Dalić: Neće me zaustaviti! Vjerujem u ovu reprezentaciju, gaze me, ali ja se ne dam

Neuruppin, 25.06.2024. - Konferencija za medije Zlatka Dalića u kampu Neuruppin. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

U infarktnoj završnici u Leipzigu hrvatski nogometaši primili su gol u osmoj minuti sučeve nadoknade remiziravši s Italijom čime su se najvjerojatnije i oprostili od nastupa na Euru. Nakon (ne)prospavane noći na konferenciji za medije točno u podne u baznom kampu Vatrenih u Neuruppinu s novinarima se družio izbornik Zlatko Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Teška noć je iza svih nas. Ne znam što bih više rekao. Davno sam rekao da ću se zbog ovih jutara nakon neuspjeha ostaviti trenerskog posla. Ali, neće me ništa pokolebati ni zaustaviti. Ja i dalje vjerujem u reprezentaciju, rekao je u uvodu Dalić.

> Dalić: Mali smo i borimo se sami, Hrvatsku ne priznaju i ne poštuju

– Ono što želim istaknuti je da čestitam dečkima na svemu što su dali, zahvaljujem i navijačima, osobito onima koji su bili na utakmicama i stadionima, bili su naša velika podrška i snaga. Doveli smo 100.000 Hrvata u Njemačku, što znači da je reprezentacija postala pokret, kult i simbol nacije. Hvala svim navijačkim skupinama iz Hrvatske koje su bili tu i molim ih da i ubuduće ostanu zajedno, da bodre reprezentaciju i kad dobiva i kad gubi. Hvala i medijima, iako su neki imali figu u džepu, to ide njima na dušu. Mene možete cijeniti i poštovati ili ne, ali Hrvatska je najvažnija. Stvaranje nepotrebnih afera, unošenje nemira nije trebalo, ali s tim se borim već šest godina. Još jednom hvala svima, ja sam ponosan i sretan, rekao je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ništa me neće pokolebati u mom životu, nikakvi porazi, nikakve pobjede. Ja znam svoj put, znam da radim pošteno i časno i da je ovo moja odgovornost. Ja u potpunosti preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh. To je moj neuspjeh. Ja sam izbornik koji sa svojim suradnicima određuje taktiku i igrače, određujem način što i kako i odgovornost je samo moja. Neću tražiti alibije, da je netko kriv, sve sam ja radio zajedno s mojim stožerom i odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspjeha je došao je neuspjeh. Kako sam se ovih šest-sedam godina nosio s uspjesima, znao se boriti sa svim ovim stvarima, tako ću se znati boriti i s neuspjehom. Bit ću nepokoleban, čvrst i ustrajan na svom putu. Nije vrijeme da sad razmišljam što i kako oko reprezentacije, dodao je.

Dalić: Puno se stvari poklopilo, nismo uspjeli i žao mi je

-Neću tražiti alibije, ali neću preskočiti ni suca utakmice. Nije on kriv, mi smo imali sve u svojim rukama, u 95. minuti smo primili gol protiv Albanije, u 98. protiv Italije i umjesto šest bodova imamo dva. Sudac? Nije on slučajno bio tamo, cijelu utakmicu nas je zakidao i kulminacija je bila tih osam minuta produžetka. Italija bi išla dalje i s tri boda, ali Italija ide na Portugal, a Hrvatska u neku drugu priču. Nije to razlog, ali to želim reći, koliko god mi neki zamjerili, ali to je činjenica, mi smetamo, mi ne trebamo jer ja se ne mogu oteti drugom dojmu. Bilo je šest zamjena, dakle to su tri minute maksimum, a ni to ne rade suci, bio je VAR minuta, dakle ukupno četiri minute, a on stavi osam… Ali ponavljam, sve je bilo u našim rukama. Puno se stvari poklopilo, nismo uspjeli i žao mi je, ističe Dalić.

