”Ima prednost jer je Balkanac”: Zanima li doista Nenada Bjelicu sedmoplasirani klub turske lige?

Foto: fah

Prema pisanju turskih medija bivši trener Dinama, Nenad Bjelica, na korak je do preuzimanja Fenerbahčea, iako je donedavno govorio kako ga isključivo zanimaju klubovi tzv. lige petice.  Nekoliko dana nakon odlaska iz Maksimira stigla je informacija, koja je došla iz menadžerskih te novinarskih krugova, da je Bjelica na meti turskog nogometnog velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Bjelica je Dinamo vodio u Europskoj ligi u jesen 2018. kada je hrvatski prvak deklasirao Fenerbahče na Maksimiru, bilo je 4:1 za hrvatski klub.  U izvještajima nakon utakmice turski su mediji hvalili hrvatskog trenera, koji je zahvaljujući svom ofenzivnom stilu ostavio ”odličan dojam.”

U današnjem izdanju turski list Takvim donosi informaciju kako slavni turski klub na svojoj klupi želi stranca i da taj stranac možda dolazi iz Hrvatske. Pišu kako je Bjelica u prednosti jer je Balkanac. Neke predrasude o Hrvatskoj, koje smo ”zaradili” dok smo sedamdeset godina bili pod jugoslavenskom čizmom, teško je oprati.

”Predsjednik kluba Ali Koç već ranije je izjavio da posebno cijeni Balkance, njihov stil, srčanost i posvećenost”, piše novinar Takvima, koji citira riječi gazde Fenerbahčea:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Balkanci i Brazilci unose u svoj rad puno emocija i gore od želje. To ne možemo baš vidjeti kod sjevernjaka.”

Gazda Fenerbahčea, Ali Koc, ima 53 godine te je član najbogatije turske obitelji, koja u vlasništvu ima i konglomerat Koç Holding.

Svojedobno je za trenera Fenerbahčea kandidat bio Slaven Bilić, inače bivši trener Bešiktaša, velikog rivala Fenera, iz razumljivih razloga to je otpalo. Naime, navijači bi teško oprostili angažman trenera koji je sjedio na klupi mrskog rivala. U Fenerbahčeu je radio i Otto Barić, a vrlo popularan je Milan Rapaić, kojeg i danas prepoznaju u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da Fenerbahče, koji je kvalitetom prije dvije godine bio daleko ispod Dinama, ”secira” bivšeg trenera hrvatskog prvaka i važe isplati li ga se angažirati ili ne. Naime, hrvatska nogometna reprezentacija daleko je kvalitetom iznad turske reprezentacije, a Dinamo je pokazao, ne jednom, da se može bez problema nositi s većinom turskih klubova.

Podsjetimo, Fenerbahče je uoči prekida držao tek sedmo mjesto na ljestvici. Isplatili li se Bjelici ići u klub koji je trenutno sedmi u turskom prvenstvu? Istina, Fenerbahče je bogat klub, koji iduće sezone želi naslov prvaka, a trenera koji je sposoban donijeti taj naslov platili bi između 1.5 i dva milijuna eura. Uz Bjelicu kandidati za klupu Fenerbahčea su Marcelinho, Blanc te Giampaolo.

Turski mediji favoriziraju, zasad, Bjelicu, smatraju ga kao ozbiljnog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On je trener koji puno ulaže u razvoj svojih igrača i na njih prenosi svoju posvećenost. Mnogo je primjera za to u Dinamu: Dani Olmo prodan je u Leipzig za 20 milijuna eura, golman Livaković postao je prvi vratar reprezentacije, a Bruno Petković udarni napadač, kojem je pod Bjelicom cijena porasla do 11 milijuna eura”, između ostaloga pišu turski mediji o hrvatskom treneru, koji je s Dinamom nakon gotovo pola stoljeća dohvatio europsko proljeće,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.