Istok Rodeš bio je blizu: Vjetar mi je odnio ulazak u trideset

Foto: fah

Od šestorice hrvatskih predstavnika koji su se našli na startu 8. izdanja muškog slaloma za Svjetski kup na Crvenom spustu, nitko nije uspio izboriti mjesto u drugoj vožnji, a najbliži tome bio je 20-godišnji Varaždinac Istok Rodeš koji je za vodećim Austrijancem Manuelom Fellerom zaostao 1.67 sekundi i za ulazak među 30 nedostajalo mu je 13 stotinki bolje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na početku je bilo tako-tako. Onda sam se pustio na ravnici. Definitivno nije moja najbolja vožnja, ali je blizu. Definitivno ovo što mi je puhnuo vjetar na ulasku u filter, to mi je odnijelo ulazak u trideset. To je sigurno to što mi je falilo. Nisam vidio je li drugima puhalo toliko, ali na ulasku u filter u jednom trenu nisam vidio druga vrata”, rekao je svjetski juniorski prvak u slalomu izdvojivši presudan trenutak svog ovogodišnjeg sljemenskog nastupa.

Na stazu je išao sa startnim brojem 47, a rezultati skijaša koji su bili neposredno prije njega dali su do znanja da Crveni spust svima pruža dobru priliku za ulazak u drugu vožnju.

“Znao sam da se dalo dobro odskijati. Malo je falilo. Staza nije bila teška. Ravnica je bila brza, nije se imalo gdje pogriješiti. Jedino se moglo dogoditi ovo što se meni dogodilo, da ti puhne vjetar u glavu”, rekao je Rodeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo samopuzdanje nije narušeno ovim nesretnim raspletom. Naprotiv, uvjeren je da će uskoro osvojiti prve bodove u Svjetskom kupu.

“Samo je pitanje vremena. S jednom mojom savršenom vožnjom, sigurno sam unutra.”
Drugi najbolji Hrvat bio je Istokov vršnjak Elias Kolega, koji je sa zaostatkom 1.96 sekundi bio na 41. mjestu.

“Zadovoljan sam s dvije trećine staze. Početak je bio lošiji. Dogodila mi se mala pogreška, tu je otišla druga vožnja. Ovo mi je tek drugi nastup u Svjetskom kupu. Zadovoljan sam, ali mi je žao mi što sam propustio ovu odličnu priliku”, rekao je brončani slalomaš s posljednjeg juniorskog SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji startni broj (42) imao je 23-godišnji Matej Vidović, ali je još jedan sljemenski nastup prošao razočaravajuće za njega.

“Teško je ne biti razočaran. Sve je do mene. Podloga je bila dosta dobra, organizatori su napravili dosta dobar posao. Staza je bila jednostavna. Bila je dobra šansa danas”, rekao je Matej koji je osvojio 48. mjesto sa zaostatkom od 2.53 sekunde.

Za 18-godišnjeg Riječanina Williama Vukelića ova je utrka bila skupljanje prvih iskustava u Svjetskom kupu, a Filip Zubčić se, unatoč nešto lošijoj slalomskoj formi, nadao da može ponoviti 2015. godinu, kad je na Crvenom spustu bio 15. No, skijanje na granici rizika koštalo ga je pogreške koju nije mogao ispraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znao sam da su razlike male i da se samo napadački može nešto napraviti. Imao sam dobar osjećaj. Osjetio sam da dobro skijam. Napravio sam tu malu glupost na filteru i već je tamo bio kraj. U zadnje vrijeme puno griješim u slalomu i to me živcira, to me smeta. Probat ću trenirati puno više slalom i dovesti ga na puno viši nivo”, rekao je 23-godišnji Zagrepčanin.

“Samo jedanput u godini imamo ovakvu atmosferu i žao mi je što nisam uspio opet napraviti dobar rezultat. Već sad se veselim sljedećoj utrci na Sljemenu.”

S obzirom na ono što su pokazivali na treninzima, Zubčić je bio vrlo optimističan što se tiče nastupa hrvatske reprezentacije.

“Nadao sam se da ćemo jedan, dvojica biti u 30. Imali smo privilegiju trenirati na ovoj stazi prije i poslije Božića, manje-više svi tu cijeli život treniramo i imamo malu prednost. Dobro smo se skijali i stvarno sam se nadao da ćemo dvojica ući u 30. To se nije dogodilo. Istok je bio najbliži i čestitam mu jer je bio najbolji od nas. U Adelbodenu je novi slalom i nadam se da će tamo ući u 30 pa da u Wengenu imamo dva mjesta.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Adelbodenu će biti i Filip Zubčić te već u subotu tražiti ponovno ulaz među 15 najboljih, u njegovoj paradnoj disciplini – veleslalomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.