Ako Hrvatska prođe skupinu na Euru: Najlakši put do četvrtfinala?

euro 2016 stadium with blending Croatia flag

Hrvatska nogometna reprezentacija za četiri dana igra protiv Turske prvu utakmicu na Europskom nogometnom prvenstvu u skupini D, koju su mnogi sportski analitičari označili skupinom koja nije laka, ali koju Vatreni mogu proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni bi trebali proći

Naime, uz Hrvatsku i Tursku u skupini su aktualni europski prvaci Španjolci te bivši finalisti Eura Česi, koji su zadnji puta veliki rezultat na Euru ostvarili prije točno 20 godina u Engleskoj kada su bili drugi. S obzirom na individualnu kvalitetu, s obzirom na klubove u kojima igraju najbolji nogometaši hrvatske reprezentacije, Vatreni bi trebali proći skupinu, ako ništa drugo a ono barem kao drugoplasirana reprezentacija.

Podsjetimo, na ovom Euru u Francuskoj prolaz skupine i osminu finala osiguravaju prve dvije reprezentacije iz šest skupina te četiri najbolje plasirane. Po prvi puta nakon grupne faze ne igra se četvrtfinale već kao na svjetskim prvenstvima osmina finala, što, naravno, produžuje trajanje turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo prvim mjestom u grupi…

Pretpostavimo da će hrvatski navijači nakon osam godina vidjeti hrvatsku reprezentaciju u drugom krugu jednog velikog natjecanja. Tko je idući na” meniju” Modriću i društvu kad se preskoči grupna faza?

Naravno, sve ovisi o plasmanu, u najboljoj situaciji Vatreni bi bili ako bi osvojili prvo mjestu skupine i plasirali se ispred aktualnih europskih prvaka Španjolaca. Iako Španjolska nije u nekoj velikoj formi, što je pokazala porazom od Gruzije usred Madrida u utakmici koja je trebala biti generalna proba “furije” za Euro, biti će teško zauzeti mjesto ispred još uvijek aktualnih europskih prvaka. Samo prvim mjestom Hrvatska će u nastavku turnira izbjeći europske nogometne divove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamršeno?

Naime, budući da će osminu finala Eura izboriti četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz šest skupina stvari se dodatno kompliciraju, ne zna se iz kojih će skupina biti te reprezentacije, tako da je nezahvalno predviđati. No, ako bi bilo sve u skladu s očekivanjima Vatreni bi u slučaju prvog mjesta u skupini D izbjegli možda i glavnog favorita Eura, Francusku, zatim Englesku te Italiju ili jaku Belgiju.

Možda, neki tvrde, Italija ne bi bila toliko loš izbor s obzirom kako “Azzurri” još nikada nije uspjeli pobijediti hrvatsku nogometnu reprezentaciju, nije da se te dvije momčadi nisu sastajale od hrvatske samostalnosti do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi Vatreni skupinu prošli kao drugi ili treći obavezno ih čeka neki pobjednik skupine. Ne mora, naravno, nužno značiti da će pobjednik skupine biti neki od velikana. Danas svi igraju nogomet te su iznenađenja moguća, mada se malo rijeđe događaju na najvećim nogometnim natjecanjima za koja se bogate i moćne reprezentacije studiozno pripremaju godinama, od ciklusa, do ciklusa, od cirkusa do cirkusa.

Poigrajmo se malo brojkama

Dakle, pobjednik skupine D, naše skupine, ide na trećeg iz grupe B u kojoj su Engleska, Rusija, Slovačka, Wales. Realno, takav bi razvoj situacije bio ujedno i najbolji za Hrvatsku. Tko može reći da Vatreni ne bi bili favoriti protiv Slovačke ili Walesa, koji je nedavno poražen od vrlo jake Švedske predvođene Zlatanom Ibrahimovićem?

Ovisno o raspletu u skupinama, dakle, o reprezentacijama koje će osvojiti najbolja treća mjesta, moguće je da pobjednik D skupine ide na trećeplasiranu reprezentaciju skupine E, što bi pak bio najteži put u ovakvoj križaljci kojim se ide prema četvrtfinalu. Naime, skupina E vrlo je teška grupa u kojoj se nalaze Talijani, Belgijci, Šveđani i Irci. Na prvi pogled ne znate što je teže, tko je opasniji za Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se tek nešto lakšim protivnikom doimaju Irci. Ako bi pak Vatreni kao prvoplasirana reprezentacija grupe D išla na trećeplasiranu momčad skupine F značilo bi to da bi išli na jednu od ovih reprezentacija – Portugal, Austrija, Island te Mađarska. Portugal je svakako favorit grupe F. Ostale reprezentacije ne bi trebale biti nepremostiva prepreka “moćnoj” Hrvatskoj.

Ako bi bili 2. ili 3.?

Stvari su još zamršenije i puno teže po Vatrene ako bi skupinu prošli kao drugi, odnosno treći. Kada bi Hrvatska bila druga u skupini išla bi u osmini finala na pobjednika skupine E ( Italija, Belgija, Švedska, Irska ). Belgiju mnogi drže favoritom Eura iz drugog plana, Italija je uvijek Italija, četverostruki svjetski prvak, makar nisu jaki kao što su nekoć bili, dok je Švedska predvođena Zlatanom Ibrahimovićem, jednim od najskupljih igrača Europe posljednjeg desetljeća, opasna za svakoga tko joj se nađe na putu.

Ako bi Vatreni bili treći u grupi put do četvrtfinala Eura bio bi još teži budući da bi vodio preko domaćina, reprezentacije Francuske. Snagu Francuske ne treba posebno naglašavati. Naime, trećeplasirana momčad skupine D osuđena je na pobjednika grupe A u kojoj su Francuska, Švicarska, Rumnjska te Albanija. Francuzi su apsolutni favorite te grupe.

Međutim, za kraj, ako želite postati europskim prvakom morate sve pobjeđivati pa i one najjače, i, naravno, morate imati puno sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.