Hoće li Plenkovićev HDZ preko Marijana Kustića preuzeti i Hrvatski nogometni savez?

Foto: fah

Ponovno u krenule priče a koje govore o konačnom raskolu u HNS-u. Naime, navodno je na jednoj strani stvarni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, legendarna devetka Vatrenih i najbolji strijelac hrvatske reprezentacije svih vremena, Davor Šuker i s druge strane Plenkovićev HDZ-ovac, Marijan Kustić, koji je na izvanrednim izborima u Lici ostvario povijesno najlošiji rezultat HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema svemu sudeći vrč ide na vodu dok se ne razbije, odnosno, u ovom slučaju prije ili poslije trebalo bi doći u Hrvatskom nogometnom savezu do konačnog raspleta. Dakako, Šukera mnogi povezuju sa Zdravkom Mamićem, međutim, s druge strane što hrvatskom nogometu može ponuditi čovjek koji nema ni blizu veze s nogometom kakve ima Šuker, odnosno, čovjek koji je zapravo političar i kome je to jedina prednost? Drugim riječima, pravo je pitanje hoće li Plenkovićev HDZ, koji, kako je nedavno slikovito objasnio Tihomir Dujmović, ”melje poput Parnog valjka”, preuzeti i najmoćniji, a onda i najbogatiji, sportski savez u državi? Plenković korak po korak pokušava preuzeti sve u zemlji, čak se drznuo usred prosvjeda nastavnika docirati roditeljima i izvršiti pritisak poručuju čak i djeci: ”U školu se mora ići.”

Jedini kohezioni čimbenik u raskolu koji trese HNS je zapravo uspješni i u narodu omiljeni izbornik Zlatko Dalić. Ni jedna ni druga strana ne želi ući u bilo kakva javna prepucavanja s Dalićem, koji bi zbog nesređenih odnosa u Savezu mogao imati problema. Naime, pred reprezentacijom je godina puna izazova, godina Europskog prvenstva, novog početka u Ligi nacija, Vatrenima treba mir i sređeni odnosi u nogometnoj kući.

Kako pišu Sportske novosti u četvrtak je u hotelu As održana sjednica Izvršnog odbora HNS-a. Priopćenje je bilo šturo za sastanak koji je trajao kao jedna nogometna utakmica, računajući i stanku u poluvremenu. Raskoli su drastični i HNS otežano funkcionira, to više ne skrivaju ni mnogi članovi Izvršnog odbora kad ih pitate. Stručne službe odrađuju poslove, ali na vrhu nastaju problemi kad bilo što treba dogovoriti i odlučiti. Zbog autoriteta koji ima izbornik Zlatko Dalić to se ne reflektira na reprezentaciju, iako bi i njemu moglo zadavati izvjesne poteškoće kod pojedinih stvari poput dogovaranja prijateljskih utakmica ili, primjerice, gdje će biti kamp na Euru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazočni u Asu kažu da su Davor Šuker i Marijan Kustić ponovno razgovarali, ali vrlo hladno i službeno. Šuker je rijetko u Savezu, a kad dođe htio bi da sve bude po njegovom. Kustić je angažiran svakodnevno kao izvršni direktor i odrađuje glavninu posla, no Šuker i je dalje na funkciji što mu je određena prepreka u provođenju nekih njegovih ideja, pišu Sportske novosti.

No, postavlja se pitanje, što će Šuker raditi u HNS-u ako ništa nije po ”njegovom”? Ipak je on predsjednik, a ne Kustić, koji se, barem tako izgleda prema van, ponaša kao da jest. Šuker bi trebao diktirati tempo u HNS-u, a ne Kustić. Naravno, ako je to u stanju, ako nije onda bi morao otići ili bi morao reći tko ga sprječava u radu, ako ga netko sprječava.

Dogovoreno je da sljedeći Izvršni odbor bude 9. prosinca, a Skupština je 19. prosinca. Prema trenutačnim informacijama iz Saveza, unatoč neslužbenim inicijativama, na toj se Skupštini ne očekuje da bi na dnevnom redu bila smjena Šukera, o čemu se pisalo po medijima i o čemu se dosta govori u nogometnim kuloarima. Izgleda da nije sazrio trenutak. Je li samo odgođeno za 2020. godinu? Ovisi koga pitate…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ima onih koji nastoje “povezati redove” i stopirali su trenutačno skupljanje potpisa skupštinara protiv Šukera, dojam je da ta priča mora kad-tad doći do kulminacije. Dugo se kuha… Davor Šuker aktualni četverogodišnji mandat predsjednik HNS-a dobio je u prosincu 2017. godine. Ova bi Skupština, ipak, trebala biti samo izvještajna, navode Sportske novosti.

No, tamo gdje politika umiješa svoje prste ništa nije nemoguće, posebno u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Izvršni odbor HNS obavio je sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na redovnoj sjednici Izvršnog odbora izraženo je zadovoljstvo plasmanom hrvatske reprezentacije na Euro 2020., na čemu se čestitalo izborniku Zlatku Daliću, njegovom stožeru i reprezentativcima. Izvršni odbor HNS-a dat će maksimalnu podršku reprezentaciji u pripremi za novo veliko natjecanje, 11. od hrvatske samostalnosti.

Donesene su Propozicije natjecanja Prve HMNLŽ za natjecateljsku godinu 2019./20., kao i odluke o vodstvu istog natjecanja. Donesena je i Odluka o izmjenama Propozicija natjecanja Druge HMNL.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.