Borba za istinu: ”Mi Hrvati” odgovorili Bildu glede napada na Neuera zbog Thompsonove pjesme ”Lijepa li si”

Foto: Snimka zaslona

Nažalost, činjenica da je jedan od najboljih svjetskih golmana i kapetan Bayerna, Manuel Neuer, koji već godinama ljetuje u Dalmaciji, s prijateljima pjevao jednu od najljepših hrvatskih domoljubnih pjesama, ”Lijepa li si”, Marka Perkovića Thompsona, i dalje u jednim dijelu njemačkih medija predstavlja problem, iako problema ne bi trebalo biti s obzirom kako je spomenuta pjesma, između ostaloga, zapravo neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije. Puštala se diljem Europe kad je igrala hrvatska nogometna reprezentacija, koja je inače svjetski doprvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdalje je otišao njemački Bild, a o čemu smo već pisali, koji se žestoko okomio na Neuera te je čitavim nizom netočnih kvalifikacija napao njemačku nogometnu legendu uz tvrdnju kako je pjevao pjesmu pjevača koji slavi fašizam. Naravno, to nije točno, no, Bild se očito vodio ideološkim razlozima, a ne činjenicama.

Naime, Bild, koji je zapravo okrenut senzacionalizmu te se sve više udaljava od aureole ozbiljnog medija, a za čime su se poveli i neki drugi njemački mediji, proglasio je Thompsonovu pjesmu ”Lijepa li si” fašističkom, što je van svake pameti, a posebno način na koji su svoje neistinite kvalifikacije pokušali opravdati. Naime, u pjesmi se spominje Herceg-Bosna, slobodni dio BiH na početku velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bild očito nije zanimala činjenica da je Herceg Bosna dobrim dijelom obranila BiH. Naime, Bild tvrdi kako je Herceg Bosna bila autonomna oblast koju su njezini tvorci htjeli pripojiti Hrvatskoj, a što je, naravno, netočno, a što je i vrijeme pokazalo.

Neuer je, ”pritisnut” uza zid, nakon nasrtaja Bilda, odgovorio Bildu kako ne govori hrvatski te da nije znao što pjeva i od kojeg pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje traje borba za istinu, koja je očito daleko od dobivene s obzirom na sve ono što pišu, u ovom slučaju njemački, strani mediji o Hrvatskoj, a dobrim dijelom ”informirani” od strane ”hrvatskih” novinara.

Na sve je reagirala i nova udruga navijača hrvatske nogometne reprezentacije u nastajanju Croatian fans embassy, u sklopu koje će djelovati i Klub navijača ”Mi Hrvati”, što će uskoro zaživjeti po uzoru na UEFA-ina navijačka veleposlanstva.

Oni su se oglasili pismom kojim su odgovorili Bildu, a izdvajamo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U vašem izdanju izašao je članak u kojemu se golmana njemačke reprezentacije, Manuel Neuera, zlonamjerno krivo optužuje da je za vrijeme svoga odmora u Hrvatskoj pjevao pjesmu koja se može dovesti u kontekst ustaštva. Gospodin Neuer snimljen je kako s prijateljima pjeva jednu hrvatsku pjesmu. To je istina, ali i jedina istina u vašem članku. Pjesma Lijepa li si, zbog koje je optužen da pjeva radikalne pjesme, neslužbena je navijačka himna hrvatskih navijača. Pjesma je predstavljala hrvatsku reprezentaciju na Euru 2012. Hrvatski nogometni savez je prije Eura 2016. godine proveo anketu za izbor pjesme koja će predstavljati Hrvatsku na Euru te biti puštena s razglasa uoči i nakon utakmica Vatrenih. Od čak 27.000 glasača, njih više od 80 posto dalo je glas pjesmi Lijepa li si. Pjesma je godinama svim navijačima, igračima, izbornicima, savezima i ljubiteljima hrvatske reprezentacije omiljeni izbor za proslave svih pobjeda. Pjesmu slušamo na radio postajama, na slavljima, na stickovima, pjesmu koju tisuće navijača zajedno pjeva na svim svjetskim trgovima i stadionima.’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.