sastanka s Davorom Šukerom, ali da on nije našao za shodno da se nađe s čelnicima drugog grada po veličini u državi. Nekoliko smo ga puta zvali, a samo jednom dobili odgovor i to da nema predsjednika. Očito nas izbjegava!

Mnogi pritom tumače da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i splitski gradonačelnik djeluju koordinirano u istupu prema HNS-u i Uefi.

Dakle, na redu je – Platini!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.