Hrvatska nastavila tradiciju nepobjedivosti protiv Italije, ali…

Leipzig, 24.06.2024. - Utakmica 3. kola skupine B na EURU nogometaša Hrvatska - Italija. Na fotografiji Frederico Dimarco, Joško Gvardiol. foto HINA/ Damir SENČAR/ abu

Nakon šokantne utakmice trećeg kola skupine B Europskog prvenstva u Leipzigu i remija s Italijom (1:1) mala je utjeha za Hrvatsku u činjenici da još jednom nismo poraženi od višestrukih svjetskih prvaka. Drugim riječima, unatoč ne baš željenom rezultatu i činjenici da su Vatreni sve do posljednjih sekundi imali pobjedu u svojim rukama, Hrvatska nastavlja tradiciju nepobjedivosti u okršajima s jednom od najboljih svjetskih reprezentacija svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija danas možda nema snagu kakvu je nekoć imala, ali i takva Italija je nogometni div i aktualno prvak Europe te, kao što su Vatreni osjetili na svojoj koži, imaju ”ugled” kod sudaca.

Slaba utjeha

Koliko god možemo biti ponosni na činjenicu da nikada, a igrali smo devet utakmica, nismo poraženi od Italije, toliko imamo razloga i biti nezadovoljni, bolje rečeno tužni, Naime, kad god smo na velikim natjecanjima bili u skupini s Italijom nismo izgubili, stvarno hvale vrijedna činjenica, no jednako tako dijeleći skupini s Azzurrima nikada nismo prošli tu skupini.

Godine 2002. bili smo na Svjetskom prvenstvu u istoj grupi s Italijom, u prvoj utakmici poraženi smo od Meksika, ali smo, kao već otpisani, pobijedili Italiju 2:1, šokirali svijet i ponovno probudili nadu, Međutim, u posljednjoj utakmici grupne faze poraženi smo od Ekvadora i nismo prošli u osminu finala SP-a u Japanu i Južnoj Koreji. Izbornik je tih olovnih, šestosiječanjskih godina, bio Mirko Jozić. Na tom velikom natjecanju definitivno se raspala i oprostila jednako velika Šukerova generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali smo s Italijom na velikom natjecanju i deset godina kasnije, tada se radilo o Europskom prvenstvu, a reprezentaciju je vodio Slaven Bilić. Hrvatska je u prvoj utakmici slavila 3:1 protiv Irske, u drugom susretu grupne faze igrali su Vatreni s Italijom te su odigrali 1:1, izjednačujući gol za Vatrene dao je nezaboravni Mario Mandžukić. U posljednjem kolu u posljednjim minutama poraženi smo od tada, kao i sada, moćne Španjolske 1:0. Španjolci su kasnije, u finalu, bili bolji 4:0 od Italije. Hrvatska nije prošla skupini, osvojila je četiri boda, no tada trećeplasirana reprezentacija nije prolazila u nastavak natjecanja, u nokaut fazu.

Nažalost, sve se ponovilo 2024. u Njemačkoj, protiv Italije dobro, ponekad i jako dobro, a onda ne ide, nekako i da protiv ”njih”, ali nikako i preko njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.