Hrvatska domaćin jednoj skupini Eurobasketa 2015.

Hrvatska će u rujnu 2015. godine biti suorganizator Europskog prvenstva za košarkaše, a domaćin jedne od četiri skupina u prvoj fazi natjecanja bit će Zagreb, odluka je čelnih ljudi europskog ogranka Svjetske košarkaške federacije (FIBA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Hrvatsku, domaćini natjecanja po skupinama bit će još Njemačka (Berlin), Latvija (Riga) i Francuska (Montpellier), u kojoj će biti igrana i završnica kojoj će domaćin biti Lille. Ovo je prvenstvo inicijalno trebalo biti održano u Ukrajini, ali je zbog ratnog stanja u toj zemlji FIBA odlučila Ukrajincima oduzeti domaćinstvo, a za utjehu im dodijeliti organizaciju Eurobasketa 2017.

Hrvatska je kandidirala za organizaciju skupine i završnice. Da je ta kandidatura prošla, domaćin skupine bio bi Zadar, a završnica bi bila igrana u zagrebačkoj Areni. U ovakvom raspletu Zadar je ostao bez prilike ugostiti neke od najboljih europskih reprezentacija.

Eurobasket 2015. godine kvalifikacijsko je natjecanje za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru, a sustav natjecanja bit će identičan ovom koji se primjenjuje na Svjetskom prvenstvu. Sudjelovat će 24 reprezentacije koje će biti podijeljene u četiri skupine po šest u prvom krugu. U nokaut fazu će se plasirati 16 reprezentacija, odnosno po četiri najbolje iz svake skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Eurobasketu će nastupiti deset reprezentacija koje su se Europu predstavljale na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Francuska, Grčka, Litva, Turska, Finska i Ukrajina) te još 14 momčadi koje su to pravo izborile u kvalifikacijama (Njemačka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Island, Izrael, Nizozemska, Poljska, Belgija, Makedonija, Gruzija, Češka, Estonija, Italija i Rusija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.