HDZ: Ne čudi nas Nikolićeva politika, nego šutnja hrvatske aktualne politike

Predsjednik HDZ-ova odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić rekao je danas u Splitu kako je na temelju međudržavnog ugovora Hrvatske i Srbije hrvatska nacionalna manjina u Vojvodini trebala imati udžbenike tiskane na hrvatskom jeziku, da je to trebala financirati Srbija te da oni nisu trebali biti tiskani ćiriličnim pismom.

“Dok Hrvatska ispunjava sve potpisane točke iz tog ugovora, Srbija ne poštuje tu odredbu ugovora i ovim putem pozivam hrvatsku Vladu koja u zadnje tri godine nije našla vremena da sazove sastanak te međudržavne komisije koja nadgleda provođenje tog sporazuma”, poručio je Đonlić na konferenciji za novinare HDZ-a u Splitu.

Pozvao je da se iskoriste svi mehanizmi za rješavanje pitanja udžbenika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, umjesto, kako je rekao, da se “hrvatske udžbenike dostavlja srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću”, misleći pritom na postupak bivšeg ministra Željka Jovanovića.

HDZ je danas u Splitu pozvao državno vodstvo da se suprotsavi asimilaciji vojvođanskih Hrvata, ističući kako šutnja o ćiričnim udžbenicima za bunjevački govor “znači prešutno odobravanje cijepanja hrvatskoga nacionalnog korpusa u Srbiji na Bunjevce i bunjevačke Hrvate”. Predsjednik HDZ-ova odbora i hrvatske nacionalne manjine, zastupnik Ante Babić rekao je da se zbog stanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji te zbog izbora u BiH 12. listopada traži očitovanje aktualne vlasti – od predsjednika države Josipovića, do premijera Milanovića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

“Tražimo da se očituju o tome, da zaštite interese hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji”, istaknuo je. Podsjetivši na prošlogodišnju izjavu srbijanskoga predsjednika Nikolića da Bunjevci nisu ni Hrvati ni Srbi, nego južnoslavenski autohtoni narod, Babić je rekao kako smo “sada dobili jednu drugu izjavu, zapravo čin velikosrbijanske politike u tiskanju udžbenika na ćirilici na bunjevačkom jeziku”.

“Ne čudi nas Nikolićeva politika, nego šutnja hrvatske aktualne politike. Posebice nas čudi šutnja predsjednika Josipovića, koji je bio u posjetu hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji i govorio o dobrim odnosima sa srbijanskim vlastima glede hrvatske nacionalne manjine te poštovanju međudržavnog sporazuma u zaštiti prava nacionalnih manjina”, ocijenio je Babić.

Rekao je kako ga čudi što ministrica Pusić “nije našla za shodno pozvati srbijanskog veleposlanika u Hrvatskoj, ali i očitovanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji”.

“Isto tako začuđuje da se Zoran Milanović nije očitovao s obzirom na to da postoji međudržavni izvršni odbor koji se bavi provedbom toga međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije”, rekao je Babić i pozvao i na ustavnu obveze za zaštitu hrvatske manjine u drugim državama.

“Začuđujuće je da se o tome nije očitovao ni Milorad Pupovac, koji je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, koji bi trebao nadgledati provođenje toga međudržavnog sporazuma s tim u vezi”, dodao je.

Na pitanje kako komentira to što se Hrvate u Srbiji obespravljuje dok se istodobno za predstavnike srpske nacionalne manjine iz proračuna plaća tiskovina “Novosti”, predsjednik jednog saborskog odbora je predstavnik srpske nacionalne manjine Pupovac, a Srbi su u Hrvatskoj kadrovski zastupljeni i u drugim tijelima, Babić je odgovorio kako se na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji je i on član, raspravlja i o tim stvarima, ali se Vlada oglušila na takve primjedbe.

Predsjednik Josipović rekao je za današnjeg posjeta Istri da je podjela udžbenika na ćirilici “zasigurno kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji”. “Taj potez nije korektan i nadam se da će se ispraviti”, rekao je među ostalim Josipović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah