Hrvatska odmah iza Italije: Što statistika kaže, kolike su šanse Vatrenima za odlazak na Svjetsko prvenstvo?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija sjajnim drugim poluvremenom protiv Ukrajine u Kijevu te pobjedom od 2:0 osigurala je dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje se iduće godine igra u Rusiji. Većina se stručnjaka slaže da su Vatreni bili najkvalitetniji u svojoj skupini te da su trebali izboriti bez problema 1. mjesto, dakle, biti ispred Islanda, koji se plasirao na SP pobjedom u zadnjem kolu protiv Kosova. No, kako se od jadikovanja ne živi tako se pod vodstvom novog izbornika Zlatka Dalića treba okrenuti bliskoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, već za manje od mjesec dana Hrvatska će preko dodatnih kvalifikacije pokušati izboriti SP, potencijalni protivnici Hrvatske su Sjeverna Irska, Republika Irska, Grčka te Švedska kao najopasnija u kvartetu. Hrvatska je nositelj dodatnih kvalifikacija zajedno s Danskom, Švicarskom, Italijom… Prava sreća, jer naletjeti na jednu Italiju i boriti za tako veliko natjecanje uvijek je opasno, bez obzira na činjenicu da Talijani nikad u povijesti nisu uspjeli pobijediti Hrvatsku.

Ždrijeb je već u utorak 17. listopada kada će se saznati i protivnik Vatrenih, a isti tjedan trebao bi se znati i grad domaćin hrvatskoj reprezentaciji u dodatnim kvalifikacijama, iako je gotovo sigurno da će to biti Maksimir.

Podsjetimo, Hrvatska je do sada četiri puta prolazila kroz neizvjesnost dodatnih kvalifikacija. Prvi puta protiv Ukrajine davne 1997. godine, drugi puta 2003. protiv Slovenije, treći puta protiv Turske 2011. te posljednji puta 2013. protiv Islanda. Dakle, iskustvo postoji, kvaliteta također.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna zanimljivost vezana uz statistiku dolazi s ESPN-a, naime, njihovi statističari su izračunali šanse reprezentacija za plasman na SP.  Naravno, vode višestruki svjetski prvaci Talijani koji su prema tom izračunu dobili čak 71 posto. Na drugom je mjestu Hrvatska sa 65 posto, a odmah iza sa 62 posto je Danska. Švicarska s 59 posto je na zadnjem mjestu kad su nositelji u pitanju. No, sve je relevantno, naime, što ako će Švedska imati tu nesreću i dobiti za protivnika Talijane, kakve su onda šanse Švedske s obzirom da su statističari izračunali kako su šanse Šveđana 51 posto i najveće su kod reprezentacija koje nisu nositelji?

Republika Irska te Sjeverna Irska imaju po 34 posto šanse za prolaz, Grci tek 24 posto. Međutim, ESPN je istaknuo kako Grci možda predstavljaju i najveću opasnost za protivnika, bez obzira na statistiku ”Uvijek igraju loše, ali se često provuku…”

Podsjetimo, postotak su računali prema Soccer Power Indexu, koji ESPN koristi kako bi pokazao trenutnu snagu momčadi i tu se ne računaju prošli rezultati, kao što je to, naravno, u slučaju UEFA-e i FIFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice će se igrati od 9. do 14. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.