> Marca: Modrića bi trebalo klonirati, izdignuo se na način na koji to čine najveći

– Mi smo sve ovo u šest godina napravili, da kažem, na foru. Niti imaš brze igrače, niti imaš nešto, ali nekako sve uspiješ i napraviš velike rezultate. Kažem, žao mi je zbog ljudi. Nikad nisam bio bez energije u životu. Nitko mi ništa u životu nije dao, sve sam napravio sam. Gazili su me, gaze me, sve sam prošao i ja se ne dam. Ne mogu se pokolebati, u životu mogu biti ponosan na ono što sam napravio zajedno s igračima i stožerom. Ponosan sam do neba. Meni je srce puno, ali naravno da sam nakon ovoga sam tužan. Ali, energija je kod mene prisutna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O teoriji da prođemo

– Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu. Dva penala promašiš, primiš dva gola u 95. i 98. i Mađarska da gol u 98. minuti. Ako mi nismo nikoga pobijedili, nismo ni zaslužili proći. Daj Bože da se to desi, čekat ćemo i nadati se, ali sve je bilo u našim rukama. Bi li nešto mijenjao sad da mogu? Konkretno, najlošije je bilo prvo poluvrijeme protiv Albanije. To me iznenadilo, takav loš ulazak i reakcija. Španjolska je pokazala najviše. Ne znam je li trebalo nešto drugačije. Nakon dobre utakmice u Portugalu bilo je glupo da bilo što mijenjam. Napravio bi grešku. E sad, postavlja se pitanje što sam ja trebao napraviti u Portugalu, možda nešto sasvim drugačije. Idem za time da pokušamo napraviti putokaz za dalje. Bilo bi glupo da sam nakon Portugala mijenjao nešto za Španjolsku, ali takvu predstavu nismo ponovili.

Dalić o igračima koji nisu igrali

– 26 igrača je tu, ne mogu igrati svi. Igrali su u Rusiji kad je bila ta treća utakmica. Danas ću imati sastanak sa svim igračima, ja ću se svima zahvaliti. Njihovo vrijeme tek dolazi, bili su korektni. Hvala igračima na mjesec dana discipline, reda, korektnosti. Vida? Nije igrao minute, moja najveća zahvala ide njemu. Nije na meni da se ispričavam nikome, ali ja ću se njemu ispričati. Ne pokazuje ni sekunde nezadovoljstva. Zavređuje moje isprike i moju zahvalu, ističe.

O daljnjim planovima

– Liga nacija, od rujna, mora biti priprema i podloga za kvalifikacije za SP. Kroz tih šest utakmica mora se složiti reprezentacija koja će početi kvalifikacije. Takav treba biti plan, a to mora biti plasman Hrvatske na SP 2026. i kroz te Lige nacija složiti reprezentaciju. Treba vidjeti tko dalje igra, a tko ne. Reprezentacija zahtjeva remont, brzinu, okomitost, moderniji nogomet, mora se gledati u tom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Modriću

– Svatko od nas odlučuje sam za sebe. Mi već dvije godine Luku spremamo u penziju. Treba to pustiti njemu, nisam razgovarao s njime o tome. Imamo zajedničku priču, ali prepustit ćemo to njemu, a ja ću odlučiti sam za sebe. Dalje ćemo vidjeti što i kako, što će on, a što ću ja. Nas ima četiri milijuna, mi bez ičije podrške sve ovo radimo. Treba biti jak i čvrst, ostati na zemlji i biti smiren. Ne pasti na nikakve tragedije nego ići dalje. Luka će sam odlučiti što i kako dalje, što god da odluči, moramo se nakloniti njemu i njegovoj karijeri. I njemu i našim “senatorima” za koje sam ja posebno i emotivno vezan. To je točno, a oni su svojom kvalitetom to pokazali da zaslužuju. Njihovo je pravo što će i kako će dalje da odluče, zaključio je.

Vatreni su bili u igri za osminu finala sve do osme minute sučeve nadoknade kada je za slavlje Talijana zabio Mattia Zaccagni. Ostaje nejasno svima, osim možda Uefi, zbog čega se igralo čak osam minuta dodatka.

Hrvatskim nogometašima sada za plasman među 16 najboljih reprezentacija Europe treba pravo malo čudo kako bi s dva boda bili jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Vatrenima uz pobjedu Engleske od tri ili više golova razlike protiv Slovenije, trebaju i pobjede Danske protiv Srbije, Portugala protiv Gruzije te Turske protiv Češke, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.