Igre u Parizu 4. najuspješnije za Hrvatsku

Foto: Fah

Na netom završenim Olimpijskim igrama u Parizu 73 hrvatska sportaša i sportašice (73 u 16 sportova) završili su nastup sa sedam osvojenih odličja, po dva zlata i srebra te tri bronce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnim kolajnama okitili su se braća Valent i Martin Sinković u veslanju i Barbara Matić u judu, srebrne su osvojili Donna Vekić u tenisu i vaterpolska reprezentacija, a brončane – Miran Maričić u streljaštvu, Sandra Elkasević u atletici i Lena Stojković u taekwondou.

Naši sportaši ostvarili su i obilje četvrtih i petih mjesta, u predvorju osvajanja olimpijske medalje ostali su: Sara Kolak (atletika), Katarina Krišto (judo), Ivan Šapina (taekwondo), Aurel Benović (gimnastika), Gabrijel Veočić (boks)…

Prema svim (pr)ocjenama, medalja Tina Srbića na preči, a vjerojatno i zlatna, bila je izvjesna uz preduvjet završetka finalne vježbe. U jedrenju je Hrvatska također imala odličja nadohvat ruke – i Vorobevu i braću Fantela odgode su završnih utrka, zbog nedostatka vjetra, poremetile u tim ambicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samo za usporedbu, na prethodnim Igrama u Tokiju Hrvatsku je predstavljalo 59 sportaš(ic)a, a osvojili su osam odličja (3 zlatne, 3 srebrne, 2 brončane).

Rekordna „berba“ odličja ostaje i dalje ona s Igara u Rio de Janeiru, kada je Hrvatsku stiglo 10 medalja (5 zlatnih, 3 srebrne i 2 brončane). Nastupilo je 87 olimpijaca u 18 sportova. Tada je Hrvatska prema kriteriju osvojenih zlatnih medalja u odnosu na broj stanovnika bila senzacionalna 3. u ukupnom redoslijedu 206 država. Sada bi po sličnom kriteriju (osvojene medalje naspram broja stanovnika) bila 11. Ukupno su ovo 4. najuspješnije Igre za Hrvatsku.

Na pariškim Igrama sudjelovali su predstavnici 206 država iz MOO-ova članstva, a na ljestvici uspješnosti medalje su osvajali predstavnici 90 država i izbjegličke reprezentacije. Hrvatska je na diobi 30. mjesta s Azerbajdžanom. To je nova potvrda hrvatske pripadnosti gornjem domu sportskih nacija koje ovom prilikom predvodi SAD sa 126 odličja (40 zlatnih), ispred Kine s 91 (40 zlatnih) i Japana 45 (20 zlatnih) medalja.

Također, ovo je četvrti put da Hrvatska završava među 30 najboljih nacija Igara, te i četvrti put da naša zemlja ima više od dvije zlatne medalje na Igrama. Prije Londona 2012, Hrvatska je osvajala najviše jednu zlatnu medalju na Ljetnim Igrama i najviše ukupno pet medalja, što je učinak koji je od 2012. svaki put premašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na Ljetnim olimpijskim igrama:

Barcelona 1992. – 1 srebro, 2 bronce

Atlanta 1996. – 1 zlato, 1 srebro

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sydney 2000. – 1 zlato, 1 bronca

Atena 2004. – 1 zlato, 1 srebro, 3 bronce

Peking 2008. – 2 srebra, 3 bronce

London 2012. – 3 zlata, 1 srebro, 2 bronce

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rio de Janeiro 2016. – 5 zlata, 3 srebra, 2 bronce

Tokio 2020. – 3 zlata, 3 srebra, 2 bronce

Pariz 2024. – 2 zlata, 2 srebra, 3 bronce

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.